Opinie mieszkańców na temat jakości życia na Avii

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
nowy_mieszkanie_avii

Opinie mieszkańców na temat jakości życia na Avii

Postautor: nowy_mieszkanie_avii » 15 maja 2017, 20:24

Dzień dobry wszystkim,

Od kilku miesięcy jestem mieszkańcem klatki C w naszej Avii 2. Chciałem zapytać u źródła i skonfrontować moje wnioski nt. mieszkania na Avii z tym co praktycznie każdego tygodnia można wyczytać negatywnego na różnych stronach/fanpage'ach na fb etc o naszym osiedlu. Najnowszy wpis z wczoraj na in-krakow -
in-krakow.pl/news-details/-/news/az-dziw-ze-ludzie-chca-tu-mieszkac-betonowy-koszmar/5915b87d08e57b0700bb833a
i te tytuły "Aż dziw, że ludzie chcą tu mieszkać", "Krakowski Singapur" i tak dalej, i tak dalej.

Czy jest aż tak źle? W mojej opinii porównując cenę do jakości jest naprawdę dobrze. Wiadomo, że nie są to Tarasy Wiślane z bulwarami wiślanymi rzut beretem, ale nikt kupując tutaj mieszkanie w tej cenie na to nie liczył. Czy jest tak ciasna zabudowa? Miałem okazję mieszkać kilka lat na żabińcu, mam znajomych, którzy po kilku latach na ruczaju wylądowali na Avii i raczej są pozytywne opinie w porównaniu z tamtymi osiedlami. Największe kontrowersje mam wrażenie wzbudzają kilkunasto piętrowe wieże i jakby każdy blok sięgał max 8, a nawet 10 kondygnacji to problemu by nie było. Realnym problemem będą miejsca parkingowe i to jest poważny minus osiedla. Jakie macie wrażenia po tych kilku miesiącach zamieszkiwania na Avii?

P.S. to mój debiut na forum. proszę o wyrozumiałość :)

Ekspresjah

Re: Opinie mieszkańców na temat jakości życia na Avii

Postautor: Ekspresjah » 15 maja 2017, 21:38

Nie mieszkam jeszcze na Avii (kupiłam mieszkanie w Avii 7), ale porównując wygląd "zewnętrzny" Avii i Orlińskiego z innymi inwestycjami, które oglądałam (np. z Fajnym Domem), a także z rejonem, w którym mieszkam od kilku lat i obserwuję jak zmienia się (co roku oddawane są nowe inwestycje, a z mojego okna mogę podglądać, co robią ludzie w bloku na przeciwko, oddanym do użytkowania kilkanaście miesięcy temu, wybudowanym przez innego dewelopera niż mój (swoją drogą mój to też Budimeks), gdzie mieszkania były po ponad 7 tys. zł), nie widzę zbytnich różnic. Również w zakresie ogólnodostępnych miejsc postojowych - zdarzało się np., że mój chłopak nie mógł u mnie zostać w sobotę wieczorem, gdyż nie miał gdzie zaparkować, albo zostawialiśmy auto kilkaset metrów dalej. Mowa o Dąbiu.

Jakiś czas temu zastanawiałam się już nad przyczynami i zasadnością negatywnych opinii o osiedlu i poruszałam ten temat na forum. Raz nawet zmarnowałam czas na stworzenie ankiety:) Uzyskałam 58 odpowiedzi, można je zobaczyć po udzieleniu własnych.

docs.google.com/forms/d/1C9mtGqEu46-sBcDNNxvpp7KGSkjz0GVTrFNOAeVsUUY/edit

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 15 maja 2017, 21:51

Ta sama pani redaktor w innym artykule narzeka, że z os. 2 Pułku Lotniczego nie mogła przejść na os. Dywizjonu 303

in-krakow.pl/news-details?p_p_id=.&p_p_state=normal&p_p_mode=view&id=590b3d638921ba0700d58097

Podczas testowania tego osiedla byłam szczerze zdziwiona, żeby nie powiedzieć: zniesmaczona. Podobne uczucie, jak to, gdy po raz pierwszy nie mogłam się sprawnie dostać z osiedla 2 Pułku Lotniczego na Dywizjonu 303 za sprawą osiedla Avia [...].

Z tego, co mi się wydaje, jak również z tego, co pokazuje mapa Google jest możliwość przejścia na skróty przez Orlińskiego. Jak to jest w rzeczywistości?

