Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
z_lasu

Re: Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem

Postautor: z_lasu » 13 lip 2018, 7:39

Był kolejny przetarg na opracowanie projektu i jedna złożona oferta, tym razem mieszcząca się w założonym budżecie:
kzdwk.home.pl/zikit/sprawy-urzedowe/przetargi/7409-przetarg-nieograniczony-znak-sprawy-15vi2018
zdwk.home.pl/zikit/sprawy-urzedowe/przetargi/wyniki-przetargow/7430-informacja-o-wyborze-najkorzystniejszej-oferty-znak-sprawy-15vi2018
Więc coś się dzieje, ale pewnie i tak od projektu do powstania przejścia daleka droga.

Micha
Kontaktowanie:

Re: Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem

Postautor: Micha » 16 lip 2018, 14:10

Taką wiadomość z ZIKiT-u dostałem

Dzień dobry,

przepraszamy za tak długi czas oczekiwania na odpowiedź.

Odnośnie przebudowy skrzyżowania Orlińskiego x Stella-Sawickiego jest podpisana umowa na program funkcjonalno-użytkowy następnie jeżeli przez 30 dni nie będzie żadnych uwag po 30 dniach będziemy mogli zlecić aby wykonawca zrobił inwestycje w trybie zaprojektuj i wybuduj. Prace rozpoczną się jeszcze w tym roku natomiast końcowe finansowanie przeznaczone jest na 2019 rok. Aktualnie ekrany akustyczne nie są przewidywane w tej inwestycji, natomiast Zarząd Inwestycji Miejskiej będzie robił inwestycje tramwajową Al. Pokoju – Stella Sawickiego, która już może zawierać ekrany akustyczne w swoim planie.

Pozdrawiamy

knd

Postautor: knd » 16 lip 2018, 15:17

Zaciekawila mnie ta linia tramwajowa, ktora ma byc niedaleko nas, wiec wpisalem w google i wyskoczylo mi cos takiego:

(jesli ktos to oglada, to niech sie przygotuje na to, ze polnoc jest po prawej stronie mapy, a nie jak normalnie - u gory.

krakow.wyborcza.pl/krakow/56,44425,22076809,linia-saska-nowohucka-stella-sawickiego-mistrzejowice,,7.html

Niestety, jak napisali pod mapka:
Budowa planowana jest na lata 2025-28.

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 16 lip 2018, 17:59

knd pisze:Zaciekawila mnie ta linia tramwajowa, ktora ma byc niedaleko nas, wiec wpisalem w google i wyskoczylo mi cos takiego:

(jesli ktos to oglada, to niech sie przygotuje na to, ze polnoc jest po prawej stronie mapy, a nie jak normalnie - u gory.

krakow.wyborcza.pl/krakow/56,44425,22076809,linia-saska-nowohucka-stella-sawickiego-mistrzejowice,,7.html

Niestety, jak napisali pod mapka:

Budowa planowana jest na lata 2025-28.

NIe widze tej linii tramwajowe w ciągu najbliższych 20 lat

iti

Postautor: iti » 16 lip 2018, 21:55

Budowa tramwaju wzdłuż Stella-Sawickiego jest omawiana w osobnym wątku, pod tym linkiem. Ma ona być połączona z przebudową węzła Mistrzejowice, powstaną tunele, wielopoziomowe skrzyżowania, ronda itp. Ale jak słusznie zostało tu zauważone, nastąpi to jeszcze nie szybko. Swoją drogą, jeśli gdzieś w Zielonkach, daleko poza miastem, IV obwodnica (jej północna część), ma przebiegać w tunelach, to może by tu pomyślano też o budowie tego fragmentu III obwodnicy w tunelu? Tym bardziej, że i tam ma być robiony tunel pod rondem mającym powstać w sąsiedztwie Orlińskiego 1 - a gdyby tak tunel przedłużyć? ;)

Żeby nie było, wiedziałem gdzie kupuję mieszkanie, nie mam pretensji o ruchliwą ul. Stella-Sawickiego, ale gdyby tak teren dawnego lotniska nie był podzielony taką ruchliwą autostradą? Byłoby pewnie całkiem miło ;)

iti

Postautor: iti » 27 lip 2018, 15:47

Micha pisze:Taką wiadomość z ZIKiT-u dostałem
Dzień dobry,

przepraszamy za tak długi czas oczekiwania na odpowiedź.

