Umowa przeniesienia własności i pełnomocnictwo dla Budimexu

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
kasiekg82

Umowa przeniesienia własności i pełnomocnictwo dla Budimexu

Postautor: kasiekg82 » 25 lis 2015, 13:55

Witam

Czy podpisując umowę przeniesienia własności mieszkania będziecie udzielać pełnomocnictwa Budimexowi do podpisania w waszym imieniu umowy sprzedaży udziału w hali garażowej? Podobno w poprzednich inwestycjach tak robili.

Nowy

Re: Umowa przeniesienia własności i pełnomocnictwo dla Budimexu

Postautor: Nowy » 25 lis 2015, 21:55

W zasadzie dobre pytanie... A co jeśli ktoś się na coś takiego nie zgodzi :?: Może np. ktoś nie chce, żeby miejsca w garażu, w budynku, w którym kupił mieszkanie, kupował ktoś, kto mieszka gdzie indziej... Ktoś wie, jak to wygląda pod względem formalno-prawnym :?:

gucio

Postautor: gucio » 25 lis 2015, 23:13

Nie wiem jak jest na Avi ale jak ja kupowalem na Orlina 1 to sprzedawca powiedzial ze moje miejsce parkingowe jest przypisane tylko dla mieszkancow mojego bloku i nikt inny nawet z bloku obok nie moze go kupic...Gdybym chcial sprzedac mieszkanie to sprzedaje je rozniez z miejscem postojowym i tylko mieszkancowi mojego bloku moge go odsprzedac :? Nie wiem jak jest z Garazem podziemnym bo tam jest inaczej ale radze zadzwonic do biura i poprostu spytac ... :)

Staś

Postautor: Staś » 28 lis 2015, 13:37

Nowy pisze:W zasadzie dobre pytanie... A co jeśli ktoś się na coś takiego nie zgodzi :?: Może np. ktoś nie chce, żeby miejsca w garażu, w budynku, w którym kupił mieszkanie, kupował ktoś, kto mieszka gdzie indziej... Ktoś wie, jak to wygląda pod względem formalno-prawnym :?:

Nie może nie chcieć. To znaczy, może nie chcieć, ale to nie ma znaczenia. Każdy ma prawo swobodnie dysponować swoją własnością. Jeśli np. za rok znajdę chętnego na moje miejsce w hali, to sprzedam to miejsce (udział w lokalu). Nikt mi nie może zabronić. Zewnętrzne miejsce też można sprzedać bez problemu - osobno, bez mieszkania. Mimo to, że były sprzedawane przez Budimex łącznie. Można nawet sprzedać jeden pokój w mieszkaniu, jeśli tylko znajdzie się klienta. Twoje prawo (np. prawo do "niechcenia") kończy się tam, gdzie zaczyna się niezaprzeczalne prawo (np. święte prawo własności) drugiej osoby.

Feelip

Postautor: Feelip » 29 lis 2015, 0:50

Do udzielenia pelnomocnictwa nikt Was zmusic nie moze. Zastanowcie sie natomiast jaki jest jego cel, czasami ktos chce wam oszczedzic formalnosci i czasu.

Staś

Postautor: Staś » 29 lis 2015, 14:27

Sprawa z garażem podziemnym wygląda komfortowo, bo kupujemy udział (ze wskazaniem konkretnego miejsca) w LOKALU NIEMIESZKALNYM (użytkowym), czyli udział w hali garażowej dla której ustanowiona będzie osobna księga wieczysta, więc stajemy się właścicielami np. 1/125 powierzchni lokalu oraz dodatkowo stajemy się, w odpowiednio większej ilości, udziałowcami działki pod blokiem i innych tzw. części wspólnych całego bloku (bo hala jest na działce i w bloku jako kondygnacja). Wynika z tego, że miejsce garażowe można kupować i sprzedawać dowolnie, bez pytania nikogo i bez kłopotów. Przy kupnie/ sprzedaży będzie tylko odpowiedni wpis w księdze wieczystej, że staliśmy się , albo przestaliśmy być, współwłaścicielami lokalu jakim jest garaż.

AgaiTom

Postautor: AgaiTom » 29 lis 2015, 17:18

Pełnomocnictwa udziela się na podpisanie umowy, i załatwienia wszystkich formalności ponieważ nie są jeszcze gotowe papiery związane z przeniesieniem aktu własności jeśli chodzi o hale garażową (kto ma kupione tam miejsce, schowek czy komórkę będzie miał udział w garażu jest to jedna księga i są tam wypisani wszyscy który mają tam swój udział i jaki) budimex proponuje że jeżeli ktoś chce udziela im pełnomocnictwa i oni załatwiają wszystkie papiery z tym związane później wystawiają rachunek za wszystkie opłaty (notariusz, sądowe, taksa itp) żeby dwa razy nie jeździć do notariusza. My przeniesienie aktu własności mieszkania mamy na przyszłym tygodniu i będziemy udzielać pełnomocnictwa na garaż ponieważ obydwoje pracujemy i musielibyśmy znowu kombinować zwalniać się z pracy czy brać urlop żeby jechać jeszcze raz do notariusza, a tak to załatwią wszystko na, a nas nic to nie kosztuje (oprócz opłat które każdy będzie musiał zrobić)

Nowy

Postautor: Nowy » 30 lis 2015, 1:39

Czyli to specyfika tej sytuacji. Jeśli w przypadku innych inwestycji wszystkie papiery byłyby przygotowane na czas, to w takiej sytuacji chyba wszystko można by było załatwić za jednym razem i żadne pełnomocnictwa dla Budimexu nie byłyby potrzebne. Dobrze rozumiem :?:

Feelip

Postautor: Feelip » 01 gru 2015, 20:25

Nowy pisze:Czyli to specyfika tej sytuacji. Jeśli w przypadku innych inwestycji wszystkie papiery byłyby przygotowane na czas, to w takiej sytuacji chyba wszystko można by było załatwić za jednym razem i żadne pełnomocnictwa dla Budimexu nie byłyby potrzebne. Dobrze rozumiem :?:

Rozumiem analogicznie. Umowa przenoszaca wlasnosc jest podstawą do wpisu w KW. Przyjezdzam raz, podpisuje i tyle mnie widziano.

biuro.prasowe

Postautor: biuro.prasowe » 07 gru 2015, 9:52

Właśnie została założona księga wieczysta dla hali garażowej w budynku na os. Avia 4. Tym samym konieczność udzielania pełnomocnictw wygasła, a klienci będą mogli nabywać udział w hali garażowej i prawo do wyłącznego korzystania (z miejsc postojowych i schowków) przy okazji podpisania umowy przeniesienia własności lokalu mieszkalnego.

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”