[Bud. D] Odpływ liniowy a zakaz ingerowania w posadzkę - Centralna Park

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sylwuszka

Re: [Bud. D] Odpływ liniowy a zakaz ingerowania w posadzkę - Centralna Park

Postautor: sylwuszka » 19 lip 2017, 14:14

Ja mam wrażenie, że przekroczenie progu mieszkania już jest utratą gwarancji. :lol: ale serio, pewnych rzeczy się nie zrobi bez tego, a poza tym każdy chce mieszkać wygodnie i funkcjonalnie. My kupiliśmy mieszkanie na tyle późno, że nie mogliśmy wprowadzić poprawek, ale z drugiej strony jak odebraliśmy mieszkanie to na żywo wyszły rozwiązania o których nie myśleliśmy wcześniej, więc wyszło na lepsze. Aczkolwiek srutututu i po większości gwarancji pewnie :?

pablox

Postautor: pablox » 19 lip 2017, 15:56

aska_fr pisze:Rozmawiałam z kierownikiem budowy i jakimś hydraulikiem z budowy i mówili, że można się wkuwać, ale oczywiście tracimy gwarancję.
Pozostaje kwestia nowej wylewki ze spadem no i zmiana instalacji.

5cm wylewka + 5cm styropian, czyli jest +/- 10 cm na odpływ.

My tez mieliśmy robić odpływ liniowy, ale w rezultacie zostawiamy tak jak jest w projekcie (z wanną), chociaż gwarancję i tak tracimy, bo musimy wkuć rury które biedną po ścianach, a nie w bruzdach. Takie sprytne oszczędności dewelopera i "dogodności" dla mieszkańców: "instalacja jest na zewnątrz, żeby mogli sobie państwo łatwiej zmienić"... aha ;)

Jak już zaczęliśmy rozkuwać łazienkę to wyszło, że szachty w łazienkach są niepozabezpieczane/nieoddzielone (pomiędzy piętrami) jednym słowem dziura od ostatniego piętra do parteru... Jeśli ktoś będzie coś przekuwał i niefortunnie kawał gruzu spadnie z górnych pięter na sam dół, może narobić to sporo szkody, uszkodzić rury sąsiadom poniżej, nie mówiąc już o jakimś pożarze i tego konsekwencjach.
Z instalacją wod-kan też jakieś dziwne rzeczy, ale dokładnie nie wiem o co chodzi, jakieś PRLowskie metody podobno stosują i "już się tak nie buduje", no ale jak widać można ;)

Buduje sie tak. Rozkuwając szacht naruszasz przegrode ppoż. Przestrzeń szachtu stanowi odrebną strefe pożarową.

Noobek__

Postautor: Noobek__ » 20 lip 2017, 17:49

Witam,
szybkie pytanie - robi ktoś prysznic z odpływem liniowym? Dacie rade wyrobić się ze spadkiem w tych 10 cm (5cm wylewka i 5cm styropian)??
A z innej beczki - jak wygląda odpowietrzenie ubikacji? idzie razem z odpływem z ubikacji? (z tego co widziałem to w pionie kominowym.
Z góry dzięki za odpowiedź

sidney

Postautor: sidney » 21 lip 2017, 7:30

Noobek__ pisze:Witam,
szybkie pytanie - robi ktoś prysznic z odpływem liniowym? Dacie rade wyrobić się ze spadkiem w tych 10 cm (5cm wylewka i 5cm styropian)??
A z innej beczki - jak wygląda odpowietrzenie ubikacji? idzie razem z odpływem z ubikacji? (z tego co widziałem to w pionie kominowym.

Jeśli wyrobisz się ze spadkiem 1,5% do 2% to śmiało możesz robić liniówkę. Ja się nie wyrobiłem, zabrakło mi 2cm na wysokości.
Odpowietrzanie kanalizacji odbywa się poprzez zamontowane na końcu pionu na dachu "kominki".

Noobek__

Postautor: Noobek__ » 21 lip 2017, 16:20

Dzięki Sidney za info:)

kusza

Postautor: kusza » 21 lip 2017, 22:30

Noobek__ pisze:Witam,

Ja się wyrobiłem... zrobiłem 1,5 cm spadu na całości płaszczyzny. Musisz kupić odpływ z jak najniższym syfonem (żeby się zmieścił potrzebny jest ok. 5 cm). Aha i uwaga na rury w posadzce :)

Awatar użytkownika
Greg

Postautor: Greg » 22 lip 2017, 13:41

W łazience można się wwiercić tylko w warstwę przed styropianem w podłodze?
Pytam po nade mną ostro trwają prace wykończeniowe i cały czas ktoś ostro wierci w podłodze i momentami aż "czuć" że wiertło zaraz przejdzie przez mój sufit...

Vissas

Postautor: Vissas » 22 lip 2017, 14:30

Nam się udało nie wiercić - ale była 2 dni "zabawa" z zamontowaniem stelaża podtynkowego na wc ( odpływ na wc mamy z boku ), wanna jakimś cudem się zmieściła bez kombinowania.
Sądząc po ilości gruzu w kontenerze to chyba w każdym mieszkaniu burzone są ścianki. My akurat nic nie musieliśmy burzyć ;)

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”