Uchwała o strefie zamieszkania nie była podjęta przez Nas tylko przez Budimex. Z tego co pamiętam przy pierwszym głosowaniu odebrane było tylko jedno mieszkanie.
Uważam, że sama strefa powinna pozostać ale nie zgadzam się na żadne dodatkowe betonowe kule. Ogromny koszt, brzydko wygląda, a dodatkowo spodziewam się jeszcze większych problemów z blokowaniem drogi niż teraz.
Napiszę w tej sprawie maila do zarządcy i innym niezadowolonym z tego rozwiązania proponuje to samo.
Zagłosujmy w uchwale.
Zebranie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 6 - 27.03.2019
Re: Zebranie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 6 - 27.03.2019
Kilka poruszonych tematów, które udało mi się zapamiętać:
1) słupki przy chodnikach - część spośród zgormadzonych była za słupkami, ale nie takimi jak są przy O3. Argumentowali to tym, że mają problemy z wyjazdem z miejsc parkingowych oraz wąskim przejściem na chodniku. Część była przeciwna argumentując to tym, że samochody będą w calości stały na jezdni. Zarządca zaproponował niskie ok 30cm "kule" betonowe i miał przygotowaną uchwałę. Kilka osób sprzeciwiła się by procesowane to było w drodze uchwały co prowadzący skomentowali uśmiechami. Uchwala została puszczona w obieg, ale po kolejnych protestach kilku osób zarządca ją wycofał. W tym momencie uchwała w tej sprawie oczywiście jest na e-kartotece.
2) segregacja śmieci - zarządca prosi o segregację. Jak na razie został nałożony jeden mandat. Od 1 kwietnia pojawi się dodatkowy pojemnik. Zarządca ustalił ze zgromadzonymi ile poszczególnych pojemników powinno się znaleźć.
3) 9 miejsc ogólnodostępnych - zakupione zostały blokady na te miejsca i każdy mieszkaniec dostanie klucz pasujący do wszystkich blokad
4) progi zwalniające - pojawiła się prośba do zarządcy o wniosek do ZiIKiTu o próg zwalniający przy przejściu dla pieszych między O4 a O1. Dodatkowo był wniosek o progi zwalniające na drodze między O6 i O4 oraz O6 i O8. Zarządca ma też wnioskować na prośbe mieszkańców o odbojniki na miejscach parkingowych przy Orlińskiego tak by wystające samochody nie blokowały przejścia chodnikiem.
5) zaległości z płaceniem czynszu - jest jedna osoba, która zalega ok 8000zł. Pozostali płacą raczej regularnie.
1) słupki przy chodnikach - część spośród zgormadzonych była za słupkami, ale nie takimi jak są przy O3. Argumentowali to tym, że mają problemy z wyjazdem z miejsc parkingowych oraz wąskim przejściem na chodniku. Część była przeciwna argumentując to tym, że samochody będą w calości stały na jezdni. Zarządca zaproponował niskie ok 30cm "kule" betonowe i miał przygotowaną uchwałę. Kilka osób sprzeciwiła się by procesowane to było w drodze uchwały co prowadzący skomentowali uśmiechami. Uchwala została puszczona w obieg, ale po kolejnych protestach kilku osób zarządca ją wycofał. W tym momencie uchwała w tej sprawie oczywiście jest na e-kartotece.
2) segregacja śmieci - zarządca prosi o segregację. Jak na razie został nałożony jeden mandat. Od 1 kwietnia pojawi się dodatkowy pojemnik. Zarządca ustalił ze zgromadzonymi ile poszczególnych pojemników powinno się znaleźć.
3) 9 miejsc ogólnodostępnych - zakupione zostały blokady na te miejsca i każdy mieszkaniec dostanie klucz pasujący do wszystkich blokad
4) progi zwalniające - pojawiła się prośba do zarządcy o wniosek do ZiIKiTu o próg zwalniający przy przejściu dla pieszych między O4 a O1. Dodatkowo był wniosek o progi zwalniające na drodze między O6 i O4 oraz O6 i O8. Zarządca ma też wnioskować na prośbe mieszkańców o odbojniki na miejscach parkingowych przy Orlińskiego tak by wystające samochody nie blokowały przejścia chodnikiem.
5) zaległości z płaceniem czynszu - jest jedna osoba, która zalega ok 8000zł. Pozostali płacą raczej regularnie.
Dziwi mnie taki obraz sytuacji - zarządca na zebraniu ewidentnie zapowiedział wykonanie kul bez uchwały - w przeciwnym wypadku dlaczego ogłaszałby termin na wykonie tych prac jako od następnego tygodnia po tygodniu zebrania? - nie zdążyłby z uchwałą w tym terminie - przecież sobie tego nie wymyśliłem - jaki miałbym w tym cel? Czuję się przez niego wprowadzony w błąd.
Ewidentnie zarządca zmienił zdanie bezpośrednio w tej kwestii po zebraniu albo od początku chciał poddać sprawę pod głosowanie ale nie chciał spierać się z obecnymi w tej kwestii. Muszę w takim razie wyjaśnić z nim dlaczego tak to wyglądało.
Nie mam nic przeciwko głosowaniu choć uważam je za zbędne - tego typu kwestie oczywiście nie powinny być wprowadzane wbrew woli większości - zaznaczyłem od początku w swoich wpisach w tym wątku, że jeżeli mieszkańcy chcą głosować to głosujmy.
Ewidentnie zarządca zmienił zdanie bezpośrednio w tej kwestii po zebraniu albo od początku chciał poddać sprawę pod głosowanie ale nie chciał spierać się z obecnymi w tej kwestii. Muszę w takim razie wyjaśnić z nim dlaczego tak to wyglądało.
