Alternatywa dla strefy zamieszkania na osiedlu - Avia / Kraków

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
dzenewa

Alternatywa dla strefy zamieszkania na osiedlu - Avia / Kraków

Postautor: dzenewa » 24 lip 2018, 15:50

W osobnym wątku rozpisujecie sie o strefie zamieszkania, jednakże alternatywą dla wprowadzenia strefy zamieszkania jest strefa ruchu. Wprowadzenie strefy ruchu oznacza stosowanie przepisów kodeksu ruchu drogowego co umożliwi nakladanie mandatów parkujacym na trawnikach zakrętach i drodze przeciwpożarowej. Trzeba mieć prawo jazdy, zapięte pasy i nie można trzymać w dłoni telefonu komórkowego. Parkujemy zgodnie z przepisami ruchu drogowego, stosujemy się do znaków drogowych, a podczas kolizji policja przyjedzie na interwencje.
Ponadto w miejsach newralgicznych czyli zakrety przejscia dla pieszych lub innych gdzie utrudniona jest widocznosc proponuję aby BX postawil słupki blokujace wjazd lub znaki- zakaz parkowania koniec zakazu.

Nadmienię iz nie posiadam miejsca bo zostalam oszukana przez BX iz wszystkie miejsca będą ogólnodostępne ( mieszkanie zakupione w pierwszym wybudowanym bloku), ale jestem rowniez przeciwna parkowaniu na zakretach, przejściach.

Edyta.

Re: Alternatywa dla strefy zamieszkania na osiedlu - Avia / Kraków

Postautor: Edyta. » 24 lip 2018, 17:40

Takie uwagi proszę zgłaszać do zzn. Wiszą ogłoszenia przy wejściach odnośnie wyrażania swoich opinii na temat strefy. Na podstawie opinii mieszkańców zarządca osiedla mają podjąć decyzję.

lokatorAvia

Postautor: lokatorAvia » 24 lip 2018, 18:16

Edyta. pisze:Takie uwagi proszę zgłaszać do zzn. Wiszą ogłoszenia przy wejściach odnośnie wyrażania swoich opinii na temat strefy. Na podstawie opinii mieszkańców zarządca osiedla mają podjąć decyzję.

Dlaczego dzenewa ma zgłaszać do zzn skoro z opisu sytuacji wiadomo że nie mieszka we wspólnocie zarządzanej przez zzn ? ZZN ma tylko Avię 2 i 3

Bishop

Postautor: Bishop » 24 lip 2018, 19:08

Wprowadzenie strefy ruchu oznacza stosowanie przepisów kodeksu ruchu drogowego co umożliwi nakladanie mandatów parkujacym na trawnikach zakrętach i drodze przeciwpożarowej.

Wszystkie drogi są przeciwpożarowe, więc nie można na nich parkować w strefie ruchu.

auss

Postautor: auss » 24 lip 2018, 20:33

Mamy strefie ruchu na ulicy przy Orlinskiego 1, wzdluz Stella-Sawickiego. Kazdy widzi jak tam wyglada kwestia parkowania i mandatow ;)

clash

Re: Alternatywa strefy zamieszkania

Postautor: clash » 25 lip 2018, 2:06

Bishop pisze:
Wprowadzenie strefy ruchu oznacza stosowanie przepisów kodeksu ruchu drogowego co umożliwi nakladanie mandatów parkujacym na trawnikach zakrętach i drodze przeciwpożarowej.

Wszystkie drogi są przeciwpożarowe, więc nie można na nich parkować w strefie ruchu.

A podaj z jakiej ustawy i z którego artykułu to wynika. Bo w prawie o ruchu drogowym nawet nie ma takiego pojęcia jak droga pożarowa.
Natomiast jasno jest napisane że na drodze wewnętrznej obowiązują postawiona znaki drogowe. Więc nie rozumiem dlaczego Bx nie postawi poprostu zakazu postoju.

michalxg

Postautor: michalxg » 25 lip 2018, 7:11

dzenewa pisze:W osobnym wątku rozpisujecie sie o strefie zamieszkania, jednakże alternatywą dla wprowadzenia strefy zamieszkania jest strefa ruchu. Wprowadzenie strefy ruchu oznacza stosowanie przepisów kodeksu ruchu drogowego co umożliwi nakladanie mandatów parkujacym na trawnikach zakrętach i drodze przeciwpożarowej. Trzeba mieć prawo jazdy, zapięte pasy i nie można trzymać w dłoni telefonu komórkowego. Parkujemy zgodnie z przepisami ruchu drogowego, stosujemy się do znaków drogowych, a podczas kolizji policja przyjedzie na interwencje.
Ponadto w miejsach newralgicznych czyli zakrety przejscia dla pieszych lub innych gdzie utrudniona jest widocznosc proponuję aby BX postawil słupki blokujace wjazd lub znaki- zakaz parkowania koniec zakazu.

