Uciążliwi sąsiedzi i cisza w nocy w bloku - Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
mieszkanka 4ki

Uciążliwi sąsiedzi i cisza w nocy w bloku - Orlińskiego 4

Postautor: mieszkanka 4ki » 19 wrz 2016, 23:33

Zapewne większość z mieszkańców Orlińskiego 4 zdołała zauważyć, a raczej usłyszeć ostatnią imprezę u jednych z posiadaczy ogródków, mowa o ubiegłym piątku (16.09.2016). Owi "sąsiedzi" pomylili sobie zapewne mieszkanie wśród dorosłych ludzi, w społeczności z miasteczkiem studenckim, gdyż przez większą część nocy nie ustawały krzyki, śpiewy i gromki śmiech. Jest to przykład bezczelnego zachowania i braku szacunku do pozostałych mieszkańców! Jeśli tego typu praktyki będą się powtarzały sugeruję "nadpobudliwym" lokatorom założenie funduszu na poczet zasilania skarbu państwa mandatami, a następnym razem przygotować się na wizytę straży miejskiej!

gucio

Re: Uciążliwi sąsiedzi i cisza w nocy w bloku - Orlińskiego 4

Postautor: gucio » 19 wrz 2016, 23:50

Motłoch . . . Słoma . . . Prostactwo. . .
Rozumiem że każdy chce się bawić oblać nowe mieszkanie , parapetówka podzielić się szczęściem z bliskimi ale niech to trwa do 22.00 max do północy juz bez muzyki i darcia ryja . . .
Ludzie też idą do pracy w sobotę i w niedziele. . .

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 20 wrz 2016, 9:13

Mieszkałem zbyt długo obok studentów i już się nie cackam. 22:01 dzwonię na nr alarmowy, podaję dane i wyrażam zgodę na zeznawanie w sądzie.
Nie da się liczyć, że to się zmieni lub, że będzie trwało krótko. Jak ktoś już zrobił taką imprezę to będzie robił przynajmniej imprezkę raz na pół roku.

krecik

Postautor: krecik » 20 wrz 2016, 12:48

Drodzy sąsiedzi,
wydaje się, że normalnym zachowaniem jest zwrócenie uwagi sąsiadowi, że impreza jest zbyt głośna. Każdy z Nas będzie miał ten sam problem, ponieważ mieszkamy w bloku. Jest to społeczność zbiorowa, więc nie ukrywajmy, że każdy z Nas nie będzie organizował jakąkolwiek imprezę w przyszłości. Z tym, że blok jest "studenckim akademikiem" to już lekka przesada. Większość osób mieszkających w naszym bloku jest młoda i zwrócenie uwagi nie byłoby niczym dziwnym, jeżeli ktoś nie ma ochoty zejść i rozmawiać z sąsiadami można też zadzwonić na ochronę, która przecież jest między innymi po to.

Zacznijmy interesować się sprawami dotyczącymi wspólnoty, a nie wytykaniem sobie błędów oraz niepoprawnych zachowań. Może wspólne zapoznanie się rozwiąże wszystkim język i zaczniemy się zachowywać jak prawdziwi sąsiedzi.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 20 wrz 2016, 14:09

Dla mnie idiotyczna jest prośba o zwracaniu komuś uwagi, że jest głośno i przeszkadza innym.
Jak o 1 w nocy, ktoś może na "balandze" w bloku nie wiedzieć, że jest głośno, że krzyk słychać w innych mieszkania itd ???
Mandacik 100zł za głośną imprezę i uwierzcie mi nauczy się, że taniej zarezerwować stolik w knajpie, a na grilla lepiej jechać na przylasek rusiecki.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 20 wrz 2016, 14:55

Ta imprezka najpierw toczyła się na 7 piętrze ale chyba odwiedziła ich policja bo stał radiowóz pod blokiem i pewnie po upomnieniu zeszli na dół bo tam już nieraz imprezowali i nikomu według nich nie przeszkadzali a prawda jest taka że wszystko i tak słychać zwłaszcza gwizdy w nocy.
Uciążliwe jest też jak ktoś pół dnia siedzi z gośćmi na balkonie i słychać wszystko o czym rozmawiają bo myśli że jest w ogródku i nie przejmuje się tym że może przeszkadzać sąsiadowi.

kibras

Postautor: kibras » 20 wrz 2016, 15:09

Słyszałem piątkową imprezę. Słyszałem też sobotnią imprezę w klatce obok. Zamknąłem okno. Skutecznie wyciszyło hałas. Jeżeli mimo wszystko słyszał bym nadmierny hałas, to zwróciłbym uwagę. Nie wpadłem na pomysł z Policją, czy Strażą Miejską. Jeżeli impreza byłaby codziennie, to można by się denerwować. Czasami warto z kimś porozmawiać. Myślę, że wzywanie służb nie posłuży budowaniu wspólnoty, którą chcąc, nie chcąc tworzymy. Jest to chyba ostateczność.

iti

Postautor: iti » 20 wrz 2016, 15:48

Tyle imprez mnie ominęło w weekend... ;( Trzeba się było nie ruszać z Krakowa :)

Qciap

Postautor: Qciap » 20 wrz 2016, 19:13

Zgadzam się w 100% z krecikiem.
Na pewno lepiej zrobi sąsiadowi zwrócenie uwagi, poznanie sąsiadów, z którymi przecież trzeba dobrze żyć przez najbliższe lata. Lepiej by to było odebrane niż celowie wzywanie policji o 22:01, a i skutek byłby lepszy i żyło się nam lepiej. Po co od razu się wku..ać jak można pogadać. Co innego gdy prośby czy rozmowy nie pomogą ale znam ludzi z tego bloku i wydają się być fajną ekipą - o wiele lepszymi współmieszkańcami niż na reszcie krakowskich osiedli. Szanujcie więc swoich sąsiadów bo mogli trafić się o wiele gorsi :)
pozdro z pierwszego.

ostry

Postautor: ostry » 21 wrz 2016, 18:52

Czytam i nie wierzę :shock:. O ile mnie pamięć nie myli to w piątek słyszałem jakieś rozmowy i śmiechy ale bez przesady żeby były jakoś bardzo uciążliwe i nie dawały spać człowiekowi.
Chyba normalna rzeczą jest się w weekend rozluźnić. Nie bądźmy dla siebie jak wilki i starajmy się normalnie żyć. Większość ludzi w bloku jest młodych a czytając to wydaje się ze sami emeryci. Jak tak zaczniemy nasze życie w tym bloku to co będzie dalej? A już służby wzywać i cieszyć się tym ze ktoś stowke musi zapłacić to brak słów żeby to nazwać.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”