Ktoś podpisał już umowę deweloperską z Budimexem?

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Ktoś podpisał już umowę deweloperską z Budimexem?

Postautor: iti » 20 lip 2014, 21:06

Udało się już komuś podpisać umowę deweloperską z Budimexem na zakup mieszkania przy Orlińskiego 4? Chodzi o tą podpisywaną w obecności notariusza. Jeśli ktoś ma to już za sobą, niech podzieli się swoimi odczuciami i tym, o czym warto przy tym pamiętać - może przyda się to innym :)

maks

Re: Ktoś podpisał już umowę deweloperską z Budimexem?

Postautor: maks » 25 lip 2014, 21:39

Hej, jestem już po podpisaniu umowy, koszt ok 500 zł bo mieszkanie też jedno z tańszych - mniejszych. Całość trwa ponad godzinę. Jest dużo parafowania i podpisywania, cały akt-umowę czyta notariusz, w czasie czytania można zadawać pytania - jak się czegoś nie rozumie. Po zapłacie idziemy do domu ale jeszcze niczego nie dostajemy, dopiero na następny dzień przychodzimy po teczkę z aktem i wszystkimi załącznikami podpisaną i opieczętowaną przez notariusza. Po tym już tylko płacenie transz (pierwsza 30% płatna do 20 września) lub kredyt i można spokojnie obserwować jak wznoszą nasze lokum :)

Kala

Postautor: Kala » 25 lip 2014, 22:28

Maks to jesteś jednym z pierwszych :D wiem że edzia04 jeszcze podpisała :P a z transzami to chyba każdy ma indywidualnie do kiedy należy wpłacić... Nam babeczka wczoraj powiedziała ze dla Nas harmonogram wpłat będzie trzeba zmienić (będzie inaczej niż na akcie notarialnym podpisywanym przy umowie rezerwacyjnej) ale na jaki tego nie wiem :D

iti

Postautor: iti » 26 lip 2014, 10:30

Dzięki za informację, rozumiem, że nie było tak strasznie :) Czyli, że jeśli ktoś ma mieszkanie nieco większe, to w takim razie pewnie te opłaty będą wyższe. No ale grunt, że sprawa z umowami już ruszyła, ja jestem umówiony na przyszły tydzień, czekam jeszcze na przesłanie przeznaczonego dla mnie wzoru wypełnionego już realnymi danymi.

Yankes

Postautor: Yankes » 26 lip 2014, 17:59

notariusz jest budimexu?
czy samemu wybieraliście notariusza?

ATM

Postautor: ATM » 26 lip 2014, 20:04

Notariusz jest z góry narzucony, jest nim kancelaria Bożeny Koćmy i Rafała Michalskiego ze Zwierzynieckiej.

slwk
Administrator

Postautor: slwk » 27 lip 2014, 16:36

Ktoś coś o nich słyszał? W zasadzie to nie wiem czy to ma jakieś wielkie znaczenie, nie wiem czy są tu notariusze gorsi czy lepsi? Co ktoś taki może "spaprać"? Pewnie nie dopełnić jakichś obowiązków, które na nim ciążą...

Kala

Postautor: Kala » 27 lip 2014, 19:49

slwk nie sądzę by miało znaczenie któy to natoriusz. Każdy odpowiada za swoją pracę po za tym można sprawdzić kancelarię osobiście :D

Yankes

Postautor: Yankes » 27 lip 2014, 20:33

ma to znaczenie ile się płaci
stawki notarialne są podane maksymalne ale notariusz może skasować mniej

Yankes

Postautor: Yankes » 27 lip 2014, 20:34

u naszych przypadkach tak nie będzie , bo gdzieś muszą zrekompensować sobie niską cenę za m2

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”