Nadmienię iz nie posiadam miejsca bo zostalam oszukana przez BX iz wszystkie miejsca będą ogólnodostępne ( mieszkanie zakupione w pierwszym wybudowanym bloku), ale jestem rowniez przeciwna parkowaniu na zakretach, przejściach.

Przypominam, że nożna kupić miejsce na parkingu za blokami O4 i O6, ale wiadomo - daleko bo trzeba zaparkować pod klatka i lepiej zastawiać chodniki niż płacić.

Pragnę zauważyć, że w zasadzie nie ma znaczenia czy będzie to strefa ruchu czy strefa zamieszkania - chodniki są na tyle wąskie, że nie ma możliwości zaparkować prawidłowo zostawiajac 1,5m i w dodatku jie utrudniać przejazdu. W związku z czym podstawa do wystawienia mandatu i tak Brdzie

dzenewa

Postautor: dzenewa » 28 lip 2018, 10:50

michalxg pisze:Przypominam, że nożna kupić miejsce na parkingu za blokami O4 i O6, ale wiadomo - daleko bo trzeba zaparkować pod klatka i lepiej zastawiać chodniki niż płacić.

Od momentu zamieszkania a co za tym idzie od momentu kiedy dowiedziałam się że zostałam zrobiona w konia przez BX próbuje kupić miejsce i BX twierdzi że nie ma. W zeszłym roku otrzymałam meila od BX że posiadają miejsca zew i wew do sprzedania po tel do nich okazało się ze zew miejsc nie ma, a na miejsce w garażu za 50k mnie nie stać. Jeżeli masz wiedze i możesz załatwić zakup miejsca zew to skorzystam( przejscie kilku kroków nie ma znaczenia) proszę o priv

RaceX

Postautor: RaceX » 28 lip 2018, 12:13

dzenewa pisze:Od momentu zamieszkania a co za tym idzie od momentu kiedy dowiedziałam się że zostałam zrobiona w konia przez BX próbuje kupić miejsce i BX twierdzi że nie ma. W zeszłym roku otrzymałam meila od BX że posiadają miejsca zew i wew do sprzedania po tel do nich okazało się ze zew miejsc nie ma, a na miejsce w garażu za 50k mnie nie stać. Jeżeli masz wiedze i możesz załatwić zakup miejsca zew to skorzystam( przejscie kilku kroków nie ma znaczenia) proszę o priv

Wychodzę z założenia, że ludziom się nie wierzy i BX powiedziałem, że bez miejsca postojowego zewnętrznego nie mamy o czym rozmawiać. Wyszedłem z ich biura i po 2h dostałem maila, że miejsce magicznie się znalazło.

knd

Postautor: knd » 28 lip 2018, 13:19

dzenewa pisze:
michalxg pisze:Przypominam, że nożna kupić miejsce na parkingu za blokami O4 i O6, ale wiadomo - daleko bo trzeba zaparkować pod klatka i lepiej zastawiać chodniki niż płacić.

Od momentu zamieszkania a co za tym idzie od momentu kiedy dowiedziałam się że zostałam zrobiona w konia przez BX próbuje kupić miejsce i BX twierdzi że nie ma. W zeszłym roku otrzymałam meila od BX że posiadają miejsca zew i wew do sprzedania po tel do nich okazało się ze zew miejsc nie ma, a na miejsce w garażu za 50k mnie nie stać. Jeżeli masz wiedze i możesz załatwić zakup miejsca zew to skorzystam( przejscie kilku kroków nie ma znaczenia) proszę o priv

Przeciez co chwile ktos daje tutaj ogloszenie, ze sprzeda miejsce zewnetrzne na parkingu. Ceny w okolicach 30k- 35k zl.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”