Avia - mieszkanie w bloku na ostatnim piętrze - opinie na forum

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
irq

Avia - mieszkanie w bloku na ostatnim piętrze - opinie na forum

Postautor: irq » 13 wrz 2014, 20:12

Przymierzam się do zakupu mieszkania na ostatnim piętrze na osiedlu AVIA.
Do tej pory nie mieszkałem nigdy w bloku na ostatnim piętrze i chciałem zapytać obecnych mieszkańców Avii (oraz mieszkańców innych inwestycji) o wady i zalety takiego mieszkania.
Czy doświadczyliście "typowych" wad jak np. nadmierne nagrzewanie się w lecie czy konieczność dogrzewania mieszkania w zimie?
Czy ktoś miał problemy z przeciekaniem dachu/sufitu podczas dużych ulew?
Z góry dziękuję za pomoc.

Nowy

Re: Avia - mieszkanie w bloku na ostatnim piętrze - opinie na forum

Postautor: Nowy » 14 wrz 2014, 14:28

Był już na forum wątek o mieszkaniach na najwyższym piętrze, więc podsyłam link. Wychodzi na to, że Budimex dobrze się tu spisuje przy budowie bloków. Dobra izolacja pomiędzy dachem a sufitem. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, bo też przymierzam się do kupienia na ostatnim piętrze. A jeszcze tak z ciekawości, jaką bierzesz wystawę okien?

irq

Postautor: irq » 15 wrz 2014, 14:36

Dziękuję za link Nowy - jakoś przeoczyłem ten temat. Wydaje się, że nie powinno być problemów z dachem (przynajmniej na razie ;)
Pytanie co będzie za kilka lat...
Wystawa okien na stronę południowo-wschodnią.

Nowy

Postautor: Nowy » 15 wrz 2014, 16:21

Nie ma sprawy. A co do mieszkań na najwyższym piętrze, to często słyszałeś żeby gdzieś były np. przecieki z dachu? Chyba częściej się zdarzają zalania przez sąsiada z góry, a to zagrożenie akurat tu odpada :) Z drugiej strony, faktycznie zdarzało się, że grzało od sufitu w upalne dni, ale to było w akademikach budowanych 50 lat temu, teraz chyba jednak się sporo zmieniło. Generalnie ja stwierdziłem, że wolę to ryzyko wziąć na siebie w zamian za to, że nikt nie będzie mi biegał po suficie ;)

irq

Postautor: irq » 16 wrz 2014, 13:56

W bloku z 2002 r., w którym mieszkam obecnie 2 miesiące temu trwały prace w związku z przeciekaniem dachu. Uszczelniany był dach na całej powierzchni.
Jak widać problem pojawił się po 12 latach. Pytanie czy wcześniej też nie był przypadkiem uszczelniany - tego nie wiem.
Pewnie dużo zależy od wykonawcy i użytych materiałów.

Nowy

Re: AVIA - mieszkanie na ostatnim piętrze

Postautor: Nowy » 17 wrz 2014, 12:42

No taki dach trzeba konserwować, we wszystkich blokach, co jakiś czas na dachach pojawiają się ekipy, które wymieniają/reperują papę czy czym tam de dachy są pokryte. Ale generalnie, to nie słyszałem, żeby często zdarzały się jakieś zalania od góry. Poza tym, tak jak pisałem, chyba bardziej prawdopodobne jest zalanie przez sąsiada z góry (choć to pewnie dokładnie wiedzą ubezpieczyciele). Swoją drogą takie coś chyba też obejmuje ubezpieczenie. @irq, a czym kierowałeś się wybierając mieszkanie właśnie na najwyższym poziomie?

lukasz

Re: Avia - mieszkanie na ostatnim piętrze

Postautor: lukasz » 06 paź 2014, 12:23

W Avii 6, w której mieszkam, jedna osoba się skarżyła na przeciekający dach.

Nowy

Postautor: Nowy » 06 paź 2014, 15:00

No proszę, to ciekawe co piszesz. Wiesz może coś więcej? Czy duże straty to spowodowało? Pytam dlatego, co sam kupiłem mieszkanie na ostatnim piętrze, więc wolałbym wiedzieć na co powinienem się przygotować :)

W ogóle możesz napisać coś więcej o tym, jak wyglądało usuwanie usterek w mieszkaniach przez Budimex - założyłem dodatkowy temat z tym związany, bo to również może być przydatne osobom, które kupiły swoje mieszkania od tego dewelopera.

lukasz

Postautor: lukasz » 06 paź 2014, 22:11

No zbyt dużo nie wiem. Jedna z osób tylko pisała na forum.
forum.osiedleavia.pl/showthread.php?tid=192&pid=2806#pid2806
Chyba da się odczytać nie będąc mieszkańcem.

Nie jestem właścicielem, sam się zastanawiam nad kupnem mieszkania, ale czym dłużej tu mieszkam, tym bardziej się zniechęcam. Cena ok, ale co chwilę coś wychodzi, a to nie podłączą anteny zbiorczej bo nie, (UPC by straciło), a to w domofon piorun trafił i przez ponad miesiąc nie działał, a to problemy z ciśnieniem wody i nikt nie wie dlaczego tak się dzieje (dopóki kilka osób nie wysłało filmików administracja patrzyła na nas jak na UFO), a to zepsuta wciągarka do windy w klatce A. Mnoży się tych awarii, a Budimex jak już wziął pieniądze, to już taki milutki nie jest.

nache

Postautor: nache » 14 mar 2015, 18:48

Cześć wszystkim! Planuję zakup mieszkania na Orlińskiego 10 i mam pewne wątpliwości. Może ktoś z was, szczęśliwych lokatorów ostatniego piętra, mógłby rozwiać moje wątpliwości? Poniżej pytania, będę wdzięczna za każdą odpowiedź, a też chętnie zadzwonię, żeby porozmawiać, z kimś, kto zdecydował się na mieszkanie na ostatnim piętrze, jeśli podacie numer telefonu na priv.

1. Moje mieszkanie miałoby sąsiadować z szybem windowym. Czy wyciągarka windy usytuowana jest na górze czy na dole? Czy słychać pracę widny? Ścianki pomieszczeń technicznych, jakim jest choćby szyb windy, powinny być odpowiednio wygłuszone i zastanawiam się, czy te na osiedlu Avia/Orlińskiego też są.

2. Czy materiał stropu jest wyizolowany odpowiednimi materiałami, żeby zabezpieczać mieszkanie przez nagrzewaniem i wychładzaniem? Wiem, że w nowoczesnym budownictwie stosuje się coś takiego, ale nie znalazłam ani jednej informacji o tym w prospekcie.

3. Czy na ostatnim piętrze nie słychać wentylacji? Ponoć mechaniczna wentylacja może być słyszalna, a czasem może to być uciążliwy, jednostajny odgłos.

Z góry dzięki za każdą odpowiedź. Chętnie usłyszę o innych wadach i zaletach mieszkania na ostatnim piętrze.

Pozdrawiam! :mrgreen:

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”