Był kolejny przetarg na opracowanie projektu i jedna złożona oferta, tym razem mieszcząca się w założonym budżecie:
kzdwk.home.pl/zikit/sprawy-urzedowe/przetargi/7409-przetarg-nieograniczony-znak-sprawy-15vi2018
zdwk.home.pl/zikit/sprawy-urzedowe/przetargi/wyniki-przetargow/7430-informacja-o-wyborze-najkorzystniejszej-oferty-znak-sprawy-15vi2018
Więc coś się dzieje, ale pewnie i tak od projektu do powstania przejścia daleka droga.
Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem
Re: Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem
Taką wiadomość z ZIKiT-u dostałem
Dzień dobry,
przepraszamy za tak długi czas oczekiwania na odpowiedź.
Odnośnie przebudowy skrzyżowania Orlińskiego x Stella-Sawickiego jest podpisana umowa na program funkcjonalno-użytkowy następnie jeżeli przez 30 dni nie będzie żadnych uwag po 30 dniach będziemy mogli zlecić aby wykonawca zrobił inwestycje w trybie zaprojektuj i wybuduj. Prace rozpoczną się jeszcze w tym roku natomiast końcowe finansowanie przeznaczone jest na 2019 rok. Aktualnie ekrany akustyczne nie są przewidywane w tej inwestycji, natomiast Zarząd Inwestycji Miejskiej będzie robił inwestycje tramwajową Al. Pokoju – Stella Sawickiego, która już może zawierać ekrany akustyczne w swoim planie.
Pozdrawiamy
Re: Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem
Zaciekawila mnie ta linia tramwajowa, ktora ma byc niedaleko nas, wiec wpisalem w google i wyskoczylo mi cos takiego:
(jesli ktos to oglada, to niech sie przygotuje na to, ze polnoc jest po prawej stronie mapy, a nie jak normalnie - u gory.
krakow.wyborcza.pl/krakow/56,44425,22076809,linia-saska-nowohucka-stella-sawickiego-mistrzejowice,,7.html
Niestety, jak napisali pod mapka:
(jesli ktos to oglada, to niech sie przygotuje na to, ze polnoc jest po prawej stronie mapy, a nie jak normalnie - u gory.
krakow.wyborcza.pl/krakow/56,44425,22076809,linia-saska-nowohucka-stella-sawickiego-mistrzejowice,,7.html
Niestety, jak napisali pod mapka:
Budowa planowana jest na lata 2025-28.
knd pisze:Zaciekawila mnie ta linia tramwajowa, ktora ma byc niedaleko nas, wiec wpisalem w google i wyskoczylo mi cos takiego:
Niestety, jak napisali pod mapka:Budowa planowana jest na lata 2025-28.
NIe widze tej linii tramwajowe w ciągu najbliższych 20 lat
Budowa tramwaju wzdłuż Stella-Sawickiego jest omawiana w osobnym wątku, pod tym linkiem. Ma ona być połączona z przebudową węzła Mistrzejowice, powstaną tunele, wielopoziomowe skrzyżowania, ronda itp. Ale jak słusznie zostało tu zauważone, nastąpi to jeszcze nie szybko. Swoją drogą, jeśli gdzieś w Zielonkach, daleko poza miastem, IV obwodnica (jej północna część), ma przebiegać w tunelach, to może by tu pomyślano też o budowie tego fragmentu III obwodnicy w tunelu? Tym bardziej, że i tam ma być robiony tunel pod rondem mającym powstać w sąsiedztwie Orlińskiego 1 - a gdyby tak tunel przedłużyć? 
Żeby nie było, wiedziałem gdzie kupuję mieszkanie, nie mam pretensji o ruchliwą ul. Stella-Sawickiego, ale gdyby tak teren dawnego lotniska nie był podzielony taką ruchliwą autostradą? Byłoby pewnie całkiem miło
Żeby nie było, wiedziałem gdzie kupuję mieszkanie, nie mam pretensji o ruchliwą ul. Stella-Sawickiego, ale gdyby tak teren dawnego lotniska nie był podzielony taką ruchliwą autostradą? Byłoby pewnie całkiem miło
Micha pisze:Taką wiadomość z ZIKiT-u dostałemDzień dobry,
przepraszamy za tak długi czas oczekiwania na odpowiedź.
