Inwestycje koło Orlińskiego i Avii: zakładukcji prod narzędzi

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
ATM

Inwestycje koło Orlińskiego i Avii: zakładukcji prod narzędzi

Postautor: ATM » 24 sty 2015, 20:18

"Budowa zakładu produkcji narzędzi z centrum dydaktyczno- badawczym i wdrożeniowym"

Obrazek
bip.krakow.pl/?news_id=66313

gucio

Re: Inwestycje koło Orlińskiego i Avii: zakładukcji prod narzędzi

Postautor: gucio » 25 sty 2015, 17:42

ATM pisze:"Budowa zakładu produkcji narzędzi z centrum dydaktyczno- badawczym i wdrożeniowym"
bip.krakow.pl/?news_id=66313

Co oznacza dla Nas wydanie takiej decyzji?

iti

Re: Inwestycje koło Orlińskiego i Avii: zakład prod narzędzi

Postautor: iti » 25 sty 2015, 18:40

Dzięki za pokazanie sprawy na forum, faktycznie ta działka jest po drugiej stronie Stella-Sawickiego, w dużej mierze na przeciwko Orlińskiego 4. Sam teren należy zdaje się do Politechniki Krakowskiej, a sama inwestycja chyba przynajmniej w części będzie powiązana z uczelnią (skro ma tam być również centrum dydaktyczne). Generalnie o tej inwestycji trudno znaleźć cokolwiek w sieci, więc pewnie jeszcze sporo zaczekamy na konkrety (może jeszcze nawet nie ma projektu). A sama działka jest na tyle duża, że trudno powiedzieć, czy będą ją chcieli zabudować w całości, czy tylko w części, a jeśli tak, to w której. Trzeba się temu przyglądać, może pojawią się jakieś dodatkowe informacje.

ATM

Postautor: ATM » 25 sty 2015, 21:24

Przede wszystkim uważam, że tego typu inwestycje nie są dla nas złe.. ponieważ zaludnienie nie wzrośnie w naszej okolicy. Po drugie,(dla nielicznych) jest to możliwość chociażby podjęcia pracy gdyż inwestycja zapowiada się bardzo rozwojowo:) Powstanie kilka budynków, parking itp :D

Co do politechniki nie wiem czy to jest nadal jej działka, ponieważ z tego co wiem to miała problemy finansowe. Były one na tyle poważne, że rozważano przejęcie części wydziałów przez AGH :P

Nowy

Postautor: Nowy » 26 sty 2015, 11:56

Też mi się wydaje, że nie będą to dymiące kominy i wielkie piece hutnicze. Przede wszystkim, żadnego "brudnego" przemysłu nikt by w granice miasta dzisiaj (chyba) nie wpuścił. Obstawiałbym raczej, że będzie to coś nowoczesnego i mało uciążliwego dla otoczenia, a dodatkowo jeszcze połączone z działalnością dydaktyczną. Gdyby tak było w istocie, to okolica tylko może na tym zyskać, zwłaszcza gdyby do tego pojawiała się tam jakaś niezłej klasy architektura. Myślę, że budynki powstające w ramach tego projektu też nie powinny być jakichś ogromnych rozmiarów - bardziej hale, a nie wieżowce + administracja i zaplecze badawczo-dydaktyczne, czyli maksymalnie powinno być kilka pięter :)

Szkoda, że nie da się w sieci nigdzie znaleźć żadnych projektów. Nawet nie wiadomo kto jest inwestorem. Choć w jakiejś gazetce Politechniki znalazłem jakąś wzmiankę o tym, ale tylko że jest zgodna na budowę, bez żadnych szczegółów niestety. Ktoś wie coś więcej?

ATM

Postautor: ATM » 26 sty 2015, 13:57

W załączonym przeze mnie linku jest :
"Decyzja ta została wydana na wniosek: Alpha Technology spółki z ograniczoną odpowiedzialnością spółki komandytowo - akcyjnej, ul. Balicka 182, 30-149 Kraków."

Zatem firma Alpha Technology rozbudowuje swoją bazę.

Nowy

Postautor: Nowy » 26 sty 2015, 21:52

No to już wiadomo chociaż tyle. Z tego co czytałem, to hale produkcyjne mają w gminie Niepołomice, więc tu chyba żadnego specjalnie ciężkiego przemysłu nie będą instalować. No i ciekawe jaka jest perspektywa budowy tam czegokolwiek, bo często od planów do faktycznego wbicia łopaty, to daleka droga jest :) Dzięki @ATM :)

Marcel

Postautor: Marcel » 13 kwie 2015, 10:17

W Budimeksie twardo twierdzą, że na przeciwko na razie nic nie powstanie.
Wiadomo może coś na temat terenu na przeciwko? Toru wyścigowego, i hangaru(teren pod zabudowe mieszkaniową, lub usługową).
PS. Pamiętajcie, że to jedyne miejsce na świecie z osiedlem mieszkaniowym na pasie startowym, i to częściowo czynnym. Jedynie w Polsce, z jakiś powodów budują obwodnice, i autostrady wewnątrz miast.

iti

Postautor: iti » 13 kwie 2015, 13:29

W Budimexie, to Pani za pośrednictwem której kupowałem mieszkanie od tej firmy, dowiedziała się ode mnie, że mniej więcej przed Orlińskiego 1 jest planowane rondo i tunel w ciągu ul. Stella-Sawickiego, więc ich informacje są dosyć "nieświeże", a może to nie przypadek wcale...

Co do budowy planów na zabudowę po drugiej stronie ulicy, to mniej więcej na przeciwko Orlińskiego 4 biegną linie wysokiego napięcia, co jest znacznym utrudnieniem dla ewentualnych planów zabudowy. Dalej jest wielki transformator, z tego co kojarzę, to nic raczej w jego sąsiedztwie nie zbudują, bo w jakiejś odległości od takiego urządzenia ludzie nie mogą przebywać dłużej niż ileś tam czasu (dlatego np. może być parking), ale raczej nie mieszkania). A uwzględniając to, to pomiędzy pasem, a tym trafem ciężko chyba byłoby cokolwiek dodatkowego wcisnąć.

No i jeszcze jedno, przy ulicy Michała Życzkowskiego (to ta koło Comarchu i Politechniki) powstało ostatnio sporo biurowców (nawet nie spodziewałem się, że aż tyle, kiedy się tam ostatnio wybrałem). Ale raczej nie ma tam nic wyższego niż 4 max. 5 kondygnacji, czyli nic wysokiego. I mam nadzieję, że tak to jednak tam zostanie. Być może to właśnie przez lotnisko. W każdym razie nawet jeśli Zakład Produkcji Narzędzi powstanie w Czyżynach w sąsiedztwie Politechniki Krakowskiej, to jednak nie będzie on wyższy od tego, co znajduje się w jego sąsiedztwie. Na dymiące kominy też raczej nikt się nie zgodzi współcześnie w obrębie miasta :)

Marcel

Postautor: Marcel » 22 kwie 2015, 8:31

Ta Pani, gra.
Rozmawiałem tam kilka razy z jedną.
Nie ma takiej możliwości, żeby nie zdawali sobie sprawy w co grają.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”