Różnice pomiędzy wyglądem elewacji makiety i rzeczywistego budynku O6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Yankes

Różnice pomiędzy wyglądem elewacji makiety i rzeczywistego budynku O6

Postautor: Yankes » 25 kwie 2016, 13:35

tylko jeden dość znaczący szczegół dla utrzymania estetyki naszego bloku.
Wizualizacja budynku w rzeczywistości jest inna niż prezentowana przez Budimex.
Na wizualizacji przede wszystkim na parterze miał być kolor szary, ale z tego co widać jest biały, który wiadomo szybko się brudzi.Widać to już na parterze Orlińskiego 4
Moim zdaniem powinniśmy wyrazić swój sprzeciw.

Obrazek

Monika

Re: Różnice pomiędzy wyglądem elewacji makiety i rzeczywistego budynku O6

Postautor: Monika » 26 kwie 2016, 17:05

A czy ktoś Cię zapewniał (i masz to na umowie) że budynek będzie jak na makiecie?
Jak coś to powinniśmy wyrazić swój sprzeciw, że makieta nie prezentowała całego osiedla tylko jego część. Osobiście nie wiedziałam, że będzie tam milion bloków;p

Ines

Postautor: Ines » 26 kwie 2016, 20:14

Zgadzam się z Yankesem, cała elewacja wygląda inaczej niż na wizualizacji. Blok miał być szaro - biały a jest biały z szarymi i pomarańczowymi dodatkami. Ten pomarańcz jest koszmarny. Mój balkon jest pomarańczowy a miał być biały, barierka balkonowa miała być metalowa a nagle balkon jest obudowany. Byłam informowania w Budimexie, że balkon będzie wyglądał tak jak na makiecie. Od dziedzińca na dole kolor jest wściekle pomarańczowy, wygląda to fatalnie. Osobiście jestem za sprzeciwem, ale wątpię by to coś zmieniło. Wizualizacja O4 tez była zupełnie inna; blok miał być szary a zrobili biały. Ogólnie niemiła niespodzianka i jak dla mnie to nie fair, że robią coś innego niż było w projekcie.

Diament30

Postautor: Diament30 » 26 kwie 2016, 21:42

Ja się z wami też zgadzam szczyt bezszczelności wprowadzac zmiany w kolorystyce budynku wobec makiety. Blok miał byc ładny stonowany biało szary a nie jakiś wiesniacki pomaranczo rudawy. Pytanie czy coś mozemy zrobic ja osobiscie bede sie o to kłócił , lub moja żona ,przegieli bagiete !!!. Od strony zachodniej sprawa jeszcze nie jest przesądzona niech tam przynajmniej zrobią szary kolor na dole tak jak jest to na makiecie.

Diament30

Postautor: Diament30 » 26 kwie 2016, 21:45

W skrócie wygląda to tak zamawiam samochód w salonie stalowy a otrzymuje pomaranczowe cudeńko.
Budimex sobie sprawy nie zdaje ze są ludzie esteci i takie sprawy są dla nich kluczowe w zakupie mieszkań.

Jeśli ktoś jest zainteresowany tą sprawą chętnie wybiore się zkimś porozmawiac w biurze sprzedaży o tym karygodnym niedozakceptowania błedzie.
Wybieram sie jutro o godzinie 16 zapraszam wszystkich chętnych. Budimiex sobie pozwala na coraz więcej !. Nie możemy na to patrzeć bezczynnie!
Warto tez wspomnieć o miejscach parkingowych ogólno dostępnych dla ludzi przyjezdnych rodzina itp, gdzie oni mają parkować na galerii krakowskiej ! ?
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2016, 21:56 przez Diament30, łącznie zmieniany 1 raz.

Yankes

Postautor: Yankes » 26 kwie 2016, 21:51

do kolorów z czasem pewnie się przyzwyczaimy, ale największy problem to moim zdaniem biała elewacja na parterze.
Pierwszy dobry deszcz i na naszej nowej elewacji będzie błoto.

materiał ze strony Budimexu

Obrazek

Ines

Postautor: Ines » 26 kwie 2016, 21:59

Nie sądzę, że do tego wściekłego pomarańczu na balkonie da się przyzwyczaić. Wieś tańczy i śpiewa. Poza tym kupowałam mieszkanie w inaczej wyglądającym bloku a to znaczący fakt.

Diament30

Postautor: Diament30 » 26 kwie 2016, 21:59

Elewacja juz jest brudna juz to widziałem. Ale wybrać kolor rudy z palety to przesada ! Dzieki Yankes za podkładke , ich pseudo dotrzymanych obietnic. Napewno to ze sobą wezmę.

Diament30

Postautor: Diament30 » 26 kwie 2016, 22:03

Zachęcam do protestu w tej sprawie wszystkich. Według mnie jest to duża podstawa do odstąpienia umowy ztymi dziadami.

Yankes

Postautor: Yankes » 26 kwie 2016, 22:23

Ok,
Skoro rudego nie było to trzeba walczyć.
Kiedy w końcu można tą wspólnotę utworzyć? ( jak będzie przeniesienie własności pierwszego mieszkania ? )

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”