[Bud. B] Usunięcie ścianki działowej a dopłata za większą powierzchnię mieszkania - Centralna Park

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku B Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Izuuu

[Bud. B] Usunięcie ścianki działowej a dopłata za większą powierzchnię mieszkania - Centralna Park

Postautor: Izuuu » 06 sie 2017, 22:06

A mam takie pytanko. Jesli zaplacilam za usuniecie sciany ktora oddzielala przedpokoj od salonu . To metraz mi sie powiekszy? i na koniec przy odbiorze bede musiala doplacac?

Wrona

Re: [Bud. B] Usunięcie ścianki działowej a dopłata za większą powierzchnię mieszkania - Centralna Park

Postautor: Wrona » 07 sie 2017, 8:01

Raczej tak.
Doczytaj w prospekcie informacyjnym w części Dopuszczenie waloryzacji ceny oraz określenie zasad waloryzacji.

madziks

Re: [Bud. B] Usunięcie ścianki działowej a dopłata za większą powierzchnię mieszkania - Centralna Park

Postautor: madziks » 07 sie 2017, 8:09

W akcie notarialnym przeczytaj.

sojus

Postautor: sojus » 07 sie 2017, 8:15

Za zamiany metrażu na plus dla Ciebie - wynikające ze zmiany w projekcie dokonane na Twoje życzenie nie dopłaca się.

Co do dnia płatności to chyba podczas odbioru ale pewien na 100% nie jestem.

Izuuu

Postautor: Izuuu » 07 sie 2017, 12:00

Kurcze myslalam ze sie nie doplaca bo to taka scianka ktora oddziela przedpokoj od salonu. A przeciez sciany sa wliczone w metraz?
Ja myslalam ze sie doplaca np jesli przesuna troche sciane lub tynku bedzie wiecej hahah

sojus

Postautor: sojus » 07 sie 2017, 12:08

Inaczej...

Nie dopłaca się do:
- metrażu mieszkania jeśli usuniesz jakąś ściankę

dopłaca się do:
- zmian w architekturze, elektryce, kanalizacji, wentylacji - nawet usunięcie z projektu np. ściany wiąże się z opłatami nawet jeśli mieszkania jeszcze nie ma...

Mi za 49 zmian w bud E - w tym usunięcie jednej ścianki i postawienie 2 nowych plus zmiany w elektryce policzyli lekko ponad 4000 - uważam, że jest to cena ok zważywszy że nie będę miał kucia, tynkowania, szpachlowania..

sidney

Postautor: sidney » 07 sie 2017, 12:47

W akcie notarialnym masz zapis mówiący że pomiar mieszkania zostanie wykonany według obowiązującej normy PN-ISO/9836:1997.
Według tej normy, m.in. przepisami, powierzchnię użytkową ustala się w świetle wykończonych ścian (wliczając otwory drzwiowe). Jeśli usuniesz ścianę na pełna wysokość, to powierzchnia która zajmowała zostanie wliczona do metrażu.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2017, 14:41 przez sidney, łącznie zmieniany 1 raz.

karol_z_bud_E

Postautor: karol_z_bud_E » 07 sie 2017, 13:59

sojus pisze:Inaczej...

Nie dopłaca się do:
- metrażu mieszkania jeśli usuniesz jakąś ściankę

dopłaca się do:
- zmian w architekturze, elektryce, kanalizacji, wentylacji - nawet usunięcie z projektu np. ściany wiąże się z opłatami nawet jeśli mieszkania jeszcze nie ma...

Mi za 49 zmian w bud E - w tym usunięcie jednej ścianki i postawienie 2 nowych plus zmiany w elektryce policzyli lekko ponad 4000 - uważam, że jest to cena ok zważywszy że nie będę miał kucia, tynkowania, szpachlowania..

Sojus pochwalisz sie rzutem? Ciekaw jestem bo tez rezygnowalem ze scian i zmiany w elektryce i placilem 0. Ale zmian bylo ~10.

Izuuu

Postautor: Izuuu » 07 sie 2017, 14:47

Ooo teraz kapuje ;) dzieki wielkie :))

sojus

Postautor: sojus » 07 sie 2017, 15:32

sojus pisze:
karol_z_bud_E pisze:
Sojus pochwalisz sie rzutem? Ciekaw jestem bo tez rezygnowalem ze scian i zmiany w elektryce i placilem 0. Ale zmian bylo ~10.
Załączniki
typ 25.jpg
typ 25.jpg (84.81 KiB) Przejrzano 5663 razy
1.png
1.png (205.88 KiB) Przejrzano 5669 razy

Wróć do „[Bud. B] (etap III) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”