Kultura sąsiedzka / odnoszenie się do innych mieszkańców bloku - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
lokator

Kultura sąsiedzka / odnoszenie się do innych mieszkańców bloku - Orlińskiego 1

Postautor: lokator » 25 lut 2018, 21:54

Witam zastanawiam się jakie sa Wasze doswiadczenia i odczucia dotyczące sytuacji, w których mijacie się z sasiadami z naszego bloku. Moje nieco dziwne. Mnostwo tu wątków o kulturze parkowania, wyprowadzania psów, a mnie razi coś innego. Brak zwykłego codziennego "dzień dobry" w windzie, na korytarzu, w klatce. Na moje powitanie reakcja innych nieco zastanawiajaca. Jedni odpowiedzą inni udają, że nie widzą i nie słyszą. Nie mowiac już, że nawet do kobiet mijanych ciężko się odezwać.
Będziemy przecież mieszkać na tym osiedlu w tym bloku i mijać się codziennie. Wiadomo że nie poznamy się wszyscy osobiście ale takie "dzień dobry" nie boli, nic nie kosztuje a jest bardziej domowo. Jakie są Wasze doświadczenia?

gucio

Re: Kultura sąsiedzka / odnoszenie się do innych mieszkańców bloku - Orlińskiego 1

Postautor: gucio » 25 lut 2018, 23:40

może dziwnie wyglądasz i ludzie się boją odezwać ;-)
dodam od siebie że to ja zawsze mówię pierwszy dzień dobry jak kogoś mijam albo wchodzimy do windy :-)

orlik

Re: Kultura sąsiedzka / odnoszenie się do innych mieszkańców bloku - Orlińskiego 1

Postautor: orlik » 26 lut 2018, 0:11

Gucio, masz 100% racji, jeśli chce się, żeby w bloku była jaka taka kultura, to trzeba zacząć od siebie. Moim zdaniem drobne uprzejmości, świadczą przede wszystkim o mnie, a jeśli ktoś zbywa je obojętnością, to bardziej świadczy o nim :) Pomijam fakt, że po prostu dobrze znać też najbliższych sąsiadów, bezpieczniejsze wtedy mieszkanie na pewno, a do tego jakoś milej :)

Platek

Postautor: Platek » 26 lut 2018, 13:31

Jak dla mnie to niektórzy z kulturą nie mieli nic wspólnego . Np dziś w klatce spotykam pare mówię dziendobry pani odpowiada a gość :roll: Hahaha najlepiej wejść do windy i jechać samemu bo inni to zło
Hahahahah No nic ten co coś sobą reprezentuj powie dziendobry a nawet zagada a reszta trudno..widać maja ciężko w życiu i są obrażeni na cały świat :lol: 8-) pozdro

Selassie

Postautor: Selassie » 26 lut 2018, 14:38

Mialem bardzo podobne odczucia u siebie na Avii - wchodze do widny stoi jakas pani i pan.

Mówię "dzien dobry" - oni oczy jakbym im się na buty zrzygał

lokator

Postautor: lokator » 26 lut 2018, 20:40

gucio pisze:może dziwnie wyglądasz i ludzie się boją odezwać ;-)
dodam od siebie że to ja zawsze mówię pierwszy dzień dobry jak kogoś mijam albo wchodzimy do windy :-)

Gucio co ma wygląd do kultury i zachowania? Ja też pierwszy się kłaniam i często reakcja jak wyżej. I widzę, że nie tylko ja tego doświadczam. Zobaczymy jak się nam będzie wspólmieszkalo.

gucio

Postautor: gucio » 26 lut 2018, 23:05

lokator pisze:

Gucio co ma wygląd do kultury i zachowania? Ja też pierwszy się kłaniam i często reakcja jak wyżej. I widzę, że nie tylko ja tego doświadczam. Zobaczymy jak się nam będzie wspólmieszkalo.

lokator czytajta ze zrozumieniem mój post , tam jest ironia :-) i na dodatek ikonka :D
pozdrawiam i dobranoc wszystkim ...

znasiek

Postautor: znasiek » 01 mar 2018, 20:55

to już niestety nie te czasy gdzie wszyscy w bloku byli niemal jak jedna rodzina, kultura, szacunek, pogawendki sąsiadów, każdy pilnował każdego mieszkanie, pożyczał cukier czy mąkę, częstował ciastem itp. , ja naszczęście jeszcze w takich żyłem.

orlik

Postautor: orlik » 02 mar 2018, 12:51

Oj, nie przesadzajmy, trzeba zacząć od siebie, a jeśli ktoś nie wiem, że lepiej żyć dobrze z sąsiadami, to trzeba tego uczyć :) Małymi kroczkami i powinno wyjść dobrze.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 02 mar 2018, 14:09

lokator pisze:

Poczytajcie nazwiska pośredników opylających teraz te mieszkania: Alan Jantos, Denys Romanov, Kacper Roterman, Michał Oferta prywatna, Magda Oferta prywatna.
Było ciężko, 6 lat wojny, 50 lat okupacji, no i mamy! POP-owie odwracają zasady do góry nogami, jak te auta 2xdroższe na giełdzie, niż w Polmozbycie.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”