Gwarancja na mieszkanie a wprowadzenie w nim zmian

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
slwk
Administrator

Gwarancja na mieszkanie a wprowadzenie w nim zmian

Postautor: slwk » 18 lis 2014, 13:36

Zakładam nowy temat, bo post użytkownika @Rumpel, który pojawił się już wcześniej w innym miejscu jest tego wart. Rozmawiamy o gwarancji na mieszkanie, w którym dokona się jakichś przeróbek :idea: Ktoś jeszcze dostał sygnał, że można dogadać się w sprawie zmian z kierownikiem budowy?
Rumpel pisze:Czy ktoś wie, jak wygląda kwestia gwarancji na mieszkanie jeśli wprowadzi się zmiany np. przeniesie kuchnię do salonu w formie aneksu, a kuchnię przeznaczy na pokój? Jeśli chodzi o tego typu zmiany, to jedna osoba w biurze Budimexu powiedziała, że wszystko we własnym zakresie, a druga, że można porozmawiać z kierownikiem budowy na etapie odbioru i dogadać się, żeby ewentualne zmiany wprowadził wykonawca. Czy ktoś generalnie planuje inną aranżację pomieszczeń niż ta sugerowana?

Nowy

Re: Gwarancja na mieszkanie a wprowadzenie w nim zmian

Postautor: Nowy » 18 lis 2014, 14:28

Ciekawy temat poruszyłeś. Z tego, co ja kojarzę, to na Orlińskiego mówili, że nie ma możliwości wprowadzania jakichkolwiek zmian w projektach bo im się spieszy, cena niska i nie ma takich "wodotrysków" itp. Pytałeś o mieszkanie w Avii czy na Orlińskiego? No i jeśli sami nic nie przerabiają, to pewnie na to czego nie przerobią nie dają też gwarancji. A jeśli przerabiasz np. kuchnię i zmienia się przez to obieg powietrza w mieszkaniu, to zawsze mogą Ci powiedzieć, że to przez to masz później wilgoć albo coś takiego. Swoją drogą pytałeś w Budimexie jak w takiej sytuacji wyglądałaby sprawa z gwarancjami na mieszkania? Z drugiej strony, ewidentne błędy w sztuce budowlanej usuwać muszą, jeśli powstały w wyniku niedopatrzeń dewelopera, raczej muszą być usuwane i co do tego nie ma tu chyba większych wątpliwości.

Ja sam się zastanawiam nad oddzieleniem aneksu kuchennego od reszty mieszkania i zrobieniem z niego osobnego pomieszczenia, ale właśnie zastanawia mnie to, czy nie będzie jakichś tego rodzaju przeciwwskazań.

:arrow: Swoją drogą warto też zapoznać się z tym wątkiem i zasadami, na jakich zmieniają się warunki gwarancji na mieszkanie - chyba warto zaczekać z umową deweloperską jeszcze trochę, żeby mieć 5 lat rękojmi a nie 3 lata.

madoxx

Postautor: madoxx » 20 lis 2014, 15:41

Witam

Z tego co słyszałem ten developer nie bawi się w zmiany aranżacyjne w trakcje budowy (okoliczni np tak). Wszelaki zmiany należy robić sobie we własnym zakresie po odbiorze mieszkania. Gdyby się okazało jednak, że można będzie zgłaszać kierownikowi budowy jakieś zmiany byłoby fajnie, ale to mało realne. Generuje im dodatkowe koszta i nie chce im się bawić w to najwidoczniej. Natomiast jeśli chodzi o gwarancję to prawdopodobnie nie będzie obejmowała poprzerabianych części, a znając życie developer w przyszłości pewnie będzie wykorzystywał to na swoja korzyść w razie jakiś awarii w mieszkaniu (takie życie:)).

Virginia

Postautor: Virginia » 20 lis 2014, 23:30

Hmm mam sytuację, że nie chcę scianki między wnęką pokojową i WC, zeby miec wiecej miejsca, myslicie, ze pojda na to, zeby ominac jedna scianke, czy oni wszystko robia tak jak na projekcie?

madoxx

Postautor: madoxx » 21 lis 2014, 12:40

Witam

Z tego do mi wiadomo, będziesz musiała ją usunąć we własnym zakresie. Na chwilę obecną deklarowali, że żadnych zmian nie robią - trzeba samemu. Chyba, że ktoś ma jakieś informacje jakoby miało się to zmienić, albo zmieniło ;)

Nowy

Postautor: Nowy » 21 lis 2014, 12:43

Wydaje się, że namówić ich do tego, żeby czegoś nie zrobili będzie o wiele łatwiej, niż namówić do tego, żeby zrobili coś więcej lub inaczej ;) Choć ciekawi mnie jak to by w praktyce wyglądało, bo pewnie będą chcieli mieć na to też jakąś papierową podkładkę z wnioskiem o to, żeby coś zrobić tak albo tak.

maks

Postautor: maks » 23 lis 2014, 1:28

Osobiście wątpię żeby cokolwiek chcieli zmieniać (czy to in plus czy in minus). Taki brak ściany generuje np wyższy metraż :twisted:

Nowy

Postautor: Nowy » 24 lis 2014, 11:15

To powinni iść na coś takiego, bo w końcu dla Budimexu to więcej kasy za mniej roboty i materiałów :D

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”