Witam
Czy podpisując umowę przeniesienia własności mieszkania będziecie udzielać pełnomocnictwa Budimexowi do podpisania w waszym imieniu umowy sprzedaży udziału w hali garażowej? Podobno w poprzednich inwestycjach tak robili.
Umowa przeniesienia własności i pełnomocnictwo dla Budimexu
Re: Umowa przeniesienia własności i pełnomocnictwo dla Budimexu
W zasadzie dobre pytanie... A co jeśli ktoś się na coś takiego nie zgodzi
Może np. ktoś nie chce, żeby miejsca w garażu, w budynku, w którym kupił mieszkanie, kupował ktoś, kto mieszka gdzie indziej... Ktoś wie, jak to wygląda pod względem formalno-prawnym 

Nie wiem jak jest na Avi ale jak ja kupowalem na Orlina 1 to sprzedawca powiedzial ze moje miejsce parkingowe jest przypisane tylko dla mieszkancow mojego bloku i nikt inny nawet z bloku obok nie moze go kupic...Gdybym chcial sprzedac mieszkanie to sprzedaje je rozniez z miejscem postojowym i tylko mieszkancowi mojego bloku moge go odsprzedac
Nie wiem jak jest z Garazem podziemnym bo tam jest inaczej ale radze zadzwonic do biura i poprostu spytac ... 

Nowy pisze:W zasadzie dobre pytanie... A co jeśli ktoś się na coś takiego nie zgodziMoże np. ktoś nie chce, żeby miejsca w garażu, w budynku, w którym kupił mieszkanie, kupował ktoś, kto mieszka gdzie indziej... Ktoś wie, jak to wygląda pod względem formalno-prawnym
Nie może nie chcieć. To znaczy, może nie chcieć, ale to nie ma znaczenia. Każdy ma prawo swobodnie dysponować swoją własnością. Jeśli np. za rok znajdę chętnego na moje miejsce w hali, to sprzedam to miejsce (udział w lokalu). Nikt mi nie może zabronić. Zewnętrzne miejsce też można sprzedać bez problemu - osobno, bez mieszkania. Mimo to, że były sprzedawane przez Budimex łącznie. Można nawet sprzedać jeden pokój w mieszkaniu, jeśli tylko znajdzie się klienta. Twoje prawo (np. prawo do "niechcenia") kończy się tam, gdzie zaczyna się niezaprzeczalne prawo (np. święte prawo własności) drugiej osoby.
Do udzielenia pelnomocnictwa nikt Was zmusic nie moze. Zastanowcie sie natomiast jaki jest jego cel, czasami ktos chce wam oszczedzic formalnosci i czasu.
Sprawa z garażem podziemnym wygląda komfortowo, bo kupujemy udział (ze wskazaniem konkretnego miejsca) w LOKALU NIEMIESZKALNYM (użytkowym), czyli udział w hali garażowej dla której ustanowiona będzie osobna księga wieczysta, więc stajemy się właścicielami np. 1/125 powierzchni lokalu oraz dodatkowo stajemy się, w odpowiednio większej ilości, udziałowcami działki pod blokiem i innych tzw. części wspólnych całego bloku (bo hala jest na działce i w bloku jako kondygnacja). Wynika z tego, że miejsce garażowe można kupować i sprzedawać dowolnie, bez pytania nikogo i bez kłopotów. Przy kupnie/ sprzedaży będzie tylko odpowiedni wpis w księdze wieczystej, że staliśmy się , albo przestaliśmy być, współwłaścicielami lokalu jakim jest garaż.
Pełnomocnictwa udziela się na podpisanie umowy, i załatwienia wszystkich formalności ponieważ nie są jeszcze gotowe papiery związane z przeniesieniem aktu własności jeśli chodzi o hale garażową (kto ma kupione tam miejsce, schowek czy komórkę będzie miał udział w garażu jest to jedna księga i są tam wypisani wszyscy który mają tam swój udział i jaki) budimex proponuje że jeżeli ktoś chce udziela im pełnomocnictwa i oni załatwiają wszystkie papiery z tym związane później wystawiają rachunek za wszystkie opłaty (notariusz, sądowe, taksa itp) żeby dwa razy nie jeździć do notariusza. My przeniesienie aktu własności mieszkania mamy na przyszłym tygodniu i będziemy udzielać pełnomocnictwa na garaż ponieważ obydwoje pracujemy i musielibyśmy znowu kombinować zwalniać się z pracy czy brać urlop żeby jechać jeszcze raz do notariusza, a tak to załatwią wszystko na, a nas nic to nie kosztuje (oprócz opłat które każdy będzie musiał zrobić)
Czyli to specyfika tej sytuacji. Jeśli w przypadku innych inwestycji wszystkie papiery byłyby przygotowane na czas, to w takiej sytuacji chyba wszystko można by było załatwić za jednym razem i żadne pełnomocnictwa dla Budimexu nie byłyby potrzebne. Dobrze rozumiem 

Nowy pisze:Czyli to specyfika tej sytuacji. Jeśli w przypadku innych inwestycji wszystkie papiery byłyby przygotowane na czas, to w takiej sytuacji chyba wszystko można by było załatwić za jednym razem i żadne pełnomocnictwa dla Budimexu nie byłyby potrzebne. Dobrze rozumiem
Rozumiem analogicznie. Umowa przenoszaca wlasnosc jest podstawą do wpisu w KW. Przyjezdzam raz, podpisuje i tyle mnie widziano.
-
Właśnie została założona księga wieczysta dla hali garażowej w budynku na os. Avia 4. Tym samym konieczność udzielania pełnomocnictw wygasła, a klienci będą mogli nabywać udział w hali garażowej i prawo do wyłącznego korzystania (z miejsc postojowych i schowków) przy okazji podpisania umowy przeniesienia własności lokalu mieszkalnego.
Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”