Odnośnie przebudowy skrzyżowania Orlińskiego x Stella-Sawickiego jest podpisana umowa na program funkcjonalno-użytkowy następnie jeżeli przez 30 dni nie będzie żadnych uwag po 30 dniach będziemy mogli zlecić aby wykonawca zrobił inwestycje w trybie zaprojektuj i wybuduj. Prace rozpoczną się jeszcze w tym roku natomiast końcowe finansowanie przeznaczone jest na 2019 rok. Aktualnie ekrany akustyczne nie są przewidywane w tej inwestycji, natomiast Zarząd Inwestycji Miejskiej będzie robił inwestycje tramwajową Al. Pokoju – Stella Sawickiego, która już może zawierać ekrany akustyczne w swoim planie.

Pozdrawiamy

To widzę, że więcej osób monituje ZIKiT, mi odpisali dopiero wczoraj, ale podobnie:
Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu uprzejmie informuje, że przetarg znak sprawy 15/VI/2018 został rozstrzygnięty. W dniu 12.07.2018r. została podpisana umowa z wykonawcą na opracowanie programu funkcjonalno-użytkowego.

Dobrze, pewnie im więcej osób pyta o takie sprawy, tym bardziej zwracają na nie uwagę :) No to czekamy na projekt i miejmy nadzieję, że na rozpoczęcie budowy. Po tym przydałoby się jeszcze jakieś sensowniejsze autobusy tam puścić, niż tylko 129 i 178 oraz drobne zmiany w organizacji ruchu na Stella-Sawickiego wprowadzić ;)

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 27 lip 2018, 17:51

Tak myślałem, że nie tylko ja do nich piszę. Fajnie by było jakby jeszcze więcej osób do nich pocisnęło ;-)

Obrazek

Tutaj wklejam przykład nowego osiedla przy Konopnickiej. Od razu mieszkańcy dostali normalne skrzyzowanie wraz z przejściem, a przecież niedaleko znajduje się rondo matecznego na którym można przejść i zawracać. :D

knd

Postautor: knd » 27 lip 2018, 20:56

Micha pisze:Tutaj wklejam przykład nowego osiedla przy Konopnickiej. Od razu mieszkańcy dostali normalne skrzyzowanie wraz z przejściem, a przecież niedaleko znajduje się rondo matecznego na którym można przejść i zawracać. :D

Nie do końca, to skrzyżowanie jest budowane jako część nowej drogi, która już istnieje i na razie łączy ulicę Rydłówka z postawionymi tam blokami. Więc mieszkańcy tych bloków też musieli się naczekać. ;)

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 28 lip 2018, 18:29

knd pisze:
Micha pisze:Tutaj wklejam przykład nowego osiedla przy Konopnickiej. Od razu mieszkańcy dostali normalne skrzyzowanie wraz z przejściem, a przecież niedaleko znajduje się rondo matecznego na którym można przejść i zawracać. :D

Nie do końca, to skrzyżowanie jest budowane jako część nowej drogi, która już istnieje i na razie łączy ulicę Rydłówka z postawionymi tam blokami. Więc mieszkańcy tych bloków też musieli się naczekać. ;)

Obczaj to sobie lepiej na mapach Google ;-) Droga ta prowadzi tylko do tych dwóch bloczków, ale nie o to się rozchodzi... Zrobione jest pełne skrzyżowanie z przejsciem dla pieszych tak, że mieszkańcy nie muszą zawracać na matecznym i cofać się aby przejść na drugą stronę ulicy.

knd

Postautor: knd » 29 lip 2018, 20:48

Micha pisze:
knd pisze:

Obczaj to sobie lepiej na mapach Google ;-) Droga ta prowadzi tylko do tych dwóch bloczków, ale nie o to się rozchodzi... Zrobione jest pełne skrzyżowanie z przejsciem dla pieszych tak, że mieszkańcy nie muszą zawracać na matecznym i cofać się aby przejść na drugą stronę ulicy.

Ty sobie patrzysz na google maps, a ja wiem lepiej:
Najpoważniejszą zmianą będzie nowe skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną na ulicy Marii Konopnickiej. Spowolni ono ruch w tej części miasta,
ale też stanie się doskonałym skrótem dla jadących w stronę Łagiewnik czy Ruczaju. Trudno sobie nie wyobrazić, że kierowcy, którzy potrafią robić skróty przez osiedle Podwawelskie nie zaczną wjeżdżać w nową arterię, która połączy ul. Konopnickiej (na wysokości Orawskiej) i Rydlówkę (na wysokości Skrzyneckiego).

http://www.gazetakrakowska.pl/wiadomosc ... ,11993557/

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”