Ścianki działowe - Budimex zmienia umowy na naszą niekorzyść

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Ścianki działowe - Budimex zmienia umowy na naszą niekorzyść

Postautor: iti » 15 lip 2014, 15:18

Nie wiem czy już się z tym spotkaliście. Ja w prospekcie informacyjnym i we wszystkich innych materiałach informacyjnych miałem, że ścianki działowe w mieszkaniach przy Orlińskiego 4 będą wykonane z bloczków betonowych, ceramiki lub bloczków silikatowych. Tymczasem okazało się ostatnio, że jednak zrobią je z gipsu (multigips) przez co będą znacznie cieńsze (8 lub 10 cm, ale pewnie te pierwsze) i chyba też delikatniejsze :shock: Generalnie mam poczucie, że umawiałem się z nimi na coś innego, a teraz podkładają do podpisania coś innego (to ma być zmienione w umowie deweloperskiej już na gips). Budzi to trochę niesmak, bo jednak rezerwując mieszkanie "nie tak się umawialiśmy". U mnie do tej pory stanęło na tym, że jeszcze nie wiem czy podpiszę umowę deweloperską, zastanawiam się co może jeszcze po drodze ulec zmianie.

A i żeby nie było wątpliwości, pytałem fachowców która z czterech technologii (gips, beton, ceramika i silikat) jest ich zdaniem najlepsza, a która najgorsza - wszyscy byli raczej zgodni, że najsłabiej wypada gips i doradzali raczej wybranie czegoś z pozostałych rozwiązań. No ale wiadomo, jest też najtańszy, najszybciej się go robi i pozwala na koniec wystawić większy rachunek, bo przez cieńsze ścianki, mieszkanie staje się niby odrobinę większe (05-1 m2), a za to zapłacimy - dla samego Orlińskiego można mniej więcej wyliczyć, że średnio dla mieszkania wyjdzie jakieś 2 000 zł x 139 mieszkań = 278 000 zł (nie mówiąc o innych korzyściach dla nich). Jak myślicie, co robić w takiej sytuacji? I pewnie Wy również się z czymś takim wkrótce zetkniecie (o ile już to się nie stało). Jeśli będziecie mieszkać na osiedlu Avia, to prawdopodobnie również możecie spodziewać się takiej zmiany (o ile już nie została wprowadzona). Myślę, że warto ten temat poruszać z handlowcami, jeśli co innego mieliście w prospekcie informacyjnym, a co innego podkładają Wam teraz w umowach.

wojtekf

Re: Ścianki działowe - Budimex zmienia umowy na naszą niekor

Postautor: wojtekf » 15 lip 2014, 16:45

U mnie w prospekcie który dostałem 2 lipca przez maila jest taka informacja :
a. konstrukcja budynku - żelbetowa monolityczna, w części ściany z bloczków silikatowych z pustaków ceramicznych lub bloczków betonowych;
b. ściany kondygnacji mieszkalnych:
- zewnętrzne silikatowe, z ceramiki lub betonowe/żelbetowe, z izolacją cieplną, wykończone tynkiem cienkowarstwowym; miejscowo możliwość wykonanie fragmentów elewacji z innych materiałów;
- ściany wewnętrzne – silikatowe, ceramiczne lub betonowe/żelbetowe;
- ścianki działowe w mieszkaniach – z bloczków silikatowych, betonowych lub z pustaków ceramicznych,

iti pisze:że ścianki działowe w mieszkaniach przy Orlińskiego 4 będą wykonane z bloczków betonowych, ceramiki lub bloczków silikatowych

to co napisałeś zgadzało by się u mnie w prospekcie ze ścianami wewnętrznymi a nie działowymi

więc w moim przypadku to wiedziałem już o tym

maks

Postautor: maks » 15 lip 2014, 20:56

Wojtek - ale czy dobrze zrozumiałem, w prospekcie masz "- ścianki działowe w mieszkaniach – z bloczków silikatowych, betonowych lub z pustaków ceramicznych," a piszesz, że wiedziałeś że będą jednak z bloczków gipsowych? Chodzi o te ściany co będą dzielić mieszkanie na poszczególne pomieszczenia. Zobacz na prospekt / umowę którą parafowałeś przy rezerwacji, tam prawdopodobnie (jaki i u reszty) nie ma nigdzie wzmianki o ściankach z bloczków gipsowych. Co innego jest w papierach dot. Avii.

