Ustalenia z drugiego zebrania wspólnoty mieszkaniowej - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Marcelito

Re: Ustalenia z drugiego zebrania wspólnoty mieszkaniowej - Orlińskiego 1

Postautor: Marcelito » 30 maja 2018, 16:20

Przyłączam się do podziękowań dla dzielnej 3-osobowej armii reprezentującej nasz cały blok!
W żadnym wypadku nie przeszkodziła mi ta godzina, wręcz byłem pełen podziwu za Wasz wkład i zaangażowanie w tę sprawę!
Tacy sąsiedzi to skarb!

gapek

Postautor: gapek » 08 cze 2018, 23:50

Rumpel, Fedaykin, Marcelitodziękuję za te słowa :) miło się je czyta :)
Fedaykin będę dawać znać jakby coś trzeba było ;) niedługo pewnie będzie podobna akcja przy powoływaniu zarządu.

Co do przedłużonych głosowań - nadal w wielu kwestiach korzystnych dla nas lub dla części z nas (a nie "wadzących" pozostałej części) nie udało nam się uzyskać ponad 50% głosów liczonych udziałami.

Ja zachęcałabym do zagłosowania w sprawie uchwały nr 6 z pierwszego zebrania, tj. odnośnie nowych stawek dla miejsc postojowych w garażu, schowków, itd. - wiem, że nie wszyscy mają garaże, komórki, itd. (często słyszałam w trakcie zbierania podpisów stwierdzenie "ale ja nie mam tam komórki, miejsca postojowego.."), ale niestety z racji takiego "zorganizowania" bloku przez budimex garaż jest traktowany jako jeden lokal z wieloma właścicielami i głosują w tej sprawie nie tylko właściciele tego "lokalu", ale właściciele wszystkich lokali mieszkalnych i usługowych.
Garaż stanowi ok. 20% powierzchni budynku i w takiej wielkości udziału partycypuje w przychodach wspólnoty - właściciele garażu, komórek, schowków płacą 20% pieniędzy wpłacanych na cały budynek, z tytułu korzystania tylko z tego jednego "lokalu" i na dzień zaliczki na opłaty w garażu (3,05 zł/m2 plus ochrona 0,70 zł/m2) są wyższe niż mieszkania czy lokalu usługowego (2,30 zł/m2 plus ochrona 0,70 zł/m2). Uchwała ta pozwala obniżyć zaliczki w garażu do kwoty 2,15 zł/m2 czyli zbliżonej do kwoty za m2 mieszkania czy lokalu usługowego.

Co do uchwał z drugiego zebrania - do przegłosowania uchwały nr 13 dotyczącej zmiany naliczania opłat za śmieci i obniżenia jej dla lokali mieszkalnych do kwot obowiązujących w MPO brakuje nam ok 3% - zachęcam do głosowania.

Dla tych co nie mają dostępu do strefy klienta i zgubili kartę do głosowania - pod adresem https://megawrzuta.pl/download/d66c9922 ... d6e67.html wpisując hasło VeseWeZu znajduje się karta do głosowania w sprawie 3 uchwał z drugiego zebrania - można ją wydrukować, podpisać, zagłosować i wysłać na adres administracji lub zrobić zdjęcie lub zeskanować i wysłać mailem na mailowy adres administracji.
Jeśli uda nam się przegłosować tę uchwałę przed końcem czerwca to od lipca stawki za śmieci zostaną obniżone.

Poza tymi dwiema uchwałami warto zastanowić się i zagłosować w sprawie wszystkich uchwał z obydwu zebrań :)

Mate

Głosowanie uchwał wspólnoty

Postautor: Mate » 17 cze 2018, 20:02

Szanowni Państwo,
zachęcam te osoby, które tego jeszcze nie uczyniły, do głosowania uchwał naszej wspólnoty. Szczególnie polecam oddanie głosu za podjęciem uchwały w sprawie oznakowania terenu osiedla - uchwała 12/2018. W mojej opinii podjecie tej uchwały przyniesie korzyść absolutnie wszystkim mieszkańcom naszego bloku, ponieważ udrożni chodniki. Umożliwi nam wszystkim normalne funkcjonowanie, które obecnie jest nie możliwe (często opuszczenie klatki jest dużym wyczynem, wymagającym połączenia wielu dyscyplin sportowych, a sprawa staje się jeszcze trudniejsza gdy w grę wchodzi wózek dziecięcy). Z drugiej zaś strony w wyniku realizacji podjętej uchwały wyznaczone będą dodatkowe miejsca parkingowe, których deficyt niewątpliwie występuje.
Podsumowując, po podjęciu tej uchwały nie będzie "poszkodowanych", ponieważ działa ona w interesie (bez względu na jego charakter) nas wszystkich.
Proszę również o przypomnienie o tej kwestii swoim najbliższym sąsiadom.
Pozdrawiam

gucio

Postautor: gucio » 17 cze 2018, 20:51

to jeszcze nie zagłosowane? ? ?
co za banda dziadów . . .
jak zwykle jak coś ważnego trzeba podjąć to nikogo nie ma . . .

