Parkowanie przed budynkiem / gdzie parkować a gdzie nie - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
kasiak

Re: Parkowanie przed budynkiem / gdzie parkować a gdzie nie - Orlińskiego 12

Postautor: kasiak » 28 lis 2018, 11:05

Zgadzam się z nikolaus, jeśli chodzi o parkowanie pod naszym blokiem jest z tym coraz gorzej, w tym w zakresie wzajemnego traktowania się jednych mieszkańców przez innych.
Wieczorem trudno jest przejechać do garażu niedużym autem, a co dopiero SUVem. Ponadto ostatnio miała miejsce sytuacja, że całe auto stało zaparkowane na trawniku za chodnikiem od ul. Orlińskiego (bliżej parkingu), a także jeden z sąsiadów zablokował wjazd do garażu na całej szerokości drogi tłumacząc że musi przestawić sobie pachołki postawione przed samą klatką żeby zaparkować, na upomnienia że nie ma tam miejsca postojowego i pachołek został postawiony w jakimś celu stwierdził ze on mieszka w tym bloku i może sobie parkować gdzie chce bo nie ma żadnego znaku zakazującego parkowania. Prawie codziennie stoją też zaparkowane samochody przy wjeździe do garażu na dole.

Na dzień dzisiejszy jest 49,217% głosów za ustanowieniem strefy zamieszkania, więc brakuje zapewne jednego głosu, dlatego proszę o mobilizację!
Miejmy nadzieję, że niedługo kwestia przestronności i prawidłowego parkowania pod naszym blokiem wróci do normy!

olga

Postautor: olga » 28 lis 2018, 11:08

Są i tacy mistrzowie parkowania, którzy wjeżdżają całym samochodem na trawnik, który już mocno ucierpiał :(

Obrazek

Orlinskiego122018

Postautor: Orlinskiego122018 » 28 lis 2018, 12:01

Czy wszystkie miejsca postojowe w garażu są sprzedane?
Normalnie to jest idiotyzm co widzę na zdjęciach. Nastepnym razem niech właściciel parkingu zablokuje to auto.
Wszyscy tutaj narzekamy a tak trudno uzbierać to 50%.
Przynajmniej po jakims okresie czasu wiemy kto z mieszkańców jaki jest :) Mi by było wstyd wykorzystać innych i utrudniac im życie. Trzeba posiadać niski poziom kompetencji społecznych, żeby do jakiegokolwiek funkcjonowania potrzebować prawa i znaków na drodze.
Żenujące!

bartes

Postautor: bartes » 28 lis 2018, 12:23

W tym momencie do uciążliwe parkujących pod blokiem i blokujących ruch nie ma już żadnego zrozumienia. Do niedawna jeszcze można się było tłumaczyć brakiem miejsc parkingowych późnym wieczorem, gdy parking na Orlińskiego był cały zapchany. Jednak odkąd powstała ogromna ilość nowych miejsc parkingowych na Medweckiego, nie więcej niż 5-10 min. piechotą od bloku, nie ma już żadnego usprawiedliwienia poza lenistwem.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, 21:46 przez bartes, łącznie zmieniany 1 raz.

kasiak

Postautor: kasiak » 28 lis 2018, 21:26

miesiąc temu było ok. 8 wolnych miejsc w garażu. Jeśli chodzi o parking przy Medweckiego codziennie nawet wieczorem są tam wolne miejsca...

kasiak

Postautor: kasiak » 29 lis 2018, 17:47

Uchwała o strefie zamieszkania w dniu dzisiejszym uzyskała stosowną większość :)

all

Postautor: all » 30 lis 2018, 3:32

Brawo :D

Kasiak, który to taki cwaniak? Z tego co zauważyłem to nawet jak są miejsca, gdzie indziej to czerwony Leon KPR i srebrny Golf LTM zawsze pod klatkę się wpycha...

kasiak

Postautor: kasiak » 30 lis 2018, 10:20

all pisze:Brawo :D

Kasiak, który to taki cwaniak? Z tego co zauważyłem to nawet jak są miejsca, gdzie indziej to czerwony Leon KPR i srebrny Golf LTM zawsze pod klatkę się wpycha...

nie będzie to fachowa odpowiedź ale duże czerwone auto :) coś w stylu Renault traffic :)

pabistp

Postautor: pabistp » 11 gru 2018, 16:16

nikolaus pisze:Nie wiem czy Państwo wiecie, ale miejsca postojowe przed naszym budynkiem są już sprzedane - za jedyne 30tys PLN (z opłatami) - i są PRYWATNYMI miejscami parkingowymi (jeśli chodzi o podpisany akt notarialny na pewno miejsce nr. 3 - najbliżej zjazdu do garażu).

Tymczasem dziś rano patrzę i oczom nie wierzę: czyżby właściciel miejsca nr.3, ze swego lenistwa nie złożył sobie blokady, po czym postawił dwa długie auta obok tejże blokady (z czego jedno zryło srogo trawnik a drugie wystawało 1,5m zastawiając przejazd)? Nie sądzę...

Wszystkich, którzy widzą takie sytuacje zachęcam do wzięcia sprawy w swoje ręce (bez narażania się na kontakt bezpośredni z "sprytnymi", można po prostu powiadomić Zarządce lub przekazać Panu "ochroniarzowi" - póki jest), bo to co się teraz dzieje to jest zwykłe chamstwo.

Liczę, że Ci którzy jeszcze nie głosowali za wprowadzeniem Strefy Zamieszkania, dołążą wkrótce swój głos "na TAK".

nikolaus od listopada jestem szczęśliwym najemcą miejsca nr 3. Jednakże parkowanie innych lokatorów uniemożliwia mi prawidłowe parkowanie na "swoim" miejscu. Za każdym razem gdy odjeżdzam i stawiam pionowo motylek, ktoś zajmuje mi miejsce z jednej lub drugiej strony. (. na wrzuconym zdjęciu nie jest moj) Aktualnie posiadam dwa auta, kto spostrzegawczy to pewnie zauwazył, czerwone i czarne, póki co parkuje je na swoim miejscu skosem, bo nie jestem w stanie wyegzekwować inaczej niezajmowania mojego miejsca, póki nie zmienią się nawyki wszystkich.

BTW
Ktoś wie czy po przegłosowaniu tej strefy zamieszkania można teraz zgłaszać takie sprawy do jakiś organów?

PaulinaAnna

Postautor: PaulinaAnna » 12 gru 2018, 13:34

pabistp pisze:
nikolaus pisze:
BTW
Ktoś wie czy po przegłosowaniu tej strefy zamieszkania można teraz zgłaszać takie sprawy do jakiś organów?

Z tego co się zorientowałam to dopiero po umieszczeniu odpowiednich znaków można zgłaszać.

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”