Mieszkanie 38,46m2 klatka C - pomysły na przebudowę i urządzenie - Avia 7

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 7 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
Ekspresjah

Mieszkanie 38,46m2 klatka C - pomysły na przebudowę i urządzenie - Avia 7

Postautor: Ekspresjah » 14 sty 2017, 21:01

Zainspirowana wątkiem założonym przez MieszkankęAvii7, chciałabym zapytać, czy ktoś z Forumowiczów zdecydował się na zakup mieszkania narożnego w klatce C o powierzchni 38,46 mkw. i myśli o oddzieleniu aneksu kuchennego od "salonu"? Jakieś pomysły? :)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2017, 12:25 przez Ekspresjah, łącznie zmieniany 2 razy.

adi

Re: Mieszkanie 38,46m2 klatka C - pomysły na przebudowę i urządzenie - Avia 7

Postautor: adi » 14 sty 2017, 21:40

A to ciekawe co chcesz zrobić, jesteś już pewna, że chcesz oddzielić całkiem kuchnię od salonu? Ja miałem podobne mieszkanie do urządzenia, ale postanowiłem nie oddzielać w nim całkiem kuchni od salonu, ale zrobić sobie na ich granicy bar :) Bar, na którym mógłbym kiedyś postawić ściankę działową, wprawić drzwi i wydzielić osobna kuchnię, ale wtedy, kiedy byłoby mi to potrzebne - np. wynajem jako dwa pokoje, albo potrzeba posiadania dodatkowej sypialni itp. Chciałbym sobie zostawić taką możliwość, ale niekoniecznie muszę już teraz to mieć - zastanawiałaś się nad czymś takim czy odpada u Ciebie?

skowronki

Postautor: skowronki » 14 sty 2017, 22:16

Ekspresjah a ja mam pytanko- skąd takie dokładne rzuty z wszystkimi wymiarami? Gdzie można takie dostać? Nic takiego nie dostałam... :(

I faktycznie ja też byłabym za pozostawieniem połączonego salonu z kuchnią. Chyba, że masz ku temu jakieś konkretne przesłanki. Ale z tego co widze po projektach oddzielna kuchnia będzie bardzo mała...

Aviator

Postautor: Aviator » 14 sty 2017, 22:37

Wg mnie opcja z kreśleniem granatowymi liniami jest warta rozpatrzenia. W oddzielnej kuchni masz okno - duży plus, a dodatkowo możesz doświetlić ją ścianą z luksfer - opcjonalnie ;) Najważniejsze zyskujesz niezależny pokój.

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 15 sty 2017, 0:47

Mieszkanko bardzo fajnie rozplanowane jak na metraz 38m2.
Ja zostawilabym polaczony salon z kuchnia lub ewentualnie zrobilatak jak radzi Adi.

wrobelki

Postautor: wrobelki » 15 sty 2017, 12:57

ja bym również wybrała opcję z granatowymi liniami ze względu na okno :)

@skowronki - to jest projekt budowlany, o któty można poprosić w budimexie.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 15 sty 2017, 14:42

Jeśli nie pod wynajem to tylko otwarta. Dlaczego?

- wersja zielona tworzy bezużyteczny kąt z oknem
- wersja czerwona wcale nie da przestrzeni w kuchni, można zapomnieć o wstawieniu stołu z krzesłami, potrzeba min 50 + 70 + 50 (krzeslo + maly stoł + krzesło) żeby dało się przy takim stole usiąść, a jest tylko na oko 120-130. Nie ma sensu sugerować się rysunkami aranżacji od Budimexu, bo one nie oddają rzeczywistości
- wersja niebieska robi tunel z kuchni bez części jadalnej i tunel z pokoju. Wydzielona przestrzeń kuchenna jest za mała na wygodne siedzenie. Nawet akceptując ułomność kuchni powstanie niefunkcjonalna miniatura pokoju. Pokój będzie miał 250 szerokości a jak odejmie się 60 na otwarcie drzwi balkonowych nie wejdzie sofa na tej krótkiej ścianie. Jeśli sofa stanie na drugiej dłuższej ścianie ciągnącej się od drzwi do balkonu to siedzący będą wchodzić na sofę i dodatkowo cześć siedzących będzie patrzeć w ścianę od kuchni.

Aby sobie to wyobrazić warto poszukać programu internetowego, nawet jakiś z IKEI, który wizualizuje rzeczywiste wymiary mebli i przestrzeń która zostanie po ich wstawieniu. Jeśli nie program, a w szkole był rysunek techniczny na papierze milimetrowym to też jest sposób ;)

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 15 sty 2017, 22:45

Dziękuję za sugestie:) Nie ukrywam, że waham się, czy oddzielać kuchnię, czy na razie zostawić aneks. Pewnie większość czasu będę spędzać w pokoju z balkonem, nie jestem pewna, czy przez cały czas chcę słyszeć odgłosy a to okapu, a to lodówki, to znów zmywarki, do tego para, zapachy i... bałagan. Jestem domatorką, ale nie perfekcyjną panią domu:) Stół wolałabym mieć w pokoju, tak by pełnił też funkcję biurka.

Nie podoba mi się pomysł łączenia pokoju z aneksem. Wolałabym mieszkanie z wydzieloną kuchnią, wiadomo jednakże, co decyduje przy ostatecznym wyborze:)

Myśląc dalej o wstawieniu ściany, pewnie skonsultuję się z architektem czy jakimś adeptem architektury, który dokładnie wszystko wymierzy. Do tego trzeba jednak poczekać na wymiary powykonawcze.

O dokładny plan z wymiarami poprosiłam w Budimeksie. Najlepiej napisać w tej sprawie maila. Udostępnili mi jeszcze jeden plan, na którym zaznaczone są gniazdka, odpływy, kaloryfery, domofon itp. szczegóły techniczne.

eve

Postautor: eve » 15 sty 2017, 23:01

Sama zastanawiałam się nad tym mieszkaniem, a wyobrażałam je sobie mniej więcej tak:

Obrazek

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 16 sty 2017, 1:02

Dziękuję za podzielenie się pomysłem:)

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”