pawelb

Re: Głosowanie uchwał wspólnoty

Postautor: pawelb » 18 cze 2018, 6:48

Mate pisze: Z drugiej zaś strony w wyniku realizacji podjętej uchwały wyznaczone będą dodatkowe miejsca parkingowe, których deficyt niewątpliwie występuje.

?? W jaki sposób ? Gdzie ?

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 18 cze 2018, 9:28

wiadomo ile brakuje do przeglosowania?

bar

Postautor: bar » 18 cze 2018, 16:11

mieszkaniecO1 pisze:wiadomo ile brakuje do przeglosowania?

1,5%

gapek

Postautor: gapek » 18 cze 2018, 16:24

bar pisze:
mieszkaniecO1 pisze:wiadomo ile brakuje do przeglosowania?

1,5%

Raczej więcej, gdyż na strefie klienta pokazuje się ile % udziałów łącznie głosowało - głosy za, przeciw i wstrzymujące się (a tu były i te przeciw i te wstrzymujące się). Napisałam do administracji z prośbą o wskazanie ile % udziałów głosowało "za" w sprawie wszystkich nieprzegłosowanych uchwał i na razie czekam na odpowiedź..

gucio pisze:jak zwykle jak coś ważnego trzeba podjąć to nikogo nie ma . . .

przyznam, że również trudno uwierzyć, że tak ciężko "uzbierać" głosy połowy mieszkańców, ale lokale usługowe mają prawie 8% udziałów i większość z nich nie głosuje (prawie wszystkie), Budimex też ma ok. 8% i też nie głosuje, no i spora część tych którzy wynajmują też się nie interesują.. myślę, że ma tu znaczenie też fakt słabej komunikacji na linii administracja - mieszkańcy, bo nie wszyscy wchodzą na strefę klienta, czy też wypełniają karteczki wrzucone do skrzynek.. Kwestia jak to usprawnić? Od jakiegoś czasu proszę administrację o wysyłanie mieszkańcom maila z informacjami, które zamieszczają na klatkach, czy też w strefie klienta, ale na razie bez rezultatu w tej kwestii.

Mate pisze: wyznaczone będą dodatkowe miejsca parkingowe, których deficyt niewątpliwie występuje.

tutaj brak jest jednoznacznego stanowiska w tej sprawie - gdyż raz pada informacja, że miejsca będą, raz, że to raczej wątpliwe. Moim zdaniem, może znalazłoby się kilka miejsc za strefą dostaw do parkowania równoległego, ale trzeba by to sprawdzić. Poza tym chyba wątpliwe, aby gdzieś jeszcze można było wygospodarować miejsce.. Padł też pomysł wprowadzenia identyfikatorów dla mieszkańców O1 do parkowania na miejscach pod klatką E (tych dostosowanych dla os.niepełn.), bo podobno parkuje tam sporo osób nie z naszego bloku, ale myślę, że byłoby to trudne do wyegzekwowania. Może ktoś ma jakiś pomysł na te miejsca, żeby były tylko dla mieszkańców O1? (Oczywiście pewnie trzeba by to posprawdzać czy możemy sobie cokolwiek wprowadzać, czy musimy to ustalać z Budimexem i co w ogóle Budimex chce i co będzie z nimi robił)

gucio

Postautor: gucio » 18 cze 2018, 18:44

ratuje Nas tylko szlaban. . .
kiedy będzie ustalona ta strefa ? minął miesiąc od zebrania i jakie postanowienia w tej sprawie. . . ?
miała być policja albo straż miejska do wytyczenia znaków i co?
miała być przejezdna droga między blokiem a parkingiem kolorowym, tam jest podobno droga do tych nowo budowanych bloków. . .a przyjechać albo wyjechać z parkingu graniczy z cudem. . . kiedyś zahacze o samochód i będa jaja ale nie dla mnie bo juz czasem stoję obok siebie . . . . :-)

andrew

Postautor: andrew » 18 cze 2018, 19:54

Załóż grupę na fejsbuka to ma prawie każdy mieszkaniec

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”