Zimne kaloryfery pomimo rozpoczęcia sezonu grzewczego - Orlińskiego 10
Re: Zimne kaloryfery pomimo rozpoczęcia sezonu grzewczego - Orlińskiego 10
To nie jest czyjaś fantazja, tylko przepisy. Zatkaj nawiewniki i przysłoń kratki wentylacyjne. Zobaczysz jak szybko wyjdzie wilgoć i pleśń na ścianie. Faktycznie może się wydawać że jest to chore. Ale wszystko zgodnie z normą. Taki urok nowego budownictwa.
Jasne, że to nie jest czyjaś fantazja, ale czym innym jest cyrkulacja powietrza w mieszkaniu i jego wymiana, a czym innym jest ciągły przeciąg, taki, że aż szumi i gwiżdże
Pewnie, że nie chodzi o to, żeby nawiewniki całkiem zatykać, ale teoretycznie powinny one same regulować przepływ powietrza, tymczasem mam wrażenie, że tak się wcale nie dzieje. Zdecydowanie to prawda, że trzeba uważać, żeby sobie grzyba w mieszkaniu nie wyhodować, ale też nie ma co przesadzać z tym, że niczego nie można ruszyć 

Zgadzam się z tym. Tylko dlaczego to my mamy dławić przepływ powietrza w wywietrznikach okiennych, ryzykując że wentylacja zabierze to powietrze z innego źródła, np cofka z kuchni od sąsiada. A nie zostanie ta wentylacja osłabiona, przez gwaranta.
Ja zdecydowanie jestem za dobrą wentulacją w mieszkaniu, wietrzeniem itd. Tylko jest różnica między dobrą wentylacją a zimnem i przeciągiem, a taki stan niestety ma miejsce przy obecnych nawiewnikach.
A tak na marginesie, jakie macie kaloryfery w mieszkaniach przy obecnej pogodzie?
A tak na marginesie, jakie macie kaloryfery w mieszkaniach przy obecnej pogodzie?
jak u was zgrzaniem kaloryferów w łazience?! na klatce zawory odkręcone na 5 (w skali do 10) odpowietrzone wszędzie, w pokojach ciepłe kaloryfery natomiast w łaziance śmiem twierdzić ze zimny bardzo słabo grzeje (ustawiony na max 6 odpowietrzony) a jak to u was jest?
Czy ktoś mógłby wrzucić fotkę jak powinny być ustawione te zawory w szafie na klatce? Troche obawiam się tam grzebać na własną rękę a kaloryfery ledwo ciepłe.
Zwory kulkowe, to te z długimi czerwonymi rączkami, jeśli zawór jest ułożony wzdłuż rury, to znaczy, że przepływ jest otwarty, jeśli są prostopadle, to zamknięty. Ale sprawdź jeszcze zawory na przyłączu grzejnika. Tam nacięcia powinny być ułożone w pozycji pionowej, żeby przepływ był otwarty.
U mnie w łazience i pokoju ledwo cieple przy ustawieniu na 5. W drugim pokoju chłodny i ciepły tylko u samej góry mimo odpowietrzenia. Nie mam pomysłu na to. Rozmowy w administracji i z konserwatorem nic do sprawy nie wniosły- podobno jest w porządku, ale mi się to nie do końca podoba.
Witajcie,
Przy temperaturze 0st na zewnątrz w klatce A jest temperatura 39st na zasilaniu. Jest to zbyt mało, jeżeli chodzi o zasilanie grzejników. Konserwator przyznał, że rzeczywiście jest to zbyt mało - taka temperatura powinna być przy stosowaniu ogrzewania podłogowego, a nie grzejników.
Mogło to być spowodowane ustaleniem złej krzywej grzewczej na automatyce węzła cieplnego.
Problem jest jednak w tym, iż w klatce E na zasilaniu przy tej samej temperaturze na zewnątrz, temperatura na zasilaniu wynosi 48 st i jest to już dużo lepsza temperatura dla grzejników, więc problem po stronie krzywej grzewczej raczej to nie jest.
Jutro zgłaszam problem do Budimexu, mam nadzieję, że uda im się wyregulować przepływy w całym bloku.
Przy temperaturze 0st na zewnątrz w klatce A jest temperatura 39st na zasilaniu. Jest to zbyt mało, jeżeli chodzi o zasilanie grzejników. Konserwator przyznał, że rzeczywiście jest to zbyt mało - taka temperatura powinna być przy stosowaniu ogrzewania podłogowego, a nie grzejników.
Mogło to być spowodowane ustaleniem złej krzywej grzewczej na automatyce węzła cieplnego.
Problem jest jednak w tym, iż w klatce E na zasilaniu przy tej samej temperaturze na zewnątrz, temperatura na zasilaniu wynosi 48 st i jest to już dużo lepsza temperatura dla grzejników, więc problem po stronie krzywej grzewczej raczej to nie jest.
Jutro zgłaszam problem do Budimexu, mam nadzieję, że uda im się wyregulować przepływy w całym bloku.
Mam nadzieję, że coś poprawią. Ja niestety się nie znam, a wg konserwatora wszystko jest w porządku. Zawór równoważący mamy ustawiony zgodnie z zapisem na kartce, ale konserwator mi powiedział, że mogę sobie nim kręcić i ustawić jak mi pasuje, co moim zdaniem nie jest do końca prawdą i dobrym pomysłem. A tu w nocy przy temp. ok.0 st. kaloryfery na 4 letnie, czasem u samej góry cieplejsze,a na 3 całkiem zimne. Klatka D.
Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”