Zagospodarowanie terenu po lotnisku po drugiej stronie ul. Stella-Sawickiego
Zagospodarowanie terenu po lotnisku po drugiej stronie ul. Stella-Sawickiego
Trochę z innej beczki , po drugiej stronie Stella Sawickiego jest duży obszar terenów zielonych, raczej niezagospodarowanych. Ciekawi mnie czy ktoś (miasto) coś już robi żeby ochronić ten teren przed zabudową. W końcu bdx zrobił juz "betonową dzunglę " na Czyzynach, więc dalsza zabudowa tylko pogorszyłaby sytuację. Czy znów będzie tak , ze urzędznicy , miejscowi aktywiści itd. obudzą się jak juz będzie musztarda po obiedzie. Pozdrawiam
Re: Zagospodarowanie terenu po lotnisku po drugiej stronie ul. Stella-Sawickiego
Miasto liczy na to, że teren zostanie zabudowany biurowcami, co już się powoli dzieje od strony Politechniki Krakowskiej.
Re: Zagospodarowanie terenu po lotnisku po drugiej stronie ul. Stella-Sawickiego
Miasto liczy na to, że teren zostanie zabudowany biurowcami, co już się powoli dzieje od strony Politechniki Krakowskiej.
I jest to raczej nieuniknione - miejsca na biurowce przy ulicy Życzkowskiego powoli się kończą (o ile już się nie skończyły - na potrzeby nowego biurowca chcą "zaorać" okoliczny kort tenisowy). No i chodzą głosy, że sama Politechnika chce się rozbudowywać.
Fedaykin pisze:(o ile już się nie skończyły - na potrzeby nowego biurowca chcą "zaorać" okoliczny kort tenisowy)
Z tego co ostatnio zauważyłem to kort już jest powoli rozbierany, słyszałem (nie wiem na ile to sprawdzona informacja) że w miejsce kortu ma powstać kryte boisko pod balonem.
zagi pisze:(...) po drugiej stronie Stella Sawickiego jest duży obszar terenów zielonych, raczej niezagospodarowanych. Ciekawi mnie czy ktoś (miasto) coś już robi żeby ochronić ten teren przed zabudową. (...)
Cześć,
Na poniższej grafice przedstawiony jest stan własności nieruchomości "po drugiej stronie Stella-Sawickiego", dla jasności dodam, że kolorem żółtym oznaczone są tereny należące do Gminy Miejskiej Kraków, stąd raczej Miasto będzie miało raczej mało do powiedzenie jeśli chodzi o zagospodarowanie tego terenu. Inaczej byłoby w przypadku istnienia dla tego terenu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, ale ten został uchylony przez sąd.

Ostatnio jak przechodziłem po drugiej stronie Stella, to widziałem, że zlikwidowano ogródki działkowe, które były pomiędzy pozostałościami pasa, a ulicą Stella więc zabudowa tego terenu może nastąpić szybciej niż myślimy.
Z dzikimi działkami potwierdzam, że zostały usunięte z tej okolicy, choć być może miało to miejsce przy okazji usuwania działek pod blokiem Orlińskiego 4... Z drugiej strony to o tyle mało prawdopodobne, że wychodzi na to, że skoro właściciel jest inny, to sprzątania nie zlecała ta sama osoba. Z budowaniem tam jest o tyle problem, że jest linia wysokiego napięcia, to bywa przeszkoda, choć też np. Atal w Bronowicach schował ją chyba bez większego problemu pod ziemię.
A co do samego terenu, to wynika faktycznie, że właścicielem nie jest miasto, ale czy nie jest nim przypadkiem Krakowski Park Technologiczny
Zdaje się, że w tej okolicy na jego działalność miano przeznaczyć prawie 30 hektarów. Jeśli będzie to szło dalej jaki idzie, to raczej dobrze wróży okolicy, bowiem dotychczas powstałe tam biurowce mają chyba maksymalnie 4-5 kondygnacji, a więc nie są jakimiś gigantami. A miejsca pracy zawsze dobrze mieć w okolicy, w której kupiło się mieszkanie 
No i jest tam jeszcze sam pas, jego zabudować nie można, a jest tam dosyć szeroki, dodatkowo jest także Muzeum Lotnictwa, które nadal, choć w niewielkim stopniu, ten pas startowy wykorzystuje - np. Pikniki Lotnicze w Czyżynach, czasem przyleci tam jakiś niewielki samolot itp. W tej sytuacji chyba intensywna i wysoka zabudowa nie wchodzi tam chyba w grę
Jest też tam jeden z ważniejszych transformatorów w mieście - ta duża, szara kostka
Nie wiem czy to na 100% pewne, ale z tego co kojarzę, to w sąsiedztwie czegoś takiego ludzie nie powinni przebywać dłużej niż kilkadziesiąt minut dziennie, więc obok nie bardzo da się postawić biurowiec lub budynki mieszkalne.
Czyli na powstanie wielkiego parku raczej bym tam nie liczył (choć szkoda), ale możliwe, że teren zostanie zagospodarowany całkiem sensownie
A co do samego terenu, to wynika faktycznie, że właścicielem nie jest miasto, ale czy nie jest nim przypadkiem Krakowski Park Technologiczny

No i jest tam jeszcze sam pas, jego zabudować nie można, a jest tam dosyć szeroki, dodatkowo jest także Muzeum Lotnictwa, które nadal, choć w niewielkim stopniu, ten pas startowy wykorzystuje - np. Pikniki Lotnicze w Czyżynach, czasem przyleci tam jakiś niewielki samolot itp. W tej sytuacji chyba intensywna i wysoka zabudowa nie wchodzi tam chyba w grę

Jest też tam jeden z ważniejszych transformatorów w mieście - ta duża, szara kostka

Czyli na powstanie wielkiego parku raczej bym tam nie liczył (choć szkoda), ale możliwe, że teren zostanie zagospodarowany całkiem sensownie

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”