Ciekawy temat poruszyłeś. Z tego, co ja kojarzę, to na Orlińskiego mówili, że nie ma możliwości wprowadzania jakichkolwiek zmian w projektach bo im się spieszy, cena niska i nie ma takich "wodotrysków" itp. Pytałeś o mieszkanie w Avii czy na Orlińskiego? No i jeśli sami nic nie przerabiają, to pewnie na to czego nie przerobią nie dają też gwarancji. A jeśli przerabiasz np. kuchnię i zmienia się przez to obieg powietrza w mieszkaniu, to zawsze mogą Ci powiedzieć, że to przez to masz później wilgoć albo coś takiego. Swoją drogą pytałeś w Budimexie jak w takiej sytuacji wyglądałaby sprawa z gwarancjami na mieszkania? Z drugiej strony, ewidentne błędy w sztuce budowlanej usuwać muszą, jeśli powstały w wyniku niedopatrzeń dewelopera, raczej muszą być usuwane i co do tego nie ma tu chyba większych wątpliwości.
Ja sam się zastanawiam nad oddzieleniem aneksu kuchennego od reszty mieszkania i zrobieniem z niego osobnego pomieszczenia, ale właśnie zastanawia mnie to, czy nie będzie jakichś tego rodzaju przeciwwskazań.

Swoją drogą warto też zapoznać się z tym wątkiem i zasadami, na jakich zmieniają się
warunki gwarancji na mieszkanie - chyba warto zaczekać z umową deweloperską jeszcze trochę, żeby mieć 5 lat rękojmi a nie 3 lata.