Podział miejsc postojowych pomiędzy bloku na osiedlu Centralna Park Kraków

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
szynszyl

Re: Podział miejsc postojowych pomiędzy bloku na osiedlu Centralna Park Kraków

Postautor: szynszyl » 04 lis 2017, 19:34

misstrout pisze:
deceq pisze:Konieczne jest poprawne oznakowanie i identyfikatory na szybę - na początek to łatwiejszy sposób niż postawienie szlabanu. Zarządca nieruchomości pewnie mógłby to ogarnąć na prośbę mieszkańców - temat pewnie do poruszenia na zebraniu. W przypadku poprawnego oznakowania i identyfikatorów straż miejska już jak najbardziej może interweniować.

A jak przyjedzie do Ciebie rodzina w gości? Znajomi? Będą bez identyfikatora.

Na pewno trzeba to przedyskutować na zebraniu. Ja po zetknięciu z dzisiejszym buractwem (pani szanowna zastawiła wyjazd z osiedla bo ona rozmawia przez telefon a psiapsiółki pakują coś do bagażnika) jestem za szlabanem ale są pewne przeszkody na tym etapie.

Ja jestem zdecydowanie przeciw szlabanowi na tym etapie budowy osiedla. Nie wydaje mi się, żeby było to praktycznie możliwe (jesteśmy placem budowy) a poza tym uważam za niesprawiedliwe, żeby mieszkańcy budynku D sponsorowali całe przedsięwzięcie już na tym etapie. Poza tym sam szlaban będzie wysoce niepraktyczny w dniach, w których nie będzie targów. Jeśli już, to szlaban za wjazdem do garażu podziemnego budynku D.

Jeśli chodzi o identyfikatory - jak najbardziej ZA. Mieszkałem już na osiedlu, na wjeździe którego był znak informacyjny "Tylko dla pojazdów z identyfikatorem wspólnoty mieszkaniowej XYZ". Nie było żadnego problemu, bo dla każdego właściciela przypadał jeden identyfikator z rejestracja jego pojazdu i jeden lub nawet dwa in blanco z tytułem "Gość". Prawda jest też taka, że nikt nie będzie się "pluł", jak zaparkuje u Ciebie znajomy w normalny dzień, kiedy będzie dużo wolnych miejsc. A jak już będzie to dzień targów, to się rzuci identyfikator za szybę i można śmiało dzwonić po Straż Miejską.

Nie chce generalizować ale mam wrażenie, że "paniusie" kostmetolożki nie mają za grosz rozumu i godności człowieka. Jedno wielkie chamstwo. Przeżyliśmy już targi mieszkań, ślubne i potężne targi książki. Mam wrażenie, że na targach książki było 2 razy więcej osób a mimo to obłożenie naszego parkingu było na poziomie 75%. Dzisiaj to było 120%, bo ludzie stawali nawet na chodniku, co zmusiło mnie zadzwonić na Straż Miejską. Spotkałem taką jedną jak wysiadała ze swojego samochodu z identyfikatorem targów na szyi (heloooł??). Spytałem czy mieszka w budynku A (wskazując na budynek "D") czy też w budynku B (wskazując na budynek "E"). Ta pinda mi odpowiada, że w B. Ja jej na to, że po pierwsze to nie jest budynek B a po drugie jest jeszcze nie oddany, więc niech przeparkuje bo zadzwonię po Straż Miejską. Samochody po kilkadziesiąt tysięcy złotych a "żydzą" na parkingu za dychę czy dwie.

Awatar użytkownika
Greg

Postautor: Greg » 04 lis 2017, 19:48

Trzeba się zorientować jak to jest w ogóle z postawieniem znaków. Na początek to będzie ok. Szlabany w momencie wybudowania wszystkich budynków bo faktycznie koszty powinni ponieść wszyscy . To moje zdanie.

Annarem

Postautor: Annarem » 04 lis 2017, 20:04

szynszyl pisze:
misstrout pisze:
deceq pisze:Konieczne jest poprawne oznakowanie i identyfikatory na szybę - na początek to łatwiejszy sposób niż postawienie szlabanu. Zarządca nieruchomości pewnie mógłby to ogarnąć na prośbę mieszkańców - temat pewnie do poruszenia na zebraniu. W przypadku poprawnego oznakowania i identyfikatorów straż miejska już jak najbardziej może interweniować.

Na pewno trzeba to przedyskutować na zebraniu. Ja po zetknięciu z dzisiejszym buractwem (pani szanowna zastawiła wyjazd z osiedla bo ona rozmawia przez telefon a psiapsiółki pakują coś do bagażnika) jestem za szlabanem ale są pewne przeszkody na tym etapie.

Ja jestem zdecydowanie przeciw szlabanowi na tym etapie budowy osiedla. Nie wydaje mi się, żeby było to praktycznie możliwe (jesteśmy placem budowy) a poza tym uważam za niesprawiedliwe, żeby mieszkańcy budynku D sponsorowali całe przedsięwzięcie już na tym etapie. Poza tym sam szlaban będzie wysoce niepraktyczny w dniach, w których nie będzie targów. Jeśli już, to szlaban za wjazdem do garażu podziemnego budynku D.

Jeśli chodzi o identyfikatory - jak najbardziej ZA. Mieszkałem już na osiedlu, na wjeździe którego był znak informacyjny "Tylko dla pojazdów z identyfikatorem wspólnoty mieszkaniowej XYZ". Nie było żadnego problemu, bo dla każdego właściciela przypadał jeden identyfikator z rejestracja jego pojazdu i jeden lub nawet dwa in blanco z tytułem "Gość". Prawda jest też taka, że nikt nie będzie się "pluł", jak zaparkuje u Ciebie znajomy w normalny dzień, kiedy będzie dużo wolnych miejsc. A jak już będzie to dzień targów, to się rzuci identyfikator za szybę i można śmiało dzwonić po Straż Miejską.

