Niszczenie zieleni samochodai / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
maniekmal

Re: Niszczenie zieleni samochodai / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Postautor: maniekmal » 22 mar 2018, 12:05

trzeba będzie chyba wybudować przy chodniku fosę, taką 2m głęboką i szeroką. Może wtedy nie będzie amatorów takiego parkowania... Oraz wprowadzą się kaczki :P

Mordin

Postautor: Mordin » 22 mar 2018, 12:28

Jedyną możliwość działania to zapobieganie w tym wypadku - absolutnie żadne upominanie kierowców nie ma najmniejszego sensu - upominający naraża się tylko na agresję mimo, że słusznie wskazuje błędne zachowanie "kierowcy", który tak parkuje. Każdy widzi jaka jest sytuacja wskazywanie na to, publikowanie zdjęć czy tez kolejnych historii z upominaniem takich osób jest tylko stratą czasu. Żeby zacząć konkretne działania trzeba ustalić czyj to teren - czy ktokolwiek z bloku obok może się pofatygować i ustalić u zarządcy czy tego jest teren bloku? Jeżeli nie to będziemy wiedzieli, że to teren miasta i tam będzie trzeba szukać pomocy - czy to poprzez prośby o ustawienie słupków czy tez zgodę na akcję rekultywacji tego terenu przez mieszkańców i postawienie tabliczek. Może ktoś ma inne pomysły?

xksisnki

Postautor: xksisnki » 22 mar 2018, 12:34

Wydaję mi się że ten teren należy do osiedla Avia 5

Mordin

Postautor: Mordin » 22 mar 2018, 12:39

Chodzi o to, żeby to ustalić jednoznacznie - czy ktoś z Avii 5 może wysłać maila do zarządcy?

Na marginesie - pozytywnym przykładem jest tutaj postawienie a w zasadzie rozszerzenie słupków na wysokości Żabki przy Avii 5 - po obu stronach ulicy. Początkowo słupki były tylko w okolicy przejścia dla pieszych i "kierowcy" oczywiście wjeżdżali na trawnik obok miejsc parkingowych - wciskali się między słupki a miejsca postojowe. Nie wiem za czyją sprawą - być może mieszkańców Avii 5 postawiono dodatkowe słupki aby ukrócić ten proceder i od tego czasu trawnik w tym miejscu odżył. Tam dostawiono tylko po jednym słupku z łańcuchem do istniejących i to wystarczyło.
Może ktoś z tego bloku wie jak do tego doszło i kto to załatwiał - w tym wypadku jest możliwość powtórzenia takiego działania w miejscu, o które nam chodzi.

M4334

Postautor: M4334 » 22 mar 2018, 16:10

maniekmal pisze:trzeba będzie chyba wybudować przy chodniku fosę, taką 2m głęboką i szeroką. Może wtedy nie będzie amatorów takiego parkowania... Oraz wprowadzą się kaczki :P

Ja jestem za oczkiem wodnym w tym miejscu! jak najwięcej akwenów wodnych. Zawsze można sobie miło wypocząć w letnie popołudnia ;)

W sprawie tego terenu powinien reagować zarządca drogi przechodzącej przez Avię. Samochody dewastują chodniki, krawężniki i tworzą zagrożenie podczas włączania się do ruchu na zakręcie.

MP2017

Postautor: MP2017 » 22 mar 2018, 16:32

Teren o którym piszecie powyżej prawdopodobnie należy do Avii 5. Zarządca ma przesłać mapkę, aby nie było wątpliwości. A żeby było ciekawiej to powiem Wam, że planowane jest, aby 2 razy w tygodniu na tym terenie odbywały się targi zdrowej żywności takie jak np. w M1. Wtedy z zieleni nie zostanie już nic :cry: Oczywiście mieszkańcy będą musieli na to wyrazić zgodę.
W sprawie zieleni, a raczej pozostałościach po niej, kontaktowałam się z zarządem zieleni i zobaczymy czy coś z tym zrobią, bo SM jak widać nie robi albo nie może zrobić nic. W każdym bądź razie jestem zdania, że trzeba działać, bo już niedługo będą otwierać sobie bramę i wjeżdżać na dziedzińce :/

