Nowa inwestycja przy pasie startowym Jasna Czyżyny od Jasna Invest - informacje i opinie

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
ITGeek

Nowa inwestycja przy pasie startowym Jasna Czyżyny od Jasna Invest - informacje i opinie

Postautor: ITGeek » 11 lip 2020, 0:04

Witam,

czy ktoś orientuje się co to za inwestycja? Jaki deweloper będzie tutaj budował? Znane są już jakieś szczegóły?

Pozdrawiam

Edik

Re: Nowa inwestycja przy pasie startowym Jasna Czyżyny od Jasna Invest - informacje i opinie

Postautor: Edik » 11 lip 2020, 1:02

jasnainvest.pl/jasna-czyzyny
Ten sam deweloper, który wybudował blok obok (gdzie na parterze jest Lucky Lód + fryzjer)

ITGeek

Re: Nowa inwestycja przy pasie startowym Jasna Czyżyny od Jasna Invest - informacje i opinie

Postautor: ITGeek » 11 lip 2020, 15:12

Edik pisze:jasnainvest.pl/jasna-czyzyny
Ten sam deweloper, który wybudował blok obok (gdzie na parterze jest Lucky Lód + fryzjer)

Dzięki Edik! zastanawiam się jak to się stało, że powstaje tam blok, skoro w planie zagospodarowania widnieje tam teren zieleni urządzonej ZPp.10 ?

Ma ktoś może informację czy obok będą powstawać kolejne inwestycje? czy już nie będzie tam więcej budowane? chodzi mi o te działki przed szkołą np. z górką. Rozważam zakup mieszkania tam.

scomin

Postautor: scomin » 11 lip 2020, 16:42

Pozwolenie na budowę dla tej inwestycji zostało wydane na początku 2019, czyli przed wejściem w życie planu zagospodarowania przestrzennego. Innych prawomocnych pozwoleń w okolicy nie widzę.

iti

Postautor: iti » 11 lip 2020, 18:13

scomin pisze:Pozwolenie na budowę dla tej inwestycji zostało wydane na początku 2019, czyli przed wejściem w życie planu zagospodarowania przestrzennego. Innych prawomocnych pozwoleń w okolicy nie widzę.

Dokładnie tak, pozwolenie wydano przed wejściem w życie planu zagospodarowania, na podstawie decyzji WZ. Część terenów po sąsiedzku jest albo w rękach miasta, albo w prywatnych, ale przeznaczonych pod zieleń. Od strony Biedronki na części możliwy jest parking. Żeby jednak to zorganizować jakoś sensownie, trzeba czekać aż miasto wykupi działki znajdujące się w prywatnych rękach.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 12 lip 2020, 21:58

Dziękuję za odpowiedzi.

Powiedzcie mi proszę, czyli w takim razie jeśli decyzja o budowie została wydana przed wejściem w życie planu zagospodarowania, to dlaczego nie jest to uwzględnione w planie? Tylko widnieje tam teren zielony.

Pytam, bo zawsze sugerowałem się Planem zagospodarowania, a tutaj widać nieźle się można naciąć, teoretycznie zieleń a powstaje blok. Doradźcie w jaki sposób w takim razie można sprawdzać i weryfikować czy i co powstanie wokół. Byłem tam dzisiaj i terenów obok, na których potencjalnie może coś powstać jest sporo.

scomin

Postautor: scomin » 13 lip 2020, 16:25

Ponieważ plan zaczęto sporządzać jeszcze w 2016, kiedy pozwolenie na budowę nie było wydane. Gdyby chcieć uwzględniać przy sporządzaniu planu wszelkie nowe decyzje, które w międzyczasie się pojawiają to procedura mogłaby trwać w nieskończoność...

Jak wspomniałem, innych prawomocnych pozwoleń w okolicy nie widzę.
Jeżeli chcesz sprawdzić samodzielnie skorzystaj z miejskiego geoportalu:
https://msip.um.krakow.pl/kompozycje/?config=config_plan.json
Znajdź obszar który Cię interesuje, a następnie wybierz warstwę "Pozwolenia i decyzje architektoniczne".

knd

Postautor: knd » 13 lip 2020, 17:31

Skoro już jesteśmy przy tym portalu, to ja polecam:
https://msip.um.krakow.pl/kompozycje/?config=config_historia.json

Z ciekawostek w naszej okolicy, to poza pasem startowym, proponuje też zobaczyć sobie stację kolejową, która była w miejscu, gdzie teraz znajduje się stacja benzynowa Carrefour. :)

Widać też Park Lotników - tzn. wytyczone alejki, jeszcze bez jakichkolwiek drzew.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 14 lip 2020, 0:21

scomin pisze:Ponieważ plan zaczęto sporządzać jeszcze w 2016, kiedy pozwolenie na budowę nie było wydane. Gdyby chcieć uwzględniać przy sporządzaniu planu wszelkie nowe decyzje, które w międzyczasie się pojawiają to procedura mogłaby trwać w nieskończoność...

Jak wspomniałem, innych prawomocnych pozwoleń w okolicy nie widzę.
Jeżeli chcesz sprawdzić samodzielnie skorzystaj z miejskiego geoportalu:
https://msip.um.krakow.pl/kompozycje/?config=config_plan.json
Znajdź obszar który Cię interesuje, a następnie wybierz warstwę "Pozwolenia i decyzje architektoniczne".

Dzięki! bardzo mi pomogłeś. Widzę, że mieszkania się już rezerwują, niby rezerwacje niezobowiązujące, więc pewnie sporo osób się wycofa do września. Jak oceniacie ceny mieszkań 8200-8500 w tej lokalizacji?

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”