Nowe studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Krakowa - składajmy wnioski

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
iti

Nowe studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Krakowa - składajmy wnioski

Postautor: iti » 11 gru 2018, 13:55

Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale opracowywane jest nowe studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego dla miasta Krakowa, czyli wszyscy możemy mieć mały wpływ na to, jak może w przyszłości wyglądać nasze miasto. Tylko do końca roku można składać
wnioski do studium rozwoju Krakowa - tu więcej informacji na ten temat.

Obrazek

Warto złożyć wnioski w sprawie nowego parku przy Stella-Sawickiego, terenów zielonych po północnej stronie pasa startowego, terenów dawnego lotniska po zachodniej stronie ul. Stella-Sawickiego itd. Im więcej wniosków do studium i im bardziej będzie ono szczegółowe, tym lepiej. Zwłaszcza, że miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego muszą być z nim zgodne. Czasu dużo nie zostało, więc najwyższy czas, żeby ruszyć z tematem.

Marek Ziemiański
Kontaktowanie:

Re: Nowe studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Krakowa - składajmy wnioski

Postautor: Marek Ziemiański » 20 gru 2018, 13:43

Nowy termin składania wniosków do Studium Zagospodarowania Przestrzennego, ustalony został do dnia 1 kwietnia 2019 r. To NIE prima aprilis 2019

Micha
Kontaktowanie:

Re: Nowe studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Krakowa - składajmy wnioski

Postautor: Micha » 20 gru 2018, 13:46

Ja bym chętnie złożył wniosek,ale nie mam elektronicznego podpisu, a z poczty tradycyjnej mi się nie chce korzystac.

mik

Postautor: mik » 20 gru 2018, 15:59

Micha pisze:Ja bym chętnie złożył wniosek,ale nie mam elektronicznego podpisu, a z poczty tradycyjnej mi się nie chce korzystac.

Profil zaufany i podpisujesz z bankowości elektronicznej. Proste jak zabranie dziecku lizaka. Caly ePUAP tak chodzi.

mik

Postautor: mik » 24 gru 2018, 13:46

http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=95273
https://epuap.gov.pl/wps/portal/strefa-klienta/katalog-spraw/opis-uslugi/przyjmowanie-wnioskow-i-uwag-do-sporzadzonego-studium-uwarunkowan-i-kierunkow-zagospodarowania-przestrzennego/UMKr

na ePUAP dajesz na 'zaloguj', klikasz na profil zaufany gdzie przekieruje Cie na stronę profilu zaufanego, wybierasz 'inny sposób logowania' i logujesz się przez bank. Dalej co Ci bank podpowie. I tak potem możesz podpisywac wszystkie wnioski - przez bank. Z domu nie trzeba wychodzic :)

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 04 sty 2019, 16:10

mik pisze:http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=95273
https://epuap.gov.pl/wps/portal/strefa-klienta/katalog-spraw/opis-uslugi/przyjmowanie-wnioskow-i-uwag-do-sporzadzonego-studium-uwarunkowan-i-kierunkow-zagospodarowania-przestrzennego/UMKr

na ePUAP dajesz na 'zaloguj', klikasz na profil zaufany gdzie przekieruje Cie na stronę profilu zaufanego, wybierasz 'inny sposób logowania' i logujesz się przez bank. Dalej co Ci bank podpowie. I tak potem możesz podpisywac wszystkie wnioski - przez bank. Z domu nie trzeba wychodzic :)

Super, dzieki wielkie :D Po raz pierwszy przy załatawianiu sprawy urzędowej, czuje się jak bym był w XXI wieku :P

iti

Postautor: iti » 19 sty 2019, 11:18

W rozmowach o nowym studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Krakowa pojawiają się także nowe pomysły związane z Czyżynami. Jednym z ciekawszych, jest plan umiejscowienia wysokiej zabudowy (biurowce, budynki mieszkalne) w sąsiedztwie Ronda Czyżyńskiego.

- Zerwanie z pokutującym wśród urbanistów błędnym myśleniem, że w Krakowie nie można projektować wysokiej (do 55 m) i wysokościowej (powyżej 55 m) zabudowy powinno być obowiązkowe przy projektowaniu nowego planu rozwoju Krakowa. Trzeba tylko wiedzieć jak i gdzie można tak wysoko budować - uważa Krzysztof Bień.
W jego koncepcji harmonijny Kraków powinien mieć dwa nowe centra - jedno w Bronowicach (bezpośrednio przy torach kolejowych linii Kraków-Katowice), a drugie przy rondzie Czyżyńskim. Tam miałyby powstać nowa zabudowa mieszkaniowa, biurowa, administracyjna czy hotelowa - budynki o wysokości 11, 16 i 22 kondygnacji. Czyli maksymalnie tyle, co wieże Bazyliki Mariackiej.
- Bez wysokich budynków nie da się uzyskać takiej intensywności zabudowy, jaka przy doskonałych warunkach mieszkalnych, bez obecnej ciasnoty „okno w okno” stosowanej przez deweloperów i architektów dałaby możliwość stworzenia miasta zwartego i komfortowego zarazem - konkluduje Krzysztof Bień.
dziennikpolski24.pl/krakow-przyszlosci-z-nowymi-centrami-w-bronowicach-i-czyzynach/ar/13820007

Co myślicie o tym, żeby w tej okolicy powstało takie centrum wysokiej zabudowy, uzupełnione o dopasowaną komunikację, np. metro. Za czymś takim na pewno idą nowe inwestycje, w komunikację, przestrzenie publiczne, drożeją mieszkania itp. Jednocześnie na pewno więcej ruchu by było w dzielnicy przez to, więcej ludzi, więcej by się działo. Dobry kierunek?

Obrazek

Inna sprawa, że moim zdaniem, jeżeli Kraków będzie się nadal szybko rozwijał, to Czyżyny i tak czekają duże zmiany. Trudno, żeby dzielnica znajdująca się pomiędzy Nową Hutą, a starym Krakowem, nie była miejscem w którym chce się mieszkać, pracować, inwestować, budować mieszkania i biurowce. Oby tylko ten rozwój odbywał się z pomysłem, wg jakiegoś planu mającego sensowne podstawy. Właśnie temu ma służyć opracowywane studium, dlatego jeszcze raz zachęcam do składania wniosków do niego.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 21 sty 2019, 14:27

iti pisze:Co myślicie o tym, żeby w tej okolicy powstało takie centrum wysokiej zabudowy, uzupełnione o dopasowaną komunikację, np. metro. Za czymś takim na pewno idą nowe inwestycje, w komunikację, przestrzenie publiczne, drożeją mieszkania itp. Jednocześnie na pewno więcej ruchu by było w dzielnicy przez to, więcej ludzi, więcej by się działo. Dobry kierunek?

Dla mnie bomba - jestem zwolennikiem idei, że miasta powinny rosnąć jak najbardziej w górę, z jednoczesnym rozwojem transportu publicznego. Skracają się wtedy czasy dojazdów, oszczędza się też teren, który można zagospodarować na inwestycje inne niż biurowe/mieszkalne (np. parki).

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”