Nie chce generalizować ale mam wrażenie, że "paniusie" kostmetolożki nie mają za grosz rozumu i godności człowieka. Jedno wielkie chamstwo. Przeżyliśmy już targi mieszkań, ślubne i potężne targi książki. Mam wrażenie, że na targach książki było 2 razy więcej osób a mimo to obłożenie naszego parkingu było na poziomie 75%. Dzisiaj to było 120%, bo ludzie stawali nawet na chodniku, co zmusiło mnie zadzwonić na Straż Miejską. Spotkałem taką jedną jak wysiadała ze swojego samochodu z identyfikatorem targów na szyi (heloooł??). Spytałem czy mieszka w budynku A (wskazując na budynek "D") czy też w budynku B (wskazując na budynek "E"). Ta pinda mi odpowiada, że w B. Ja jej na to, że po pierwsze to nie jest budynek B a po drugie jest jeszcze nie oddany, więc niech przeparkuje bo zadzwonię po Straż Miejską. Samochody po kilkadziesiąt tysięcy złotych a "żydzą" na parkingu za dychę czy dwie.

Zgadzam się w 200%.. Aż żal było patrzeć, jak jeden z sąsiadów musiał stawać na ostatnim skrawku chodnika. Mam nadzieję, że pozakładali kilka blokad. A "tej pindzie" to bym na Twoim miejscu odwinęła hahaha
Co do identyfikatorów, uważam, że to dobry pomysł, bo tak jak mówisz, w normalne dni nikt nie zrobi problemu o jeden samochód gości więcej, a jak już będzie znak, straż miejska będzie mogła cokolwiek zrobić. Może to tylko kilka dni w roku, ale scyzoryk się otwiera w kieszeni..

misstrout

Postautor: misstrout » 04 lis 2017, 20:22

szynszyl pisze:
misstrout pisze:

Dlatego pisałam, że na tym etapie szlaban jest problematyczny. Co do identyfikatorów to skoro to tak działa to spoko - myślę, że to najprostsze rozwiązanie w tym momencie, po prostu nie wiedziałam. Ja mieszkałam na osiedlu ze szlabanami. Niestety mieszkańców było tyle, że samochody i tak stawały wszędzie gdzie się dało :(

tomekc

Postautor: tomekc » 04 lis 2017, 20:44

Moim zdaniem to kwestia którą trzeba przegłosować na zebraniu wszystkich mieszkańców budynków B/E/D/C.
Moim zdaniem opcja z identyfikatorami + znak strefa ruchu na wjeździe jest mniej uciążliwy - duże targi sa kilka razy do roku. A przez cały rok nie ejst to żaden problem.
Plus jeden/dwa identyfikatory "in blanco" dla gości.
Szlaban to problemy z pilotem, dojazd kuriera, dostawa mebli.
Przy znaku zakazu nie ma z tym wszystkim problemu.

szynszyl

Postautor: szynszyl » 04 lis 2017, 21:00

Myślę, że musimy obserwować sytuację z dnia na dzień, biorąc pod uwagę, że coraz więcej osób będzie się wprowadzać. Liczby miejsc postojowych szlabanem i tak nie zmienimy, więc w żaden sposób nie zmieni to sytuacji w dni powszednie ;) Tak czy siak na ten moment problemem są i będą chamscy uczestnicy targów. Najłatwiej i najtaniej wyeliminować ten problem identyfikatorami i znakami. Zresztą zbliża się spotkanie wspólnoty, ciekawy jestem czy inni będą mieć jakieś ciekawe pomysły, może sam Navigator nam coś ciekawego zaproponuje. Na te chwilę (dzisiaj) byliśmy bezbronni, bo ciężko nawet wskazać Straży Miejskiej kto nie jest z naszego osiedla a i przypuszczalnie niektóre samochody, które zaparkowały tak że uniemożliwiało to przejście, należały do mieszkańców, bo inne normalne miejsca były zajęte przez podludzi z targów. Wiadomo, uciążliwe dla innych mieszkańców ale nie dziwię się w sumie, bo jak sam miałbym tyrać spod M1 czy Radia Kraków to bym się wkurzył.

Kończąc, wydaje mi się, że Straż Miejska nawet nie wjechała do nas na osiedle, bo mieli tak dużo osób stojących na samej Galicyjskiej pod zakazami, że olali to co się dzieje na nieoznakowanym nowym osiedlu.

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 06 lis 2017, 13:09

Macie dziwne podejście. A ilu osobom - które mają garaż podziemny przeszkadza otwierana brama?
Naciśnięcie przycisku to żaden problem. A koszty szlabany oczywiście trzeba by podzielić na cała inwestycje.

Pegaso

Postautor: Pegaso » 06 lis 2017, 16:39

Wjazdów będzie 3 lub nawet 4. Przecież każdy z etapów może finansować jeden ze szlabanów. I tak będą potrzebne stopniowo.
W ostatni weekend nawet z garażu było wyjechać ciężko.
Historia ta starsza wyeliminowała znaczną ilość wartościowych ludzi a ta najnowsza promuje zachowania chamskie.
Nie liczyłbym , ze się coś zmieni.... :(

sojus

Postautor: sojus » 06 lis 2017, 17:49

Dopóki osiedle nie zostanie oddane jak chcecie szlabany postawić? Myślicie cokolwiek? Póki co jest i będzie 1 wjazd a będą z planów 2 wjazdy na osiedle - do budynku B, C, D, E...

magdakk

Postautor: magdakk » 06 lis 2017, 18:59

Droga od strony expo ma być przeciwpożarowa, czy na takiej drodze można montować szlaban?

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”