Chodzi o to, że budimex zmienił zasady po umowie rezerwacyjnej - zoptymalizował sobie koszty, dając tańszy w zakupie i budowie materiał - bez żadnej gratyfikacji. Takie działanie budzi wątpliwości i zachodzi groźba zmian dot. innych elementów umowy / wykonania budynku. Radzę poprosić wcześniej o umowę wraz z naniesionymi zmianami i na spokojnie zrobić sobie jeszcze raz analizę, tak aby nie mieć wątpliwości przy jej podpisywaniu.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 15 lip 2014, 21:45

Faktycznie teraz to zauważyłem że sam sobie zaprzeczyłem :o
Zmęczony po pracy byłem to źle to odczytałem.
Czy ktoś kontaktował się już w sprawie tego zapisu z budimexem :?:

Kala

Postautor: Kala » 15 lip 2014, 22:12

ja w tym wstęnym akcie notarialnym/umowie deweloperskiej mam napisane tak jak wcześniej czyli " ścianki działowe w mieszkaniach – z bloczków silikatowych, betonowych lub z pustaków ceramicznych," a nie tak jak piszecie coś o gipsowych :roll:

wojtekf

Postautor: wojtekf » 15 lip 2014, 22:16

Kala jakbyś mogła to zapytaj się jutro o to, ok :?: ;)

maks

Postautor: maks » 15 lip 2014, 22:27

Tak, koniec końców będą bloczki gipsowe, zostało to potwierdzone po rozmowie z handlowcem budimexu, a parafowana umowa / prospekt zostaną zmienione (zmiana będzie wyraźnie zaznaczona), tak, że przy notariuszu podpiszemy się przy ściankach działowych z gipsu. Sprawa by wyszła dopiero przy podpisywaniu dużej umowy, gdyby nie to, że na pierwszych rzutach mieszkań, ściany były grubsze a metraż mniejszy. Obecnie rzuty zawierają już cienkie ściany i większy metraż :roll:

Kala

Postautor: Kala » 15 lip 2014, 22:31

hmmmm Maks czyli dzieje sie dokłądnie to co zażartowałam z koleżanką :D że metraż sie zwiększa bo sciany będą cieńsze :lol: :o :shock: ciekawe co jeszcze się zmieni... :?: oczywiscie zapytam jutro Pani Katarzyny...

wojtekf

Postautor: wojtekf » 15 lip 2014, 22:48

Oby przy dachu nic nie zmieniali :? Zrobią cieńszy i będę musiał latać w zimie odgarniać śnieg z dachu :lol:

iti

Postautor: iti » 15 lip 2014, 23:40

Ja przeprowadziłem dzisiaj dosyć nieprzyjemną rozmowę z handlowcem. Konkluzja była taka, że podpisuję aneks do umowy rezerwacyjnej, żeby ją przedłużyć, bo jeszcze nie wiem czy w takim razie na pewno podpiszę deweloperską. Ale wygląda na to, że nie są specjalnie skłonni do negocjacji, choć na pewno warto próbować. Ale spytałem też, co jeśli nie zgodzę się na wprowadzenie zmian. Okazało się, że skutkowałoby to rozwiązaniem naszej umowy rezerwacyjnej. Generalnie liczyłem na to, że współpraca z Budimexem będzie jednak lepiej wyglądała, pewnie nie miałbym do nich żalu, gdybym informacje o tej zmianie dostał na początku i od razu się na to umawiał.

Teraz zastanawiam się co jeszcze zachce im się zmieniać i jak daleki finalny produkt - mieszkanie, będzie daleki od tego, na co się umawialiśmy... W atmosferze nieufności na pewno gorzej się współpracuje, szkoda bo zapowiadało się nieźle. A tu jeszcze tekst jest o współpracy z Budimexem.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”