Odnośnie przebudowy skrzyżowania Orlińskiego x Stella-Sawickiego jest podpisana umowa na program funkcjonalno-użytkowy następnie jeżeli przez 30 dni nie będzie żadnych uwag po 30 dniach będziemy mogli zlecić aby wykonawca zrobił inwestycje w trybie zaprojektuj i wybuduj. Prace rozpoczną się jeszcze w tym roku natomiast końcowe finansowanie przeznaczone jest na 2019 rok. Aktualnie ekrany akustyczne nie są przewidywane w tej inwestycji, natomiast Zarząd Inwestycji Miejskiej będzie robił inwestycje tramwajową Al. Pokoju – Stella Sawickiego, która już może zawierać ekrany akustyczne w swoim planie.
Pozdrawiamy
To widzę, że więcej osób monituje ZIKiT, mi odpisali dopiero wczoraj, ale podobnie:
Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu uprzejmie informuje, że przetarg znak sprawy 15/VI/2018 został rozstrzygnięty. W dniu 12.07.2018r. została podpisana umowa z wykonawcą na opracowanie programu funkcjonalno-użytkowego.
Dobrze, pewnie im więcej osób pyta o takie sprawy, tym bardziej zwracają na nie uwagę
Tak myślałem, że nie tylko ja do nich piszę. Fajnie by było jakby jeszcze więcej osób do nich pocisnęło 

Tutaj wklejam przykład nowego osiedla przy Konopnickiej. Od razu mieszkańcy dostali normalne skrzyzowanie wraz z przejściem, a przecież niedaleko znajduje się rondo matecznego na którym można przejść i zawracać.

Tutaj wklejam przykład nowego osiedla przy Konopnickiej. Od razu mieszkańcy dostali normalne skrzyzowanie wraz z przejściem, a przecież niedaleko znajduje się rondo matecznego na którym można przejść i zawracać.
Micha pisze:Tutaj wklejam przykład nowego osiedla przy Konopnickiej. Od razu mieszkańcy dostali normalne skrzyzowanie wraz z przejściem, a przecież niedaleko znajduje się rondo matecznego na którym można przejść i zawracać.
Nie do końca, to skrzyżowanie jest budowane jako część nowej drogi, która już istnieje i na razie łączy ulicę Rydłówka z postawionymi tam blokami. Więc mieszkańcy tych bloków też musieli się naczekać.
knd pisze:Micha pisze:Tutaj wklejam przykład nowego osiedla przy Konopnickiej. Od razu mieszkańcy dostali normalne skrzyzowanie wraz z przejściem, a przecież niedaleko znajduje się rondo matecznego na którym można przejść i zawracać.
Nie do końca, to skrzyżowanie jest budowane jako część nowej drogi, która już istnieje i na razie łączy ulicę Rydłówka z postawionymi tam blokami. Więc mieszkańcy tych bloków też musieli się naczekać.
Obczaj to sobie lepiej na mapach Google
Micha pisze:knd pisze:Micha pisze:Tutaj wklejam przykład nowego osiedla przy Konopnickiej. Od razu mieszkańcy dostali normalne skrzyzowanie wraz z przejściem, a przecież niedaleko znajduje się rondo matecznego na którym można przejść i zawracać.
Obczaj to sobie lepiej na mapach GoogleDroga ta prowadzi tylko do tych dwóch bloczków, ale nie o to się rozchodzi... Zrobione jest pełne skrzyżowanie z przejsciem dla pieszych tak, że mieszkańcy nie muszą zawracać na matecznym i cofać się aby przejść na drugą stronę ulicy.
Ty sobie patrzysz na google maps, a ja wiem lepiej:
Najpoważniejszą zmianą będzie nowe skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną na ulicy Marii Konopnickiej. Spowolni ono ruch w tej części miasta,
ale też stanie się doskonałym skrótem dla jadących w stronę Łagiewnik czy Ruczaju. Trudno sobie nie wyobrazić, że kierowcy, którzy potrafią robić skróty przez osiedle Podwawelskie nie zaczną wjeżdżać w nową arterię, która połączy ul. Konopnickiej (na wysokości Orawskiej) i Rydlówkę (na wysokości Skrzyneckiego).
http://www.gazetakrakowska.pl/wiadomosc ... ,11993557/
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”