A może wszystkie krakowskie osiedla powinny wyglądać jak w tym artykule?
in-krakow.pl/news-details/-/news/urzekly-ja-krakowskie-podworka/590b4d778921ba0700d58098
Byłoby tak urzekająco, magicznie, artystycznie inspirująco. I na pewno nikt nie dostałby udaru w 30-stopniowym upale (aluzja do jednego z komentarzy z YouTube'a pod filmem o "krakowskim mordorze"). Tylko gdzie te drzewa się pochowały? :lol:

Mate

Postautor: Mate » 16 maja 2017, 9:21

Otóż pisałem na ten temat nie dawno na forum, ale powtórzę że w mojej ocenie wcale nie jest źle. Osiedle na płaszczyźnie innych krakowskich inwestycji jest całkiem przyjemne. A jeśli ktoś z uporem maniaka będzie się czepiał tych odległości między budynkami, to zapytam go gdzie w Krakowie budują inaczej. Wszędzie jest to samo - przykład: Grzegórzki Park - mieszkania kosztują ponad 7 tys. za metr kwadratowy, a budynki są w chyba mniejszej odległości między sobą (ponadto już wcześniej przywoływałem: osiedle przy ulicy Reduta, czy przy ulicy Okulickiego). Wydaję mi się że najwięcej do powiedzenia mają osoby, które niewiele łączy z tym osiedlem.

aagnieszqaa

Postautor: aagnieszqaa » 16 maja 2017, 9:33

ja mieszkam w Avia 5 od 1,5 miesiąca - nie narzekam póki co

iti

Re: Opinie mieszkańców na temat jakości życia na Avii / Orlińskiego

Postautor: iti » 16 maja 2017, 10:01

A w serwisie pojawił się tekst o tym, jakie maja opinie Nowe Czyżyny i dlaczego akurat na nie tak się "uwziął" In-Kraków, a nie widzi biurowców po drugiej stornie Stella-Sawickiego ;) Można znaleźć pod linkiem. Chyba warto wysłać to w różne miejsca, udostępniać na Facebooku itp., dlaczego mielibyśmy się nie podzielić opinią o nich z innego punktu widzenia? ;) Jakby coś, to na post na Facebooku Nowe Czyżyny też można słać w świat. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na to, jak można z tym polemizować? W sumie, to bez sensu wrzucać zdjęcia innych osiedli, bo na nich też ludzie mieszkają i z jakiegoś powodu je wybrali.

nowy_mieszkanie_avii

Postautor: nowy_mieszkanie_avii » 16 maja 2017, 13:55

Ekspresjah pisze:
Jakiś czas temu zastanawiałam się już nad przyczynami i zasadnością negatywnych opinii o osiedlu i poruszałam ten temat na forum. Raz nawet zmarnowałam czas na stworzenie ankiety:) Uzyskałam 58 odpowiedzi, można je zobaczyć po udzieleniu własnych.

Ankieta wypełniona, ciekawe wyniki :)

Mam podobne wnioski, ja się nad mieszkaniem na dąbiu początkowo zastanawiałem (mlocum), ale różnica prawie 2k w cenie za m2 (dokładnie 6.8k za wyższe piętra) przeważyła na korzyść Avii. Co ciekawe mam okazję bywać regularnie w tamtym rejonie i po wybudowaniu kolejnych inwestycji jest coraz ciaśniej. Jeżeli chodzi o odległość bloków od siebie to wydaje mi się, że na każdym osiedlu są mieszkania usytuowane na tyle korzystnie, że krajobraz jest inny niż sąsiedzkie okna, są też takie gdzie się zagląda do sąsiada (i to niezależnie czy to jest avia, dąbie czy aparatamenty jakieś tam).

mk7

Postautor: mk7 » 17 maja 2017, 16:01

nowy_mieszkanie_avii pisze:
Ekspresjah pisze:

Ankieta wypełniona, ciekawe wyniki :)

Mam podobne wnioski, ja się nad mieszkaniem na dąbiu początkowo zastanawiałem (mlocum), ale różnica prawie 2k w cenie za m2 (dokładnie 6.8k za wyższe piętra) przeważyła na korzyść Avii. Co ciekawe mam okazję bywać regularnie w tamtym rejonie i po wybudowaniu kolejnych inwestycji jest coraz ciaśniej. Jeżeli chodzi o odległość bloków od siebie to wydaje mi się, że na każdym osiedlu są mieszkania usytuowane na tyle korzystnie, że krajobraz jest inny niż sąsiedzkie okna, są też takie gdzie się zagląda do sąsiada (i to niezależnie czy to jest avia, dąbie czy aparatamenty jakieś tam).