Nie mam nic przeciwko głosowaniu choć uważam je za zbędne - tego typu kwestie oczywiście nie powinny być wprowadzane wbrew woli większości - zaznaczyłem od początku w swoich wpisach w tym wątku, że jeżeli mieszkańcy chcą głosować to głosujmy.
Jest uchwała w kartotece i można głosować. Powinno tak być od początku żeby każdy mógł się wypowiedzieć za, albo przeciw. To wspólnota i takie decyzje podejmuje się wspólnie, a nie narzuca od góry przez zarządce i kilka osób. Szczególnie, że nie chodzi tu o posadzenie kilku kwiatków na dziedzińcu.
Mordin nie wymyśliłeś? Na zebraniu to chciałeś za wszelką cenę narzucić swoje zdanie wszystkim, nie biorąc nikogo innego pod uwagę, pisałem już wcześniej, że nie było na zebraniu zgody większości za montażem tych betonów i tez termin realizacji nie padł a zarządca Ci powiedział głośno, że uchwała musi być to Ty na niego naskoczyłeś, a teraz kłamiesz, że w błąd Cię wprowadził, żenujący jesteś łysy typ
Nie będziesz sobie montował swojej prywaty za pieniądze 266 mieszkańców, za nasze pieniądze! Takiej zgody nie ma!
Kupiłeś tanie mieszkanie, kupiłeś tani parking a teraz wymyślasz, bo pieniądze CI przyćmiły problemy, nie jesteś rozsądnym człowiekiem, co sam pokazałeś i do tego chcesz wrąbać innych w jeszcze większe niedogodności
Nie będziesz sobie montował swojej prywaty za pieniądze 266 mieszkańców, za nasze pieniądze! Takiej zgody nie ma!
Kupiłeś tanie mieszkanie, kupiłeś tani parking a teraz wymyślasz, bo pieniądze CI przyćmiły problemy, nie jesteś rozsądnym człowiekiem, co sam pokazałeś i do tego chcesz wrąbać innych w jeszcze większe niedogodności
paranoja pisze:Mordin nie wymyśliłeś? Na zebraniu to chciałeś za wszelką cenę narzucić swoje zdanie wszystkim, nie biorąc nikogo innego pod uwagę, pisałem już wcześniej, że nie było na zebraniu zgody większości za montażem tych betonów i tez termin realizacji nie padł a zarządca Ci powiedział głośno, że uchwała musi być to Ty na niego naskoczyłeś, a teraz kłamiesz, że w błąd Cię wprowadził, żenujący jesteś łysy typ
To jakiś absurd - w jaki sposób niby ja sam mogę zdecydować o tym co robi zarządca? Wreszcie myli mnie Pani (Pan?) z kimś innym - proszę też powstrzymać się od zarzucania mi czegokolwiek - nie wiem Pani (Pan?) kim jestem i co i gdzie kupiłem - skąd przypuszczenie, że mam miejsce postojowe albo, że mam w ogóle samochód? Jak wskazałem w swoich postach czuję się wprowadzony w błąd przez zarządcę i z nim to wyjaśniam - powtarzam też, że nie mam nic przeciwko głosowaniu choć uważam, że mogłoby go nie być. Pani (Pan?) natomiast jak widzę już z góry zna wynik głosowania - co Pani (Pan?) zrobi jak jednak uchwała przejdzie?
Lepiej pieniądze przeznaczyć na kamery a nie na jakieś betonowe słupy. Szkoda kasy i tyle. Oczywiście większość zdecyduje ...
Pisałem do zarządcy i niekoniecznie większość zdecyduję. Na mojego maila, że nie zgadzam się na postawienie kul bez uchwały, odpisał mi, że nie potrzebuje uchwały do postawienia kul, a za takim rozwiązaniem byli ludzie na zebraniu. Jeśli ktoś jest niezadowolony z takiego rozwiązania piszcie do zarządcy. Niech nie wdraża swoich pomysłów za aprobatą kilku procent mieszkańców.
-
To jest najlepszy dowód na to,że na zebrania powinniśmy chodzić. Uważam, że kule to słaby pomysł. Jeśli większość jest za, trudno niech będzie. Mam jednak mocne obawy że właściciele tamtych miejsc szybko przekonają się , że to nie było mądre rozwiązanie (jeśli dojdzie do skutku) i co wtedy?
Zgadzam się z tym, że należy chodzić na zebrania. Na poprzednich bylem, a w tym roku nie mogłem. Uważam, jednak że można również wyrażać swoje zdanie poprzez kontakt z zarządca.
Najgorszy jest fakt, że zainteresowanie mieszkańców, zebraniami, kontaktem z zarządcą, głosowaniem nad uchwałami jest bardzo niski.
Przez brak zaangażowania, będą trudności we wprowadzeniu dobrych inicjatyw, a złe mogą bardzo łatwo przechodzić.
Nie podoba mi się wiele działań zarządcy o czym często do niego piszę np. wymiana domofonów na nasz koszt, kiedy od samego początku były zgłaszane problemy z ich działaniem.
Spodziewam się jednak, że bardzo mało takich uwag trafia do zarządcy przez co może sobie pozwolić na niską jakość usług.
Najgorszy jest fakt, że zainteresowanie mieszkańców, zebraniami, kontaktem z zarządcą, głosowaniem nad uchwałami jest bardzo niski.
Przez brak zaangażowania, będą trudności we wprowadzeniu dobrych inicjatyw, a złe mogą bardzo łatwo przechodzić.
Nie podoba mi się wiele działań zarządcy o czym często do niego piszę np. wymiana domofonów na nasz koszt, kiedy od samego początku były zgłaszane problemy z ich działaniem.
Spodziewam się jednak, że bardzo mało takich uwag trafia do zarządcy przez co może sobie pozwolić na niską jakość usług.
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”