Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Staś

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: Staś » 28 sty 2016, 13:55

Na waszym miejscu mocno negocjowałbym z Budimexem (rabat lub zamiana mieszkania na inne) bo zdaje się , że w tej sytuacji możecie zrezygnować z umowy z winy dewelopera. Powód - inne mieszkanie ( nie zgadza się ilość pomieszczeń) , inne pozwolenie na budowę, a to już w zasadzie inna budowa i inny budynek -czyli niezgodność z prospektem informacyjnym i umową deweloperską.

J. i M.

Postautor: J. i M. » 28 sty 2016, 17:36

mania_an pisze:
J. i M. pisze:Czy jest tutaj ktoś kogo dotyczą te zmiany bezpośrednio? bardzo prosimy o kontakt, gdyż nasze mieszkanie ma być w wyniku tej pomyłki zmienione ...

tak nas dotyczą te zmiany

a czy byliście już na spotkaniu w Budimexie ? podali Wam przyczyny zmian i jak one będą wyglądały oraz czy zastanawialiście się co w tej sytuacji będziecie robić ? ew. odszkodowanie ?

mania_an

Postautor: mania_an » 28 sty 2016, 17:58

J. i M. pisze:
mania_an pisze:
J. i M. pisze:Czy jest tutaj ktoś kogo dotyczą te zmiany bezpośrednio? bardzo prosimy o kontakt, gdyż nasze mieszkanie ma być w wyniku tej pomyłki zmienione ...

tak nas dotyczą te zmiany

a czy byliście już na spotkaniu w Budimexie ? podali Wam przyczyny zmian i jak one będą wyglądały oraz czy zastanawialiście się co w tej sytuacji będziecie robić ? ew. odszkodowanie ?

Na spotkanie jesteśmy umówieni we wtorek po południu - my na zaproponowaną zmianę w projekcie się nie zgodzimy bo taki układ jak jest teraz nam nie odpowiada - więc zobaczymy na spotkaniu co powiedzą. Jeżeli chodzi o przyczyny takiej sytuacji to mam nadzieję ze podadzą sensowne wytłumaczenie bo tym które podali się nie zadowolimy. A u was zmiany w projekcie są bardzo duże?

platki

Postautor: platki » 28 sty 2016, 18:04

sunder pisze:
platki pisze:
ragar pisze:Plus jest pewnie taki, że budynek został odsunięty od Stella-Sawickiego... całe trzy metry ;) Minus taki, że Ci którzy kupili mieszkania od wschodu, będą mieli o te trzy metry bliżej do sąsiedniego budynku, czyli Orlińskiego 3 :? Pewnie nie robi to dużej różnicy, ale zawsze to kilka metrów :) No i przynajmniej powiedzieli, żeby wstrzymać transze... zawsze to kilka złotych oszczędności ;) Ciekawe czy uda się dotrzymać terminów... oby :!: No i jeszcze mieszkańcy Orlińskiego 4 będą mieli po sąsiedzku intensywne prace budowlane znacznie dłużej, pewnie nie skończą się do czasu, aż zaczną się wprowadzać... Ciekawe z czego ten błąd wynikał, te 3 metry to przecież nie tak mało :idea:

źle czytasz blok jest przysuniety do stella zobacz stare plany ... a mieszkania które są zmienione to mieszkania od południowej strony na końcu zapewne około 30 40 cm sa mniejsze przypatrzcie się dokładnie na plany

Czerwona linia to pierwotne ułożenie budynku chyba, tak odczytuje z legendy. A czarna to jak bedzie, czyli mieszkania beda wieksze o kilka cm na poludnie. Wiec przesuniety bedzie od Stella...

Interesuje mnie fakt czy roboty zostana wstrzymane na ten czas?? Dowiadywal sie ktos??

przesuniety jest do stella ',pierwotna czyli teraz przecież nie przesuną bloku obejrzyjcie stare plany a nowe i porownajcie ,a roboty na 90 procent zostaną wstrzymane jak pytalem o fachwą opinnie.. chyba ze mają dobre chody

J. i M.

Postautor: J. i M. » 28 sty 2016, 18:18

mania_an pisze:
J. i M. pisze:
mania_an pisze: tak nas dotyczą te zmiany

Na spotkanie jesteśmy umówieni we wtorek po południu - my na zaproponowaną zmianę w projekcie się nie zgodzimy bo taki układ jak jest teraz nam nie odpowiada - więc zobaczymy na spotkaniu co powiedzą. Jeżeli chodzi o przyczyny takiej sytuacji to mam nadzieję ze podadzą sensowne wytłumaczenie bo tym które podali się nie zadowolimy. A u was zmiany w projekcie są bardzo duże?
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, 13:50 przez J. i M., łącznie zmieniany 1 raz.

piterek

Postautor: piterek » 28 sty 2016, 18:39

A ja tam dzwoniłem na podany numer. U mnie nie ma zmian, I tak jest u większości. I git. Potwierdzili ten błąd geodety.koleś się rypnął i tyle.
Ci co mają zmiany są podobno zapraszani na rozmowy do biura. Pewnie im coś proponują. Ciekawe ile, haha.
Pytałem też o miejsca parkingowe. Ma ich być mniej. I też dla mnie git, bo mniej jazdy pod oknami będę miał. Ale w sumie to kij im w oko z tymi miejscami.

Staś

Postautor: Staś » 28 sty 2016, 18:57

piterek pisze:A ja tam dzwoniłem na podany numer. U mnie nie ma zmian, I tak jest u większości. I git. Potwierdzili ten błąd geodety.koleś się rypnął i tyle.
Ci co mają zmiany są podobno zapraszani na rozmowy do biura. Pewnie im coś proponują. Ciekawe ile, haha.
Pytałem też o miejsca parkingowe. Ma ich być mniej. I też dla mnie git, bo mniej jazdy pod oknami będę miał. Ale w sumie to kij im w oko z tymi miejscami.

Oj, nieładnie tak pisać o sąsiadach.
Ja dziś byłem na rozmowie w Budimexie i:
- mieszkanie (narożnik południowo wschodni) bez zmian,
- miejsce parkingowe które miałem koło bloku zamieniłem na miejsce na parkingu za blokiem O.4 (może nawet lepsze),
- dostałem delikatny rabat na miejsce parkingowe,
- Budimex ponosi wszelkie koszta zmian.
Ogólnie jestem zadowolony.

Sprawy ogólne:
- przyczyna to błąd geodety,
- Budimex obiecuje , że postara się dotrzymać terminu.
- do czasu uzyskania nowego pozwolenia będą prowadzone "prace zabezpieczające" ;-) a potem nadgonią.

Myślę , ze będzie dobrze.

mania_an

Postautor: mania_an » 28 sty 2016, 19:04

J. i M. pisze:
mania_an pisze:
J. i M. pisze:

My w ogóle jesteśmy zadziwieni, nie dostaliśmy jeszcze żadnej informacji na piśmie, gdyż list z Budimexu do nas nie dotarł ... dlatego nie wiemy dokładnie na czym polegają te zmiany, z rozmowy tel. dowiedzieliśmy się, że dot. balkonu a dokładnie jego długości, podobno jest on skrócony co jest dla nas totalnie niezrozumiałe, co w tej sytuacji dało skócenie balkonu. A jaką przyczynę Wam podali? Ponad to nie możemy się doprosić już od kilku dobrych dni o pomiary mieszkania ( ile wynosi każda ze ścian ). A na czym polegają zmiany u Was? W ogóle to dlaczego oni nas poinformowali dopiero teraz jak już jest budowane któreś piętro i blok stoi w zmienionym stanie od kilku miesięcy. A rozważacie rozwiązanie umowy w takiej sytuacji z winy dewelopera? My raczej nie chcemy rezegnować z mieszkania, ale nie podoba nam się brak nalezytej informacji oraz podejście do tematu, a w konsekwencji będziemy żądać ew. odszkodowanie za nienależyte wykonanie umowy.

my dostaliśmy dzisiaj takie pismo i przeprojektowanie dotyczy naszego mieszkania. W konsekwencji oznacza to usunięcie połowy ściany dzielącej kuchnię z pokojem. Wszystko obija się o zmianę grubości tej ściany bo zamiast 8 cm ma być 10 cm i żeby zgadzała się powierzchnia mieszkania bo ściana ta ma długość 4 metrów usunęli jej część ( mniej więcej połowę). Zmienia nam to ogólnie wygląd mieszkania i jego ustawność, że już nie wspomnę o tym że kupowaliśmy mieszkanie z osobna kuchnią a teraz mamy pokój z aneksem.

morth

Postautor: morth » 28 sty 2016, 19:13

A jak to jest jak są pewne wymogi budowlane dotyczące odległosci między blokami, jak blok jest położony o 3m bliżej Orlińskiego 3 to przypadkiem nie jest tak że brakuje teraz tych 3metrów do minimum ( bo zakładam że bloki były projektowane praktycznie na styk tych norm). Zakładając że miszkańcy jakoś to przeboleją to czy jakiś inspektorat się do tego nie przyczepi? I w związku z tym zarówno O3 i O1 mogą mieć problem ?

Staś

Postautor: Staś » 28 sty 2016, 19:20

morth pisze:A jak to jest jak są pewne wymogi budowlane dotyczące odległosci między blokami, jak blok jest położony o 3m bliżej Orlińskiego 3 to przypadkiem nie jest tak że brakuje teraz tych 3metrów do minimum ( bo zakładam że bloki były projektowane praktycznie na styk tych norm). Zakładając że miszkańcy jakoś to przeboleją to czy jakiś inspektorat się do tego nie przyczepi? I w związku z tym zarówno O3 i O1 mogą mieć problem ?

Dlatego właśnie, żeby nie było kłopotów, nastąpi przeprojektowanie okien i zostanie wydane nowe pozwolenie na budowę, co nadzór budowlany pewnie zrobi po przyjrzeniu się sprawie zgodnie z normami i przepisami.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”