W tym tygodniu na stronie Radia Kraków pojawiła się krótka wiadomość, że UM Krakowa uruchomił specjalną interwencyjną skrzynkę mailową, gdzie mieszkańcy Krakowa mogą zgłaszać nielegalne wysypiska, zanieczyszczone rzeki lub katastrofy ekologiczne. Link poniżej:
http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/krakow/znalazles-dzikie-wysypisko-smieci-zglos-to-do-urzedu-miasta-krakowa
Zachęcam wszystkich przyszłych i obecnych mieszkańców Orlińskiego/Avia lub sąsiedniego osiedla Dywizjonu 303 do zgłoszenia problemu z nielegalnym wysypiskiem przy ul. Orlińskiego na adres mailowy:
srodowisko.interwenc@um.krakow.pl.
Żeby nikt nie napisał, że łatwiej zachęcać innych niż samemu coś zrobić w tym temacie już wysłałem pierwsze zgłoszenie. Im więcej takich zgłoszeń będzie od innych osób tym szybciej problem zostanie zauważony przez UM i przekazany do interwencji odpowiednim służbom. Wszystkim nam chyba zależy żeby obok naszego osiedla było czysto i ładnie.
Jeśli dostanę odpowiedź na moje zgłoszenie poinformuje was w tym wątku.
Nielegalne wysypisko śmieci w Krakowie na miejskiej działce
Re: Nielegalne wysypisko śmieci w Krakowie na miejskiej działce
Dzięki, to faktycznie może być całkiem niezły pomysł
Na pewno warto napisać, pewnie nie zaszkodzi, a może i coś da
Mnie tylko ciekawi, jakie miasto ma plany co do tej działki... Mam nadzieję, że nie zaskoczy nas ono tym jakiś specjalnie 

Trzy tygodnie po założeniu tego wątku i po zgłoszeniu sprawy do straży miejskiej zadzwoniłem do dyżurnego i zapytałem dlaczego nic nie zostało zrobione. Dyżurny odpowiedział , że sprawa została zgłoszona do MPO, które powinno posprzątać teren (kluczowe słowo - powinna). Rozmowa była w ostrym tonie i w końcu dyżurny zgodził się podjąć jakieś działania. Gdy zasugerowałem , żeby ukarać winnych tego bałaganu, był oburzony - "Po co od razu karać". Po około tygodniu ktoś ze straży zadzwonił do mnie i powiedział, że tym razem do MPO zostało wysłane oficjalne pismo ze strony straży, bo poprzednio były to tylko zgłoszenia telefoniczne. Tygodnie mijają i dalej nic. Niemoc urzędnicza, albo celowe działanie. Miasto tworzy jakieś nowe adresy mailowe do zgłaszania takich spraw- bicie piany, a nie potrafi ogarnąć spraw dawno zgłoszonych.
@Staś BRAWA za inicjatywę
Dzięki Tobie świat staje się lepszy 

Kolejny tydzień minął i nic się nie zmieniło.
Pewnie sprzątanie tego skrawka przewidziane jest w perspektywie budżetowej na lata 2022-2176.
Pewnie sprzątanie tego skrawka przewidziane jest w perspektywie budżetowej na lata 2022-2176.
Dzień dobry, wysłaliśmy pismo do MPO i na SM w sprawie uporządkowania tych działek. Jak będę miał informację zwrotną dam znać. poniżej skan pisma:

Coś się zaczęło dziać na działce przed naszym blokiem 

Wojtek świetna informacja. Z Twojej fotorelacji wygląda na to, że wstydliwy teren uprzątnięto, co więcej nawet przycięto część dzikich krzewów
Dzięki zaangażowaniu kilku osób udało się wspólnymi siłami rozwiązać problem. Dziękuje wszystkim, którzy przyczynili się do uporządkowania miejskiej działki. To dowód, że jak się zainteresuje odpowiednie służby i jest poparcie w Radzie Dzielnicy można zmienić coś co się nie udało się zrobić w kilku ostatnich latach.

Dzięki zaangażowaniu kilku osób udało się wspólnymi siłami rozwiązać problem. Dziękuje wszystkim, którzy przyczynili się do uporządkowania miejskiej działki. To dowód, że jak się zainteresuje odpowiednie służby i jest poparcie w Radzie Dzielnicy można zmienić coś co się nie udało się zrobić w kilku ostatnich latach.
Widok cieszy! Wspólne dzialanie przynosi efekty
teraz trzeba bysmy zadbali o tą działkę. Jak wiecie plan zagospodarowania Czyżyny Pas Startowy zostal uchylony i ten teren może byc sprzedany przez miasto niebawem. Będziemy wnioskowac do Prezydenta o przygotowanie planu nakladkowego....dobrze byloby by przeznacznie tego terenu było dla nas korzystne. Ja proponuje zieleniec, ewntualnie parking. To nie sa inwestycje bardzo kosztowne, w zasięgu finansowym Rady Dzielnicy. Napiszcie prosze co o tym myslicie. Sprawy pilnuje 

Po pierwsze trzeba sprawdzić czy te działki nie są zarezerwowane na przebudowę skrzyżowania i linii tramwajowej (gdzieś słyszałem że tam jest planowana podstacja zasilania). Jeśli nie to można zgłosić projekt do budżetu obywatelskiego dla budowy tam parkingu i terenów zielonych. Głosy mieszkańców Orlińskiego i Avii powinny wystarczyć dla przepchnięcia tego projektu.
Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”