Słyszał ktoś może coś więcej o budowie linii tramwajowej wzdłuż ulicy Stella-Sawickiego? Informacje o niej pojawiły się w prospekcie informacyjnym rozdawanym przez Budimex, są również w jakiejś strategii inwestycyjnej Krakowa obejmującej okres do 2017 roku, ale nigdzie jakoś nie widać konkretów. Udało mi się znaleźć taką informację z maja tego roku:
"– W tym roku chcielibyśmy ogłosić przetarg na zaprojektowanie i budowę linii Krowodrza Górka – Górka Narodowa. Drugą linią w kolejności jest Meissnera – Mistrzejowice, a trzecią: Stella-Sawickiego – Mistrzejowice. Wszystkie powinny powstać do 2020 roku – zapewnia wiceprezydent Krakowa Tadeusz Trzmiel."
Źródło - dziennikpolski24.pl/artykul/3427631,czy-mozna-myslec-o-metrze-gdy-rozpadaja-sie-krakowskie-szyny,id,t.html
Ale czy to tylko zapowiedzi, czy faktycznie coś już dzieje się w związku z tym? Czy to w ogóle chodzi o tą linię? A zastanawia mnie to, bo w końcu im lepsza komunikacja w tym rejonie, tym lepiej powinno się tam mieszkać.
Linia tramwajowa przez ulicę Stella-Sawickiego / Węzeł Mistrzejowicki - kiedy powstanie
Linia tramwajowa przez ulicę Stella-Sawickiego / Węzeł Mistrzejowicki - kiedy powstanie
Ostatnio zmieniony 08 mar 2019, 15:37 przez iti, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Linia tramwajowa przez ulicę Stella-Sawickiego - kiedy powstanie
Linia powstanie. Jest trzecia w kolejce, ale nie wierzę aby była przed 2020. Zawsze są jakieś poślizgi, 2-3 lata. Przykład mamy z trasą na Ruczaj, choć są pozytywne przykłady, np. estakada Lipska-Wielicka.
Re: Linia tramwajowa przez ulicę Stella-Sawickiego - powstan
Koncepcja przebudowy.

Rozumiem, że to z tego wieloletniego planu inwestycyjnego. No ale skoro Twoim zdaniem sprawa jest pewna, to może faktycznie masz rację. Poślizgi to niestety u nas codzienność... Tylko mam nadzieję, że za jakiś czas ktoś nie stwierdzi, że jednak zmieniły się priorytety i... powiedzmy zamiast na sieć tramwajową, stawiamy na rozwój komunikacji Wisłą
Tramwaj by się tam przydał, to jednak podniosłoby atrakcyjność tej okolicy
I gdyby cześć trasy wkopali w tunel pod rondem, to też może byłoby lepiej.

Tramwaj ma być na powierzchni, natomiast samochody jadące na wprost Stella- Sawickiego pomykać będą tunelem pod rondem. Ciekawostką jest fakt, że wszystkie trzy koncepcje budowy metra przewidują stację w okolicy tego projektowanego ronda lub trochę bliżej w stronę Wiślickiej. To te MV 1 i 2 oraz MV3 dopisane na mapie.
Co do planów , to raczej się nie zmienią. Koncepcja jest w miarę jednolita i niezmienna od lat. To co teraz się buduje i będzie budowało to są pomysły jeszcze z lat siedemdziesiątych XX wieku (sic.) , niezrealizowane dotąd z braku funduszy.
No właśnie tak ten koncept tramwaju kojarzyłem, że samochody dołem, coś jak tunel pod Rondem Grunwaldzkim. Właśnie troszkę liczyłbym na to, że na wysokości Orlińskiego 4 już samochody jadące prosto (czyli znakomita większość) już by się w nim chowały, a przynajmniej w zjeździe do niego, co może nieco ograniczyłoby hałas od ulicy. Ale tu trudno powiedzieć jak byłoby w praktyce.
A co koncepcji metra, to też zauważyłem, że wszystkie najbardziej prawdopodobne miałyby mieć stację właśnie w tej okolicy, i nie powiem, za takie metro trzymam kciuki
Dzięki za ciekawe informacje @Staś.
A co koncepcji metra, to też zauważyłem, że wszystkie najbardziej prawdopodobne miałyby mieć stację właśnie w tej okolicy, i nie powiem, za takie metro trzymam kciuki

