Cześć, czy normalnym jest naliczanie wysokości opłaty za odpady w stosunku do wielkości mieszkania?
Do tej pory wydawała mi się słuszna koncepcja opłaty w zależności od ilości lokatorów w danym mieszkaniu, bo niby czemu samotnik na 100 metrach ma śmiecić więcej od czteroosobowej rodziny na 40?
Sposób naliczania opłat za wywóz odpadów w Krakowie - Orlińskiego 6
-
Re: Sposób naliczania opłat za wywóz odpadów w Krakowie - Orlińskiego 6
wkurzający mąż pisze:Cześć, czy normalnym jest naliczanie wysokości opłaty za odpady w stosunku do wielkości mieszkania?
Do tej pory wydawała mi się słuszna koncepcja opłaty w zależności od ilości lokatorów w danym mieszkaniu, bo niby czemu samotnik na 100 metrach ma śmiecić więcej od czteroosobowej rodziny na 40?
W sumie ciekawe, bo tutaj stawki są raczej konkretne: http://www.mpo.krakow.pl/nowe-zasady/stawk
-
wkurzający mąż pisze:Cześć, czy normalnym jest naliczanie wysokości opłaty za odpady w stosunku do wielkości mieszkania?
o jakich kwotach mowimy???
Ile zażądano, od jakiego metrazu i od ilu osob?
-
Wywóz nieczystości - segregacja odpadów 0,45/m2
Nie wiem, czy normalnym natomiast legalnym

Uchwała Nr 6/2016 z 4 października 2016 r. - par. 1, pkt 2, lit. g.
Uchwała Nr 14/2016 z 4 października 2016 r.
Tak ważne jest, abyśmy czytali podjęte już uchwały. Do tej pory Wspólnota podjęła ich 17. Wszystkie w zeszłym roku.
Moja propozycja jest taka, aby na marcowym zebraniu Wspólnoty przegłosować uchwałę ws. formy naliczania opłat za wywóz śmieci, tzn. aby koszta naliczane były od ilości lokatorów, a nie m2. Mam nadzieję, że propozycja spotka się z aprobatą Wspólnoty i przegłosowana zostanie pozytywnie.
BO6 pisze:wkurzający mąż pisze:Moja propozycja jest taka, aby na marcowym zebraniu Wspólnoty przegłosować uchwałę ws. formy naliczania opłat za wywóz śmieci, tzn. aby koszta naliczane były od ilości lokatorów, a nie m2. Mam nadzieję, że propozycja spotka się z aprobatą Wspólnoty i przegłosowana zostanie pozytywnie.
Bardzo, ale to bardzo zły pomysł. Proponuję pozostać przy obecnym albo uzależnić od zużycia ciepłej wody.
Koszty muszą być niezależne od "czynnika ludzkiego", bo zaraz zobaczycie jak Polak kombinuje. Przykład małej wspólnoty ok 30 mieszkań, po zmianie systemu zależnego od zużycia wody na deklarowanie ilości osób zamieszkujących lokal nagle we wspólnocie ubyło 15 mieszkańców. Mieszkania wynajmowane nagle zaczęli wynajmować single, rodziny stały się bezdzietne. Mała lista wstydu i sytuacja wróciła do normy. Lista wstydu zadziała przy 30 mieszkaniach gdzie wszyscy się znają. Przy 266 mieszkaniach, z czego 20% jest wynajmowanych żadna lista wstydu nic nie da, a koszty zostaną przerzucone na uczciwych lub jak kto woli frajerów.
W O6 nie ma zdaje się lokali 100 m2, wiec załóżmy ze najmniejszy ma 30, największy 80, to rozpiętość kwot jest 13,5 do 36,0 PLN. Statystycznie na 80 m2 mniej jest singli niż rodzin, więc mniejsza krzywda jest przy takich kwotach jakie wynikają z metrażu niż kiedy 4 osobowa rodzina na 80 m2 zadeklaruje 1 osobę, a para na 30 m2 zadeklaruje 2. Rodzina zapłaci 16,50 a para 33,00. Kto wyjdzie na frajera?

