Pomiary geodezyjne nowych mieszkań od dewelopera w inwestycji Avia 5

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
ngy16687

Re: Pomiary geodezyjne nowych mieszkań od dewelopera w inwestycji Avia 5

Postautor: ngy16687 » 08 sty 2017, 0:59

Budimex napisze Ci, że poinformował, że pomiary będą później. Jeśli zapłaciłeś to po odsetki chyba tylko do sądu, bo mnie pomimo wezwania nie wypłacili. Jeśli jesteś przed płatnością nie płać i złóż wniosek o przedłużenie i przedłużaj do skutku aż wypełnią zapisy umowy. Jeśli podpiszesz akt notarialny, to nawet sąd nie pomoże, bo tam jest zapis, że wszystko jest uregulowane i nie ma żadnych roszczeń.

W sumie to możesz nawet przeciągać płatność ostatniej transzy do odbioru kluczy, bo w umowie jest zapisane, że teren wokół bloku zostanie zagospodarowany. Idę o zakład, że jeszcze długo tego kompletnego zagospodarowania nie będzie :)

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 08 sty 2017, 6:09

Zaalam pytanie bo moje mieszkanie ma byc gotowe we wrzeniu2017a klucze do kwietnia 2018. Transze z MdM maja wyplaci ze we wrzesniu. Dlatego chcialam wiedziec jak to jest z tą zaleznoscia miedzy pomianarmi ostatecznymi a ostatnia transza :)

dudicom

Postautor: dudicom » 08 sty 2017, 11:41

ngy16687 pisze:Budimex napisze Ci, że poinformował, że pomiary będą później. (...)

No sęk w tym że BDMX nie poinformował o tym, że pomiary będą w innym terminie niż zapisano to w umowie - a powinny one być, zgodnie z harmonogramem (który i tak był przedłużany przez opóźnienia) przed ostatnią transzą, a różnice ceny powstałe po pomiarach winny być rozliczane w ramach właśnie ostatniej transzy. Jest to wprost opisane w paragrafie 9 umowy. Deweloper po prostu nie wyrabia i na każdym "polu" ma opóźnienia, no i do tego się nie przyznaje tylko rozsyła przed wigilią nowe pomiary licząc że ludzie nie czytają umów i dla świętego spokoju, w świątecznym amoku, bez mrugnięcia okiem zapłacą niedopłaty.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 08 sty 2017, 12:18

Mnie nie musisz przekonywać, że nie było podstaw do przelewu ostatniej transzy. Odsetki należą się od całej transzy. Tym którzy zwrócili na to uwagę, ale mieli zwrot, bo mieszkanie było mniejsze od tego co zapłacili dostawali odsetki ale tylko od różnicy, a nie od całej transzy,

dudicom

Postautor: dudicom » 08 sty 2017, 12:51

ngy16687 pisze:Mnie nie musisz przekonywać, że nie było podstaw do przelewu ostatniej transzy. Odsetki należą się od całej transzy. Tym którzy zwrócili na to uwagę, ale mieli zwrot, bo mieszkanie było mniejsze od tego co zapłacili dostawali odsetki ale tylko od różnicy, a nie od całej transzy,

Chyba mówimy nie do końca o tym samym. Ja nie wiem jak było na innych inwestycjach, w przypadku A5 wypłata ostatniej transzy była ok ponieważ był wcześniejszy aneks do umowy które obie strony podpisały w związku z opóźnieniami w realizacji budowy. BDMX wcześniej wysłał pismo w sprawie opóźnień i ci którym zależało na prawidłowej wypłacie ostatniej transzy (pewnie wszyscy ci którzy mają kredyt z dopłatą MDM a w ramach ostatniej transzy jest właśnie dopłata) mogli podpisać aneks na koszt dev przesuwający ostatnią transzę. Następnie ostatnia transza - już po aneksie - została zapłacona prawidłowo, zgodnie z aneksowaną umową - po zakończonej budowie.

Problemem jest to, że dev powinien przed terminem ostatniej transzy (październik 2016) dokonać obmiarów a różnice w cenie jest zobowiązany rozliczyć właśnie w ramach ostatniej transzy. Myślę, że wszyscy nabywcy A5 już dawno zapłacili w terminie swoje ostatnie transze a dev dopiero teraz dokonał obmiarów i chce rozliczać różnice w cenie wbrew jasnym zapisom w umowach.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 08 sty 2017, 13:04

Czyli tak samo jak w innych blokach. Najpierw poszła ostatnia transza, a później pojawiły rozliczenia obmiarów, które miały być zrobione przed ostatnią transzą i w niej rozliczone.

Masz dwa scenariusze:
- jednym zależało wpłacić jak najszybciej ostatnią transzę, bo MDM. Spóźniony obmiar i ewentualna różnica metrażu wymagająca dopłaty deweloperowi to dla tej grupy problem. Trzeba wysupłać gotówkę, bo MDMem takiej dopłaty chyba już nie skredytujesz. Mogę się mylić, bo nie znam zapisów MDM.