Witam,

Szczerze, to ja chętnie wracam do tego mieszkania, nie obrzydziły mi tego żadne opinie innych, tego zazdrosnego PR. Mam miejsce garażowe i tym samym nie martwię się gdzie zostawię samochód, jedynym minusem jest sytuacja kiedy przyjeżdża ktoś w gości. Co prawda zakup był też pod kątem inwestycji na przyszłość i nie żałuję tego wyboru. Cena vs jakość jest na satysfakcjonującym poziomie. Jeśli ktoś chce przestrzeni przed mieszkaniem to proponuję kupić działkę i wybudować dom. Wiedząc, że decyduje się na mieszkanie w mieście nie było dla mnie kluczowe czy postawią obok bloki, bo równie dobrze kupując za większe pieniądze nie mamy gwarancji, że ten skrawek przed naszymi oknami za dwa lata nie zostanie zabudowany przez inny blok, biurowiec itp. Wynajmowałem poprzednio na 4 innych osiedlach, nowych, starszych i wszędzie był problem z miejscem parkingowym do tego stopnia, że jeździłem czasami 30min po osiedlu w celu znalezienia miejsca, na przewozie w 3 miesiące zarobiłem 3 mandaty od straży miejskiej, a raz uprzejmy sąsiad raczył moje auto gwoździem bez żadnego ostrzeżenia :) Dramat! Wynajmowałem tam nowoczesną kawalerkę, 30m, na parterze w cenie tego mieszkania (62m, 2 loggie, 4 piętro) - więc to ja się dziwię, że ktoś woli wydać więcej, bo ceni sobie spokojne osiedle mieszkając w dużym mieście kosztem mniejszego m2 i komfortu przebywania w swoich 4 kątach, bo chyba tam spędzamy więcej czasu :) Widziałem wiele mieszkań i rozkłady tych oraz standard klatki schodowej są na 5+ i to słyszałem od gości, jaki i od ekipy remontowej :)

skowronki

Postautor: skowronki » 18 maja 2017, 10:36

Witam, póki co nie jestem jeszcze mieszkańcem osiedla (czekam na odbiór Avia 7) ale też strasznie dziwi mnie nagonka na to osiedle, co jest nieco przykre. Decydując się na ten zakup braliśmy przede wszystkim pod uwagę mieszkanie- i porównując mieszkania w innych inwestycjach w Krk muszę przyznać, że te z Budimeksu były najbardziej ustawne, przemyślane, z fajnymi balkonami i rozkładem pomieszczeń. Np jedne bloki budowane przy ul. Wielickiej maja układ większości pokoi w trójkąt! Patrząc na duże mieszkanie okazywało się że na większość ścian nie można nic postawić... Sąsiednie osiedle- ATAL- ceny mieszkań ponad 6 tys/ m2, układ mieszkania typu pociąg- jeden pokój za drugim i z każdego wyjście na ten sam balkon, nawet z kuchni. Może komuś to odpowiada, nam nie koniecznie. Fajny Dom na Sołtysowskiej- też nic nie przypadło nam do gustu. A wybierając mieszkanie na Avii w dobrej cenie mogliśmy kupić mieszkanie z fajnym układem, ustawnym przedpokojem i dużym balkonem. A tak jak ktoś już zauważył- to w mieszkaniu będziemy spędzać najwięcej czasu i ważne by było ono funkcjonalne. Jeśli chodzi o samo osiedle to jeśli ktoś ma wykupione msc postojowe to mam nadzieje, że nie będzie miał kłopotów z autem. Liczę też na kilka sklepów czy piekarnie pod ręką. A samo wykończenie części wspólnych na Avii i Orlińskiego jest dużo ładniejsze niż np w Murapolu. Obawę stanowią dla nas jedynie wysokie opłaty za czynsz i utrzymanie msc w garażu podziemynm z tego co czytam na tym forum...

dexter

Postautor: dexter » 18 maja 2017, 10:48

Zgadzam się, skończy się budowa to i nagonka się skończy, ludzie zamieszkają a krzykacze przeniosą swoje zainteresowania na inne obiekty ;)
Co do wielkości opłat - płacę obecnie za mieszkanie własnościowe na starej hucie 45m2 520 zł + gaz+prąd - jakieś 850 zł - na nowym mieszkaniu z tego co widzę wyjdzie podobnie, tyle że metraż o 20 m większy, a komfort ? bezcenny :)

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”