Umiejscowienie okna w kuchni: wysokość od wylewki do parapetu (blok O6)

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
pOkA

Umiejscowienie okna w kuchni: wysokość od wylewki do parapetu (blok O6)

Postautor: pOkA » 31 paź 2016, 19:24

Witam Wszystkich,
mam do Was pytanko związane z odległością między wylewką, a parapetem w kuchni. W ostatnim czasie mieliśmy odbiór mieszkania, którego niestety nie odebraliśmy ze względu na liczne uwagi. Jedna z ostatnich uwag dotyczyła krzywego parapetu w kuchni, tzn. jedna ze stron parapetu opadała w dół, z ciekawości zmierzyliśmy odległość między wylewką i parapetem i ku naszemu zdumieniu okazało się, że jest to ok. 75-77 cm. Standardowa wysokość szafek kuchennych stojących to ok. 82 cm. Stąd nasze zdumienie, gdyż kładąc na wylewkę płytkę powiedzmy ok. 2 cm + szafkę stojącą 82 cm to wysokość mebli w kuchni sięga 84 cm, a parapet jest na 75 cm, wynika z tego, że okna w kuchni nie będzie się dało otworzyć.
W związku z tym moje pytanko, czy macie podobne problemy? A może już ktoś poruszył ten problem w Budimexie?
My przy odbiorze zwróciliśmy na to uwagę, ale Pani zbyła nas informacją, że w cały pionie tak jest.

lofinden

Re: Umiejscowienie okna w kuchni: wysokość od wylewki do parapetu (blok O6)

Postautor: lofinden » 01 lis 2016, 1:14

W którym to pionie niby tak jest?
U mnie ok 87cm

pOkA

Postautor: pOkA » 01 lis 2016, 12:29

Klatka H, mieszkanie narożne.
Jeśli możecie na napiszcie jakie Wy macie te odległości, bo może to będzie dla mnie argument do negocjacji z Budimexem.

wrobelki

Postautor: wrobelki » 01 lis 2016, 14:30

Cześć,

nie znam wszystkich szczegółów, ale w mojej opinii cały pion do poprawy.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

§ 301. 1. W budynku na kondygnacjach położonych poniżej 25 m nad terenem odległość między górną krawędzią
wewnętrznego podokiennika a podłogą powinna wynosić co najmniej 0,85 m, z wyjątkiem przyziemia oraz ścianek podokiennych
w loggii, na tarasie lub galerii, gdzie nie podlega ona ograniczeniom.
2. W budynku na kondygnacjach położonych powyżej 25 m nad terenem między górną krawędzią podokiennika
a podłogą należy zachować odległość co najmniej 1,1 m, z wyjątkiem okien wychodzących na loggie, tarasy lub galerie.
3. Wysokość położenia podokiennika, określona w ust. 1 i 2, może być pomniejszona, pod warunkiem zastosowania
zabezpieczenia okna balustradą do wymaganej wysokości lub zastosowania w tej części okna skrzydła nieotwieranego
i szkła o podwyższonej wytrzymałości.

Pozdrawiam,
Michał

pOkA

Postautor: pOkA » 01 lis 2016, 16:28

Budynek należy do budynków "średniowysokich (SW) — ponad 12 m do 25 m włącznie nad poziomem terenu lub mieszkalne o wysokości ponad 4 do 9 kondygnacji nadziemnych włącznie", wynika z tego, że jest zastosowano zbyt małą wysokość położenia parapetu. Chyba, że chcieli zastosować skrzydło nieotwierane, ale to w jaki sposób udało udało mi się podczas odbioru okno otworzyć i zgłosić, żeby zostało wyregulowane.
No i do tego absurdalny plan kuchni (w moim przypadku), w którym pod oknem zastosowano zlewozmywak z baterią. Budimex albo nie przemyślał planu, abo stworzył kuchnie dla krasnali :D a może myśleli, że ludzie będą klęczeć myjąc naczynia :D

Obrazek

wrobelki

Postautor: wrobelki » 01 lis 2016, 18:22

cały pion krasnali xD

Staś

Postautor: Staś » 01 lis 2016, 18:52

U mnie też zlewozmywak przewidziany przy oknie. Wysokość do płaszczyzny parapetu: w projekcie 85 cm, w rzeczywistości 87 cm. Trzeba było zażądać projektu (najlepiej przy zakupie mieszkania) i sprawdzić co tam jest napisane (jest opis przy każdym wrysowanym oknie). Okaże się czy to błąd projektowy, czy wykonawczy.

pOkA

Postautor: pOkA » 01 lis 2016, 18:59

Staś to jak w takim razie otwierasz okno? (bateria Ci nie przeszkadza?)

sam.slater

Postautor: sam.slater » 01 lis 2016, 19:29

Są baterie przeznaczone do takich lokalizacji jak zlew w oknie - żadna nowość. np pierwsza lepsza z googla:

google.pl/search?q=Teka+FO+985&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj98MP7iojQAhWja5oKHReYDQQQ_AUICCgB&biw=1366&bih=645

pOkA

Postautor: pOkA » 01 lis 2016, 21:04

A to o takich nawet nie wiedziałam, zakładam, że zapewne są droższe od standardowych :/ Macie doświadczenie w ich użytkowaniu?

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”