Linia tramwajowa przez ulicę Stella-Sawickiego / Węzeł Mistrzejowicki - kiedy powstanie

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
iti

Linia tramwajowa przez ulicę Stella-Sawickiego / Węzeł Mistrzejowicki - kiedy powstanie

Postautor: iti » 04 sie 2014, 15:15

Słyszał ktoś może coś więcej o budowie linii tramwajowej wzdłuż ulicy Stella-Sawickiego? Informacje o niej pojawiły się w prospekcie informacyjnym rozdawanym przez Budimex, są również w jakiejś strategii inwestycyjnej Krakowa obejmującej okres do 2017 roku, ale nigdzie jakoś nie widać konkretów. Udało mi się znaleźć taką informację z maja tego roku:

"– W tym roku chcielibyśmy ogłosić przetarg na zaprojektowanie i budowę linii Krowo­drza Górka – Górka Narodowa. Drugą linią w kolejności jest Meissnera – Mistrzejowice, a trzecią: Stella-Sawickiego – Mistrzejowice. Wszystkie powinny powstać do 2020 roku – zapewnia wiceprezydent Krakowa Tadeusz Trzmiel."
Źródło - dziennikpolski24.pl/artykul/3427631,czy-mozna-myslec-o-metrze-gdy-rozpadaja-sie-krakowskie-szyny,id,t.html

Ale czy to tylko zapowiedzi, czy faktycznie coś już dzieje się w związku z tym? Czy to w ogóle chodzi o tą linię? A zastanawia mnie to, bo w końcu im lepsza komunikacja w tym rejonie, tym lepiej powinno się tam mieszkać.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2019, 15:37 przez iti, łącznie zmieniany 1 raz.

Staś

Re: Linia tramwajowa przez ulicę Stella-Sawickiego - kiedy powstanie

Postautor: Staś » 08 lis 2014, 17:50

Linia powstanie. Jest trzecia w kolejce, ale nie wierzę aby była przed 2020. Zawsze są jakieś poślizgi, 2-3 lata. Przykład mamy z trasą na Ruczaj, choć są pozytywne przykłady, np. estakada Lipska-Wielicka.

Staś

Re: Linia tramwajowa przez ulicę Stella-Sawickiego - powstan

Postautor: Staś » 08 lis 2014, 18:01

Koncepcja przebudowy.

Obrazek

iti

Postautor: iti » 09 lis 2014, 19:08

Rozumiem, że to z tego wieloletniego planu inwestycyjnego. No ale skoro Twoim zdaniem sprawa jest pewna, to może faktycznie masz rację. Poślizgi to niestety u nas codzienność... Tylko mam nadzieję, że za jakiś czas ktoś nie stwierdzi, że jednak zmieniły się priorytety i... powiedzmy zamiast na sieć tramwajową, stawiamy na rozwój komunikacji Wisłą ;) Tramwaj by się tam przydał, to jednak podniosłoby atrakcyjność tej okolicy :) I gdyby cześć trasy wkopali w tunel pod rondem, to też może byłoby lepiej.

Staś

Postautor: Staś » 09 lis 2014, 19:50

Tramwaj ma być na powierzchni, natomiast samochody jadące na wprost Stella- Sawickiego pomykać będą tunelem pod rondem. Ciekawostką jest fakt, że wszystkie trzy koncepcje budowy metra przewidują stację w okolicy tego projektowanego ronda lub trochę bliżej w stronę Wiślickiej. To te MV 1 i 2 oraz MV3 dopisane na mapie.

