Miejscowy plan zagospodarowania dla rejonu pasa startowego w Czyżynach

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Re: Miejscowy plan zagospodarowania dla rejonu pasa startowego w Czyżynach

Postautor: lrc1912 » 25 sty 2018, 17:54

Dlaczego ciągle zajmują się MPZP dla rejonu Czyżyn po wschodniej stronie, a zachodnia część ma spory kawałek, który wo gule nie ma planu miejscowego! Urzędnicy! Kiedy się tym zajmiecie? i kiedy wejdzie w życie MPZP dla Lotniczego Parku Kulturowego???

Obrazek

Marek Ziemiański
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Ziemiański » 25 sty 2018, 22:42

Jako przewodniczący dzielnicy mogę jedynie wnioskować do PMK i RMK o rozpoczęcie tego procesu - co też zrobiłem. Tu inicjatywę mają Radni Miasta.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 26 sty 2018, 19:18

Bardzo mnie to cieszy :) Proszę też przyjąć do wiadomości, że mam pewne oczekiwania od obecnych i przyszłych rządzących Krakowem, Radnych i Dyrekcji Muzeum Lotnictwa:

1. Teren Lotniska po zachodniej stronie musi pozostać zieloną enklawą bez zabudowy pomijając Małopolskie Centrum Nauki.
2. Coroczny piknik lotniczy.
3. Ochrona przed deweloperami.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 15:58 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 27 sty 2018, 8:48

4. Zmiany umożliwiające wprowadzenia komunikacji miejskiej do obsługi SSE oraz cywilizowanie komunikacji pieszej od Osiedla Akademickiego i ulicy Stella-Sawickiego do miejsc pracy przy Życzkowskiego. To też oczekiwania mieszkańców :)

Arav

Postautor: Arav » 29 sty 2018, 9:49

Ja bym jeszcze dorzucil wzmianke o malym trojkaciku terenu miejskiego ktory bezposrednio sasiaduje z naszym osiedlem pomiedzy blokami Orlinskiego 12 i Avia 5 (teren zaznaczony na czerwono). Mam nadzieje ze ten teren jest na tyle maly ze juz nikt nie wpadnie na pomysl wybudowania tam czegokolwiek.... aczkolwiek w chwili obecnej rosna tam jakies malo estetyczne dzikie haszcze wiec jakby byla taka szansa to byloby milo zajac sie tym terenem. Nie mowie tu o jakiejs gruntownej rewitalizacji... wystarczyloby wyrownanie terenu, zasianie normalnej trawki i to wszystko.

Obrazek

wesolutka

Postautor: wesolutka » 29 sty 2018, 10:19

krknews.pl/czyzyny-deweloper-chce-wybudowac-blok-pasie-startowym-ostatecznie-zatka-korytarz-przewietrzania
:shock: :shock:

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 29 sty 2018, 14:22

Radny nie musi nic robić. Przestrzeń pasa po wschodniej części jest już chroniona przez konserwatora zabytków. Możesz zrobić parking czy plac zabaw, możesz zrobić podziemny parking, ale nie możesz postawić bloku. Wlasnie dlatego Avia jest przytulona do pasa, ale nie jest na pasie ani nawet na pół metra. Tak samo budynki Jasna Invest, SM Czyzyny, Proinsu i Dasty. Wniosek o wydanie warunków zabudowy (WZ) może złożyć każdy nawet nie będąc właścicielem terenu. Urzędnicy maja obowiązek go przyjąć i rozpatrzyć, a w tym przypadku zgodnie z ochrona konserwatorską odrzucić. Gdyby postąpiono inaczej byłby to precedens do zabudowy całego pasa.

jas78

Postautor: jas78 » 29 sty 2018, 22:16

ngy16687 pisze:(...)Urzędnicy maja obowiązek go przyjąć i rozpatrzyć, a w tym przypadku zgodnie z ochrona konserwatorską odrzucić. Gdyby postąpiono inaczej byłby to precedens do zabudowy całego pasa.

A dlaczego nie ma być precedensu? Przecież budowa Avii też wydawała się absurdem te 7-8 lat temu. Dla naszych filodeweloperskich urzędników nie ma rzeczy niemożliwych. Ja sobie jestem w stanie wyobrazić, że każą odtworzyć resztki pasa na dachu tego nowego bloku i będzie gites.

Proszę wybaczyć ironię, ale mnie już nic nie zdziwi. Nawet budowa 20-piętrowego potworka pośrodku pasa.

sand

Postautor: sand » 29 sty 2018, 23:23

jas78 pisze:
ngy16687 pisze:(...)Urzędnicy maja obowiązek go przyjąć i rozpatrzyć, a w tym przypadku zgodnie z ochrona konserwatorską odrzucić. Gdyby postąpiono inaczej byłby to precedens do zabudowy całego pasa.

A dlaczego nie ma być precedensu? Przecież budowa Avii też wydawała się absurdem te 7-8 lat temu. Dla naszych filodeweloperskich urzędników nie ma rzeczy niemożliwych. Ja sobie jestem w stanie wyobrazić, że każą odtworzyć resztki pasa na dachu tego nowego bloku i będzie gites.

Proszę wybaczyć ironię, ale mnie już nic nie zdziwi. Nawet budowa 20-piętrowego potworka pośrodku pasa.

Pełna zgoda z powyższym. Urzędnicy w Krakowie niejednokrotnie udowadniali już, że dla nich nie ma rzeczy niemożliwych - w negatywnym sensie. Na pasie powstanie budynek mieszkalny, wprowadzą się pierwsi mieszkańcy i dopiero jak inwestycja będzie już nie do ruszenia to znajdzie się jakiś "rozsądny", który powie że wydanie decyzji było błędem. Tak się zarabia i buduje w Krakowie od lat.

Nowy

Postautor: Nowy » 30 sty 2018, 0:25

Pewnie trzeba dmuchać na zimne i patrzyć wszystkim na ręce, mam nadzieję, że konserwator zabytków z równą determinacją będzie bronił pasa, jak forsuje odbudowę spalonych magazynów przy Dolnych Młynów :)

Ale inna sprawa, to myślę, że gdyby była możliwość zbudowania bloku na pasie startowym, to pewne już Budimex wymyśliłby, jak to zrobić ;)

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”