W Budimexie, to Pani za pośrednictwem której kupowałem mieszkanie od tej firmy, dowiedziała się ode mnie, że mniej więcej przed Orlińskiego 1 jest planowane
rondo i tunel w ciągu ul. Stella-Sawickiego, więc ich informacje są dosyć "nieświeże", a może to nie przypadek wcale...
Co do budowy planów na zabudowę po drugiej stronie ulicy, to mniej więcej na przeciwko Orlińskiego 4 biegną linie wysokiego napięcia, co jest znacznym utrudnieniem dla ewentualnych planów zabudowy. Dalej jest wielki transformator, z tego co kojarzę, to nic raczej w jego sąsiedztwie nie zbudują, bo w jakiejś odległości od takiego urządzenia ludzie nie mogą przebywać dłużej niż ileś tam czasu (dlatego np. może być parking), ale raczej nie mieszkania). A uwzględniając to, to pomiędzy pasem, a tym trafem ciężko chyba byłoby cokolwiek dodatkowego wcisnąć.
No i jeszcze jedno, przy ulicy Michała Życzkowskiego (to ta koło Comarchu i Politechniki) powstało ostatnio sporo biurowców (nawet nie spodziewałem się, że aż tyle, kiedy się tam ostatnio wybrałem). Ale raczej nie ma tam nic wyższego niż 4 max. 5 kondygnacji, czyli nic wysokiego. I mam nadzieję, że tak to jednak tam zostanie. Być może to właśnie przez lotnisko. W każdym razie nawet jeśli Zakład Produkcji Narzędzi powstanie w Czyżynach w sąsiedztwie Politechniki Krakowskiej, to jednak nie będzie on wyższy od tego, co znajduje się w jego sąsiedztwie. Na dymiące kominy też raczej nikt się nie zgodzi współcześnie w obrębie miasta