Przeliczając na wodę statystycznie rodzina zużyje dwa razy więcej niż para. Koszty rozłożą się odpowiednio 33 rodzina, 16,50 para. Reasumując woda być może wypadnie najbardziej obiektywnie, ale zależność od m2 statystycznie też jest bliższa realnym kosztom niż temu co będą deklarować lub nie ludzie.
-
Ja osobiście w tym wypadku mam w nosie statystykę i nie mam zamiaru płacić więcej dlatego że ludziom nie można ufać. Płacić należy za coś co realnie się zużywa a nie za to że teoretycznie ma się większy potencjał.
-
A co do wychodzenia na frajera, to nie uważam abym nim był płacąc 33 zł za parę na 30 metrach. Skoro tyle to kosztuje od osoby, a ja chcę korzystać, to muszę płacić. To ludzie generują śmieci, nie metry. A że byłby niesmak bo ktoś kantuje to wiadomo, ale rozwiązaniem powinno być dążenie do prawdy, a nie z góry przyjęcie systemu który może dla kogoś być skrajnie krzywdzący.
wkurzający mąż pisze:Płacić należy za coś co realnie się zużywa a nie za to że teoretycznie ma się większy potencjał.
W pełni się zgadzam, za zaradność nie powinno się płacić ekstra, dlatego proponuję racjonalne liczenie kosztów od zużytej wody. Mnie zasad i zwykłej przyzwoitości nie trzeba uczyć, ale patrząc co się robi z częściami wspólnymi, jak wygląda parkowanie, albo ostatni super hiper mega pomysł z parkowaniem na wariata w hali garażowej to stwierdzam, że zasady niektórym są obce, albo tylko relatywne

Zdanie się na królową nauk matematykę jest najrozsądniejsze.

>ngy16687<
>wkurzający mąż<
Uważam, że zmiana sposobu naliczania opłat za wywóz śmieci jest zasadna. Nie powinniśmy tej propozycji odrzucać tylko dla tego, że część właścicieli celowo będzie zaniżać faktyczną ilość lokatorów w swoich mieszkaniach. Dlaczego mamy się zgadzać na rozwiązania, które uderzają w normalnych lokatorów. Obecnie zamieszkuję dużą wspólnotę mieszkaniową i opłaty naliczane są od ilości osób zamieszkujących dany lokal. Co roku na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej temat jest omawiany i póki co Zarządca uważa, że system się sprawdza. Kolejny argument to taki, że w przypadku naliczania opłat od m2 w niektórych przypadkach dochodzi do absurdów ponieważ 1 osoba zamieszkująca lokal przykładowo o powierzchni 65m2 płaci więcej niżeli 4-osobowa rodzina zamieszkująca lokal o powierzchni 40m2. mimo wszystko wierzę w uczciwość lokatorów naszej wspólnoty i tak jak ja/my podadzą faktyczna ilość lokatorów w swoich mieszkaniach.
Pamiętajmy też, że jeżeli powyższy system naliczeniowy się nie sprawdzi, to w przyszłym roku, bądź w latach kolejnych na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej możemy uchwałą podjąć decyzję o zmianie sposobu naliczania, na ten, który proponuje >ngy16687<. Wszystko przed nami. Ważne, że rozmawiamy i wymieniamy się spostrzeżeniami
>wkurzający mąż<
Uważam, że zmiana sposobu naliczania opłat za wywóz śmieci jest zasadna. Nie powinniśmy tej propozycji odrzucać tylko dla tego, że część właścicieli celowo będzie zaniżać faktyczną ilość lokatorów w swoich mieszkaniach. Dlaczego mamy się zgadzać na rozwiązania, które uderzają w normalnych lokatorów. Obecnie zamieszkuję dużą wspólnotę mieszkaniową i opłaty naliczane są od ilości osób zamieszkujących dany lokal. Co roku na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej temat jest omawiany i póki co Zarządca uważa, że system się sprawdza. Kolejny argument to taki, że w przypadku naliczania opłat od m2 w niektórych przypadkach dochodzi do absurdów ponieważ 1 osoba zamieszkująca lokal przykładowo o powierzchni 65m2 płaci więcej niżeli 4-osobowa rodzina zamieszkująca lokal o powierzchni 40m2. mimo wszystko wierzę w uczciwość lokatorów naszej wspólnoty i tak jak ja/my podadzą faktyczna ilość lokatorów w swoich mieszkaniach.
Pamiętajmy też, że jeżeli powyższy system naliczeniowy się nie sprawdzi, to w przyszłym roku, bądź w latach kolejnych na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej możemy uchwałą podjąć decyzję o zmianie sposobu naliczania, na ten, który proponuje >ngy16687<. Wszystko przed nami. Ważne, że rozmawiamy i wymieniamy się spostrzeżeniami

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”