Betonowiec1978

Postautor: Betonowiec1978 » 23 mar 2018, 11:35

No dobrze, moi drodzy - na forum trzeba wrócić do tematu wylewki betonowej. Jestem po 3 miesiącach rozmów z mieszkańcami nie na forum, gdzie nikt się nie podpisuje z nazwiska tylko na żywo, choć wielu mieszkań nie udało mi się zastać obecnych. Po raz pierwszy upubliczniam informacje o koniecznym ale i wreszcie spełniającym się, po miesiącach rozmów, odwiedzin w mieszkaniach oraz wiadomości oraz emaili...

Wzdłuż drogi do osiedla, która dojeżdża do Kłosowskiego jest budowany parking po obu stronach, na pewno sporo pomoże - miejsca podobno będą prostopadłe. To za mało, z parkingiem wleczą się tak jakby budowali galerię handlową.

Nasza akcja (obecnie ponad tysiąc podpisów) rozwiąże problem.

Akcja na osiedlu Avia:
Z TRAWNIKA PROSTO W BETON!

Poparcie za akcją zostało wyrażone w licznych wiadomościach oraz spotkaniach które od pierwotnego pomysłu przeprowadziłem z mieszkańcami osiedla osobiście oraz w małych grupach, obecne poparcie jest ogromne, ponad 1000 podpisów.

Obecnie jest 13 osób do roboty, oraz 6 ochroniarzy - szukamy jeszcze 5-10 chętnych do pomocy przy zrobieniu wylewki wszędzie gdzie jest błoto (zwane przez niektórych mieszkańców zielenią czy tam trawą nawet). Sprawy bierzemy w swoje ręce i ratujemy osiedle. Musimy to wylać wszystko w jedną noc, obecny plan to noc z piątku na sobotę lub z soboty na niedzielę 30 - 31 marca, ponieważ powinno być najmniej samochodów zaparkowanych - sporo osób wyjedzie do rodzin, mało też będzie wtrącających się mieszkańców, którzy mają problem.

Obecnie przypisane role:
1. Ochroniarz - będzie pilnował miejsc przed oponującymi
2. Mistrz dzieła - osoby odpowiedzialne za najtrudniejszą pracę, dokonanie wylewek

W śród naboru na ochroniarzy proszę o zgłaszanie się osób wagi ciężkiej - możliwe, że trzeba będzie przesunąć kilka samochodów z trawników a nie chcemy używać do tego sprzętu ciężkiego, oby mało kto zostawił na ręcznym :)

Akcja rozpocznie się wczesnym wieczorem aby zdążyć z wszystkimi miejscami.. nie mam jak tuta zaznaczyc mapki, ale plan to miesjsca przy Avia 1,2,3,4,5,6.

Moi kochani. Juz po swietach będą miejsca. Wszyscy zaczniemy życ szczęśliwie i w zgodzie.

MP2017

Postautor: MP2017 » 23 mar 2018, 11:51

Betonowiec1978 na prawdę marna prowokacja. Nie rób zamętu.

clash

Postautor: clash » 23 mar 2018, 14:44

Jestem po 3 miesiącach rozmów z mieszkańcami nie na forum, gdzie nikt się nie podpisuje z nazwiska

Podpisz się pierwszy to reszta może podchwyci i też się popodpisują

możliwe, że trzeba będzie przesunąć kilka samochodów z trawników

To w końcu chcesz lać beton na błoto czy na trawnik?

A żeby nie było problemu z rozjeżdżaniem trawników to wystarczy powstawiać płotki między jezdniami a trawnikiem.

arekkr

Postautor: arekkr » 23 mar 2018, 19:21

[quote="Betonowiec1978"]No dobrze, moi drodzy - na forum trzeba wrócić do tematu wylewki betonowej. ITD

¨¨Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów ¨¨
Stanisław Lem

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”