Staś

Postautor: Staś » 09 lis 2014, 19:56

Co do planów , to raczej się nie zmienią. Koncepcja jest w miarę jednolita i niezmienna od lat. To co teraz się buduje i będzie budowało to są pomysły jeszcze z lat siedemdziesiątych XX wieku (sic.) , niezrealizowane dotąd z braku funduszy.

iti

Postautor: iti » 09 lis 2014, 22:39

No właśnie tak ten koncept tramwaju kojarzyłem, że samochody dołem, coś jak tunel pod Rondem Grunwaldzkim. Właśnie troszkę liczyłbym na to, że na wysokości Orlińskiego 4 już samochody jadące prosto (czyli znakomita większość) już by się w nim chowały, a przynajmniej w zjeździe do niego, co może nieco ograniczyłoby hałas od ulicy. Ale tu trudno powiedzieć jak byłoby w praktyce.

A co koncepcji metra, to też zauważyłem, że wszystkie najbardziej prawdopodobne miałyby mieć stację właśnie w tej okolicy, i nie powiem, za takie metro trzymam kciuki ;) Dzięki za ciekawe informacje @Staś.

Przemek

Postautor: Przemek » 09 gru 2014, 18:36

Znalazłem dzisiaj artykuł dotyczący linii tramwajowej z Mistrzejowic w którym proponowana jest trasa przez Meissnera a nie Stella-Sawickiego.

krakow.naszemiasto.pl/artykul/krakow-klopotliwa-linia-tramwajowa-wizualizacja,2667294,art,t,id,tm.html

Czy to oznacza że nie będzie tramwaju na Stella-Sawickiego ?

Prowadzone są konsultacje w Urzędzie Miasta

"Pisemne opinie, zapytania, wnioski i propozycje można przesyłać do 21 grudnia na adres: Urząd Miasta Krakowa, Wydział Rozwoju Miasta, pl. Wszystkich Świętych 3-4, 31-004 Kraków - z dopiskiem "Konsultacje tramwaju ul. Mogilska - Mistrzejowice" lub przez internet z takim samym dopiskiem na adres: dialoguj@um.krakow.pl. "

może warto zabrać głoś..

Obrazek

iti

Postautor: iti » 10 gru 2014, 11:12

Z tego co kojarzę, to dwie różne inwestycje. Też o tej linii słyszałem i też się zastanawiałem czy to nie zamiast przez Stella-Sawickiego. Poniżej treść dokumentu na ten temat z Biuletynu Informacji Publicznej (ostatnia aktualizacja w tym roku). Wychodzi na to, że cały czas jest w planach, a zadania z tej listy są realizowane. Choć na tramwaj pod samym osiedlem jeszcze na pewno poczekamy :)

============================
WYKAZ STRATEGICZNYCH INWESTYCJI INFRASTRUKTURY TRAMWAJOWEJ
LINIE TRAMWAJOWE
1) Linia tramwajowa do III Kampusu UJ (Grota Roweckiego – Bobrzyńskiego)
2) KST IIB (Wielicka – Lipska)
3) Linia tramwajowa StellaSawickiego (os.Piastów –w.Dywizjonu 308)*
4) Linia Meissnera – Mistrzejowice
5) Linia Krowodrza Górka – Górka Narodowa
6) Linia tramwajowa trasy Łagiewnickiej w. Solvay – w. Łagiewniki*
7) Linia Salwator – w. Przegorzały Trasy Zwierzynieckiej
8) Linia – odgałęzienie w kierunku Azorów
TUNELE PREMETRA
9) Tunel W-Z
10) Tunel N-S
* linie budowane łącznie z inwestycjami drogowymi
============================

tomasz

Postautor: tomasz » 03 sty 2015, 18:06

Przeglądając planowane trasy tramwajowe przydałaby się też linia w ciągu ulicy Marii Dąbrowskiej jako naturalne przedłużenie tramwaju z ulicy Broniewskiego. Z jednej strony byłoby to już dość duże nagromadzenie linii tramwajowych w okolicy ( ale w końcu powinno się dążyć do rozwoju sieci tramwajowej w Krakowie), ale z drugiej taka linia obsłużyłaby obszar o znacznym zagęszczeniu zaludnienia.

Jednak nigdy nie słyszałem o planach takiej linii więc raczej pozostanie w sferze koncepcyjnej.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”