Znalazłem dzisiaj artykuł dotyczący linii tramwajowej z Mistrzejowic w którym proponowana jest trasa przez Meissnera a nie Stella-Sawickiego.
krakow.naszemiasto.pl/artykul/krakow-klopotliwa-linia-tramwajowa-wizualizacja,2667294,art,t,id,tm.html
Czy to oznacza że nie będzie tramwaju na Stella-Sawickiego ?
Prowadzone są konsultacje w Urzędzie Miasta
"Pisemne opinie, zapytania, wnioski i propozycje można przesyłać do 21 grudnia na adres: Urząd Miasta Krakowa, Wydział Rozwoju Miasta, pl. Wszystkich Świętych 3-4, 31-004 Kraków - z dopiskiem "Konsultacje tramwaju ul. Mogilska - Mistrzejowice" lub przez internet z takim samym dopiskiem na adres: dialoguj@um.krakow.pl. "
może warto zabrać głoś..

krakow.naszemiasto.pl/artykul/krakow-klopotliwa-linia-tramwajowa-wizualizacja,2667294,art,t,id,tm.html
Czy to oznacza że nie będzie tramwaju na Stella-Sawickiego ?
Prowadzone są konsultacje w Urzędzie Miasta
"Pisemne opinie, zapytania, wnioski i propozycje można przesyłać do 21 grudnia na adres: Urząd Miasta Krakowa, Wydział Rozwoju Miasta, pl. Wszystkich Świętych 3-4, 31-004 Kraków - z dopiskiem "Konsultacje tramwaju ul. Mogilska - Mistrzejowice" lub przez internet z takim samym dopiskiem na adres: dialoguj@um.krakow.pl. "
może warto zabrać głoś..

Z tego co kojarzę, to dwie różne inwestycje. Też o tej linii słyszałem i też się zastanawiałem czy to nie zamiast przez Stella-Sawickiego. Poniżej treść dokumentu na ten temat z Biuletynu Informacji Publicznej (ostatnia aktualizacja w tym roku). Wychodzi na to, że cały czas jest w planach, a zadania z tej listy są realizowane. Choć na tramwaj pod samym osiedlem jeszcze na pewno poczekamy 
============================
WYKAZ STRATEGICZNYCH INWESTYCJI INFRASTRUKTURY TRAMWAJOWEJ
LINIE TRAMWAJOWE
1) Linia tramwajowa do III Kampusu UJ (Grota Roweckiego – Bobrzyńskiego)
2) KST IIB (Wielicka – Lipska)
3) Linia tramwajowa StellaSawickiego (os.Piastów –w.Dywizjonu 308)*
4) Linia Meissnera – Mistrzejowice
5) Linia Krowodrza Górka – Górka Narodowa
6) Linia tramwajowa trasy Łagiewnickiej w. Solvay – w. Łagiewniki*
7) Linia Salwator – w. Przegorzały Trasy Zwierzynieckiej
8) Linia – odgałęzienie w kierunku Azorów
TUNELE PREMETRA
9) Tunel W-Z
10) Tunel N-S
* linie budowane łącznie z inwestycjami drogowymi

WYKAZ STRATEGICZNYCH INWESTYCJI INFRASTRUKTURY TRAMWAJOWEJ
LINIE TRAMWAJOWE
1) Linia tramwajowa do III Kampusu UJ (Grota Roweckiego – Bobrzyńskiego)
2) KST IIB (Wielicka – Lipska)
3) Linia tramwajowa StellaSawickiego (os.Piastów –w.Dywizjonu 308)*
4) Linia Meissnera – Mistrzejowice
5) Linia Krowodrza Górka – Górka Narodowa
6) Linia tramwajowa trasy Łagiewnickiej w. Solvay – w. Łagiewniki*
7) Linia Salwator – w. Przegorzały Trasy Zwierzynieckiej
8) Linia – odgałęzienie w kierunku Azorów
TUNELE PREMETRA
9) Tunel W-Z
10) Tunel N-S
* linie budowane łącznie z inwestycjami drogowymi
Przeglądając planowane trasy tramwajowe przydałaby się też linia w ciągu ulicy Marii Dąbrowskiej jako naturalne przedłużenie tramwaju z ulicy Broniewskiego. Z jednej strony byłoby to już dość duże nagromadzenie linii tramwajowych w okolicy ( ale w końcu powinno się dążyć do rozwoju sieci tramwajowej w Krakowie), ale z drugiej taka linia obsłużyłaby obszar o znacznym zagęszczeniu zaludnienia.
Jednak nigdy nie słyszałem o planach takiej linii więc raczej pozostanie w sferze koncepcyjnej.
Jednak nigdy nie słyszałem o planach takiej linii więc raczej pozostanie w sferze koncepcyjnej.
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”