- drugim zależało jak najdłużej nie płacić transzy dopóki nie zostaną wypełnione wszystkie zapisy umowy, czyli właśnie nie dostaną końcowego rozliczenia, które miało być zawarte w ostatniej transzy. Dla tych bez znaczenia czy obmiar podnosił czy obniżał transzę, bo taki Klient założmy miał gotówkę albo zwykły kredyt (nie MDM) i jemu zależało na jak najpóźniejszym wypuszczeniu gotówki, aby nie pozbywać się gotówki lub nie płacić szybciej odsetek niż to było faktycznie konieczne. Jeśli Budimex opóźnił obmiar, to wg zapisów umowy powinien był opóźnić ostatnią transzę, przynajmniej dla tej drugiej grupy.

dudicom

Postautor: dudicom » 08 sty 2017, 13:16

ngy16687 pisze:Masz dwa scenariusze:
- jednym zależało wpłacić jak najszybciej ostatnią transzę, bo MDM. Spóźniony obmiar i ewentualna różnica metrażu wymagająca dopłaty deweloperowi to dla tej grupy problem. Trzeba wysupłać gotówkę, bo MDMem takiej dopłaty chyba już nie skredytujesz. Mogę się mylić, bo nie znam zapisów MDM.

Czy ja wiem czy to problem? Jeśli dopłata byłaby zasadna to ludzie z MdM po prostu by dopłacili te 500/100 lub 1500 zł - tak jak napisałeś ludzie taką gotówke by wysupłali - problem jest taki, że chyba dev nie ma podstawy żeby żądać tej dopłaty nawet jeśli metraż się zwiększył bo: 1) jest to wbrew zapisom umowy, 2) wynika tylko przez opóźnienia dev. a ludzie tym samym zaoszczędzą np. na notariusza. Ważne, żeby przed ostatecznym aktem notarialnym podpisać odpowiedni aneks w banku w umowie kredytowej, tak żeby wszystko sie zgadzało i była zawarta nowa cena mieszkania i nowy metraż. W umowie kredytowej po prostu bank wpiszę taką sama dopłatę itp. tylko wkład własny sie nie co zwiększy i wszystko bedzie ok.

Ruda

Postautor: Ruda » 10 sty 2017, 10:49

Ok, dodzwoniłam się i dowiedziałam. Otóż na recepcji nie są w stanie odpoqiedzieć na pytania, odnośnie odbiorów mają być na przełomie styczeń/luty, natomiast udało mi się dodzwonić do działu płatności i otrzymałam informacje, że z racji nie dotrzymania zapisu z umowy ze strony dev trzeba napisać wniosek (może być mailowo na recepcje kraków albo pisemnie - jak kto woli) i we wniosku należy ująć roszczenie o odstąpienie od płatności tejże dopłaty i uzasadnić (rozumiem, że trzeba przepisać punkty z umowy itp, zarówno z aneksu jak również tego 1 aktu notarialnego) i takie wnioski będą indywidualnie rozpatrywane przez dev. Wg mnie każdy powinien napisać takie roszczenie, nawet jeżeli kwota nie jest znaczna bo po coś te umowy były zpisywane i jeżeli nabywca nie trzyma się terminów to odsetki ma naliczane zawsze! I jak by nie było skoro dev nie dotrzymał warunków zapisanych w umowie to ja wole mieć lepszą lodówkę np niż płacić dodatkowo za pow mieszkania ;)

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 10 sty 2017, 12:23

Ruda pisze:Ok, dodzwoniłam się i dowiedziałam. Otóż na recepcji nie są w stanie odpoqiedzieć na pytania, odnośnie odbiorów mają być na przełomie styczeń/luty, natomiast udało mi się dodzwonić do działu płatności i otrzymałam informacje, że z racji nie dotrzymania zapisu z umowy ze strony dev trzeba napisać wniosek (może być mailowo na recepcje kraków albo pisemnie - jak kto woli) i we wniosku należy ująć roszczenie o odstąpienie od płatności tejże dopłaty i uzasadnić (rozumiem, że trzeba przepisać punkty z umowy itp, zarówno z aneksu jak również tego 1 aktu notarialnego) i takie wnioski będą indywidualnie rozpatrywane przez dev. Wg mnie każdy powinien napisać takie roszczenie, nawet jeżeli kwota nie jest znaczna bo po coś te umowy były zpisywane i jeżeli nabywca nie trzyma się terminów to odsetki ma naliczane zawsze! I jak by nie było skoro dev nie dotrzymał warunków zapisanych w umowie to ja wole mieć lepszą lodówkę np niż płacić dodatkowo za pow mieszkania ;)

popieram

supper

Postautor: supper » 10 sty 2017, 14:53

Lepszy byłby pozew zbiorowy obu osiedli, gdzie jest taka sama sytuacja.
Jakby musieli zwrócić parę milionów to by ich zabolało :)

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”