D89 pisze:Wróć się na kurs prawa jazdy, a później patrz na znaki - wtedy życie robi się łatwiejsze.
Nie rozumiem czemu niektóre polaczki-cebulaczki takie toksyczne są. Możesz mi wypominać niezwracanie uwagi na wszystkie zmiany w znakach drogowych na osiedlu, gdzie się codziennie bywa ale jestem przekonany, że ty drogi D89 jak przyjdzie co do czego to nie uratujesz ani jednej bliskiej osoby, gdy ta będzie potrzebowała ratunku medycznego. I kursów medycznych jak i pierwszej pomocy nie odświeżasz co pół roku. Ale do pouczania z prawa jazdy to pierwszy widzę..

mmm123 pisze:Tak, od grudnia na Avii jest strefa zamieszkania.
Dzięki uprzejmie za info (D89 da się? Tak, da się po ludzku - jak się nie jest przesiąkniętym toksyną), przeoczyły mnie wiadomości, huczne ogłoszenia i owacje kiedy to wprowadzono.. znowu Avia zmiany cichaczem wprowadza - a szkoda, bo traci na tym bezpieczeństwo.
mop pisze:Jeśli parkujesz na parę minut to szanse na mandat są praktycznie zerowe, a dzięki strefie możesz to zrobić, bo jest gdzie się zatrzymać
I zasadniczo to jest super, strefa ma sporo plusów - że będzie więcej miejsc, piękne chodniki, 4 wózki obok siebie mogą jechać, taksówki będą miały gdzie podjechać, że piesi bezpieczniejsi, bo już nie ich wina jak się rozjedzie ich na środku drogi bez przejścia na śmierć itd. Ale jednocześnie skoro to jest faktycznie strefa zamieszkania, to obecnie już niestety legalnie nie można się na 5 minut zatrzymać z szafką bądź biurkiem, czy też chcąc zapakować deskę w góry na dach lub po prostu wracając z lotniska wypakować ciężki bagaż. Postój z zapalonym silnikiem bądź nie i kierowcą nawet w środku jest nielegalny. I SM jak i policja postoje kilkusekundowe de iure też powinna karać. A ja tak głównie wykorzystywałem te chodniki - zatrzymując się na 3-5 minut, nie stojąc 3 dni.