Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
kazlev

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: kazlev » 15 sty 2020, 11:33

pgt pisze:
auss pisze:Problem dotyczy dosłownie kilku jednostek, które koniecznie muszą zaparkować pod blokiem, więc staną na wjeździe do garażu, na zakręcie, 4 kołami na chodniku, na trawniku. Tylko i wyłącznie przez takich ludzi inni zagłosowali za strefą. Jeżeli byłaby możliwość zdyscyplinowania tego typu jednostek, strefa byłaby zbędna.

Zgadzam się w pełni z Twoją wypowiedzią.
Moim zdaniem to zarządca terenu nie starał się by zrobić porządek ponieważ chciał by wprowadzić strefę zamieszkania. Układ z deweloperem- dostajecie bloki do zarządzania i działkę infrastrukturalną ale przekonacie mieszkańców by wykupili wszystkie miejsca postojowe. Wprowadzenie strefy i nagle promocja na miejsce w garażu. Z tego co wiem, to zarządca musiał się nieźle nagimnastykować by powstała strefa, dlatego nie robili uchwał by mieszkańcy głosowali, tylko przekonali rady mieszkańców.

Przecież było głosowanie mieszkańców i strefa przesła tylko dlatego że pond połowa wyraziła chęć.
Jaki ma Pan inny pomysł (działający) na uporządkowanie osiedla, inny niż strefa?

knd

Postautor: knd » 15 sty 2020, 12:22

Glon pisze:Zgadzam się, że z taksówkami i dostawcami należy zrobić porządek. Tak samo jak ze smieciarkami. Często blokują przejazd, a przecież światła żółte którymi tak chętnie świecą nie czynią ich pojazdami uprzywilejowanymi?!

A jak będą odbierać śmieci? Może wszystkie kosze na śmieci powinny stać przed bramą i będziesz tam codziennie ze śmieciami latać?

D89

Postautor: D89 » 15 sty 2020, 12:23

Kolejne troll-konto które ze wszystkich spraw osiedla wypowiada się tylko w jednym temacie ;)
pgt pisze:Moim zdaniem to zarządca terenu nie starał się by zrobić porządek ponieważ chciał by wprowadzić strefę zamieszkania. Układ z deweloperem- dostajecie bloki do zarządzania i działkę infrastrukturalną ale przekonacie mieszkańców by wykupili wszystkie miejsca postojowe. Wprowadzenie strefy i nagle promocja na miejsce w garażu. Z tego co wiem, to zarządca musiał się nieźle nagimnastykować by powstała strefa, dlatego nie robili uchwał by mieszkańcy głosowali, tylko przekonali rady mieszkańców.
Chyba sobie żarty robisz. Zarządca kompletnie olewał sprawę wprowadzenia strefy i jedynie zdecydowane działania i ciągła presja mieszkańców doprowadziła do tego że strefa w końcu powstała.
pgt pisze:ich umiejętności jako kierowców nie muszą być weryfikowane na osiedlu, które jak wnioskując z co poniektórych postów i obserwując na osiedlu są mierne.
A co powiesz o wiedzy i umiejętnościach kierowców którzy regularnie zastawiali przejścia dla pieszych i parkowali na skrzyżowaniu A1-A2-A3-A4 tak że nie było tam zupełnie żadnej widoczności?
pgt pisze:Szkoda, że co poniektórzy są ograniczeni społecznie i nie potrafią mieszkać w dużym mieście, podejście prowincjonalne tu się nie sprawdza.
Zgadza się. Niektórzy ciągle praktykują swoje wiejskie zwyczaje że autem muszą zaparkować na podwórku przy samym domu.
pgt pisze:Dla tych co nie wychodzą poza ogrodzenie osiedla, to doradzam wyjść i zobaczyć jaki efekt spowodowało wprowadzenie strefy. Zaraz ktoś napisze, to drogi i parkingi publiczne- tak, zgadza się, tylko nie zapominajmy, że tam też są mieszkańcy którym wszystko jest zajmowane, parkingi i chodniki. Ciekawe co by najbardziej ujadający mieli wtedy do powiedzenia.
Jaki niby efekt spowodowało? Kto ma miejsce prywatne to ma gdzie parkować (zarówno na Avii, Orlińskiego, jak i pozostałych osiedlach), a kto nie ma to może korzystać z miejsc ogólnodostępnych przy drogach publicznych.
pgt pisze:Działania na tym osiedlu powodują negatywne nastawieniem mieszkańców sąsiednich osiedli i nie ma się co temu dziwić. Dlatego sąsiadujące osiedla najchętniej by się chciały odgrodzić od tego getta (tak niektórzy nazywają Avię) i nie mieć nic z nami wspólnego.
Przecież jesteśmy od nich odgrodzeni ;) I jeszcze niedawno wylewali masę hejtu na to że się od nich odgradzamy, a teraz sami chcą się odgradzać od nas? Niech sobie robią co chcą na swoim terenie, my się do nich nie wtrącamy i niech oni nie wtrącają się do nas.
pgt pisze:Dla mnie wprowadzenie strefy to głównie porażka AS Nieruchomości jako zarządcy.
Dla Ciebie wprowadzenie strefy to ból dupy i tyle. Choć z drugiej strony, biorąc pd uwagę jak długo to wszystko trwało i jak bzdurne problemy miał zarządca z ogarnięciem tego tematu, to faktycznie nie można tego uznać za jakiś wielki sukces i powód do pochwał. Zarządca zrobił po prostu to co do niego należało, wykonał uchwałę mieszkańców - lepiej późno niż wcale.

D89

Postautor: D89 » 15 sty 2020, 12:25

knd pisze:
Glon pisze:Zgadzam się, że z taksówkami i dostawcami należy zrobić porządek. Tak samo jak ze smieciarkami. Często blokują przejazd, a przecież światła żółte którymi tak chętnie świecą nie czynią ich pojazdami uprzywilejowanymi?!

A jak będą odbierać śmieci? Może wszystkie kosze na śmieci powinny stać przed bramą i będziesz tam codziennie ze śmieciami latać?
Nie kłóć się z durniem. Troll który pisał ten post nie zna przepisów ruchu drogowego. Śmieciarki i inne uprawnione pojazdy jak najbardziej mogą wjeżdżać i wykonywać prace w strefie, nie dotyczą ich ograniczenia wjazdu i postoju.

knd

Postautor: knd » 15 sty 2020, 12:26

Dzisiaj jadąc do pracy widziałem SM, która kierowała się w stronę Avii.

runam

Postautor: runam » 15 sty 2020, 15:09

D89 pisze:
knd pisze:

Nie kłóć się z durniem. Troll który pisał ten post nie zna przepisów ruchu drogowego.

D89, a jak się sprawa ma z wypakowywaniem ciężkich zakupów? Np. poruszane wcześniej biurko z bagażnika. Nie każdy zamawia biurko z dostawą, niektórzy preferują je przewieźć samodzielnie. Pytam poważnie, po odpowiedz mi na to pytanie - jak to zrobić legalnie? Jeżeli dobrze rozumiem to legalnie trzeba nieść biurko z kupionego miejsca. Kilka osób ma miejsce w garażu, ale większość mieszkańców chodzi na parking przy Orlińskiego 1 lub 4.

Na Avii brak wyznaczonych miejsc na krótki np. 5 minutowy postój - to jest problem, może warto teraz się z nim zmierzyć??

mop

Postautor: mop » 15 sty 2020, 15:18

Miałeś już parę razy odpowiedź - to nie jest problem, bo jeśli akurat nie ma SM na osiedlu to mandat nie grozi. A w kilka minut nie przyjadą. Dzięki strefie przynajmniej masz miejsce aby to biurko wypakować. Do tej pory nawet kurier nie mógł zaparkować bez blokowania komuś wyjazdu z miejsca parkingowego.

runam

Postautor: runam » 15 sty 2020, 15:29

Dla mnie to nie jest odpowiedź - jestem osobą praworządną i od początku mam miejsce parkingowe, aczkolwiek jest ono oddalone o kilkuminutowy spacer do miejsca zamieszkania.

Do niedawna - czyli gdy nie było strefy - mogłem legalnie zatrzymać się na kilka minut na chodniku pod klatką i wypakować zakupy bądź coś naprawdę ciężkiego. Następnie wracałem na swoje prywatne miejsce. