Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
mieszkaniecO1

Re: Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1

Postautor: mieszkaniecO1 » 22 sie 2017, 11:41

dexter pisze:Jasne - graniczne ;) my też mieliśmy terminy graniczne, które zostały przekroczone, mówię o tym ostatnim czyli termin przekazania kluczy - większość miała pierwszy termin odbioru po tej dacie nawet 2 tygodnie. I nic nie można z tym zrobić, bo dopiero przekroczenie terminu przeniesienia własności może skutkować karami dla dewelopera. Życzę szybkich i bezproblemowych odbiorów, bo to jest najważniejsze ;)

Większość osob wynajmuje firmy specjalizujące się w odbiorach mieszkań. Firmy takie wpisują usterki na potegę, czesto nie są one nawet usterkami. Ciekawe jest to, ze musza wpisać okreslona liste pozycji czesto przy dobrych mieszkaniach te usterki są kompletymi głupotami, z tego pracownicy firmy są rozliczani.
Trudnosc polega na wyważeniu wpisania usterki do protokołu, tu my decydujemy. Pewna czesc z nich jest odrzucana przez dewelopera.
Czesc jest na granicy przepisów. Oczywiscie sa i takie które skutuja dużą wadą lokalu.
Nie ma sie co spodziewac ze przy 50 pozycjach w protokoje deweloper usunie je w 2 tyg. - stąd opóźnienia.
Widziałem protokoły firmy XYZ, ludzie ostatecznie wpisywali pochlapane gniazdka farbą. Hitem jest pewien Pan który 60 dni czekał na poprawę sufitów które były poza normą mimo ze od samego początku planował sufity podwieszane.

Nie jestem przeciwnikiem firm które zajmują sie odbiorem mieszkań, ale warto wyważyć pewne usterki.

Zapytany pracownik pewnej firmy offline "Co robicie jak mieszkanie jest w stanie idealnym"
Odpowiedz była: "10 pozycji musimy pokazac klientowi. Czepiamy się najmniejszych rys/niedoskonałosci produckji parapetów zewnętrznych"

Gaspa

Postautor: Gaspa » 24 sie 2017, 15:25

Zapytałem mailowo czy termin będzie 10.09 będzie dotrzymany odpowiedz:
Dokładamy wszelkich starań... bla bla bla i zero konkretu.

Nie wiem czy pracownicy bx mają świadomość że takimi odpowiedziami - na 11 dni roboczych przed 10.09 - zwyczajnie mnie obrażają.

No ale Bx pokazał nie raz ze ma nas w dupie także tego...

tola

Postautor: tola » 24 sie 2017, 20:12

Witam, czy ktoś już może otrzymał informację o odbiorze mieszkania? My wciąż czekamy i boję się, że termin przypadnie akurat wtedy, kiedy mamy wyjazd służbowy. Prosiłam o uwzględnienie tego przy planowaniu odbioru, ale spotkałam się ze ścianą niezrozumienia. Pani odpisała, że nie mogą brać tego pod uwagę i ustalą termin, kiedy im pasuje. Jeśli nie będziemy mogli wtedy odebrać mieszkania, to możemy starać się o nowy termin po 10 września.... a po 10 września to już nie wiadomo, co to znaczy. Po tak długim opóźnieniu nie są w stanie wziąć pod uwagę drobnej prośby. Czy ktoś znalazł się w podobnej sytuacji?

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 24 sie 2017, 20:51

tola pisze:Witam, czy ktoś już może otrzymał informację o odbiorze mieszkania? My wciąż czekamy i boję się, że termin przypadnie akurat wtedy, kiedy mamy wyjazd służbowy. Prosiłam o uwzględnienie tego przy planowaniu odbioru, ale spotkałam się ze ścianą niezrozumienia. Pani odpisała, że nie mogą brać tego pod uwagę i ustalą termin, kiedy im pasuje. Jeśli nie będziemy mogli wtedy odebrać mieszkania, to możemy starać się o nowy termin po 10 września.... a po 10 września to już nie wiadomo, co to znaczy. Po tak długim opóźnieniu nie są w stanie wziąć pod uwagę drobnej prośby. Czy ktoś znalazł się w podobnej sytuacji?

jestem w podobnej sytuacji, największy problem to ze budynek nie zostal jeszcze odebrany od wykonawcy!! i nie wiedzą kiedy to nastapi!! bez tego nie sa w stanie zaplanować nawet harmonogramu.
Proponuje bombardować ich telefonami i mailami, bezpośrednio do działu odbiorów. Kontakt jest na protalu klienta BX w zakladce wazne telefony. Osoby tam wskazane nie sa dedykowane dla O1 ale zapewnią kontakt do własciwej osoby.
Proponuje cisnąć ich zeby powiedzili jakie ONI maja termin odbioru od wykonawcy - jesli budynek zostanie odebrany na pewno zaczną się odbiory dla nas.

sunder

Postautor: sunder » 25 sie 2017, 15:05

No to sie zaczelo 4 wrzesnia start, termin ustalony :)

bar

Postautor: bar » 25 sie 2017, 15:18

sunder pisze:No to sie zaczelo 4 wrzesnia start, termin ustalony :)

Która klatka?

bar

Postautor: bar » 25 sie 2017, 15:49

bar pisze:
sunder pisze:No to sie zaczelo 4 wrzesnia start, termin ustalony :)

Która klatka?

Już wiem, prawdopodobnie moja;)

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 25 sie 2017, 15:54

Heh, też sprawdziłam, niestety nie moja :-)

Charlie30

Postautor: Charlie30 » 25 sie 2017, 18:26

4 września klatka C. Dzwonili do mnie i napisali maila :D

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 25 sie 2017, 18:40

Ech, tak sobie myślę, że to chyba słabe jest: skoro umawiają klatkę C z pominięciem wcześniejszych to oznacza że tylko tą na razie odebrali. To ja nijak nie widzę tego 10.09 na całość. I znowu wszystko przekładać i odkręcać muszę, serio już sił nie mam do tego naszego dewelopera. Mieszkania mi się zachciało.... :)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”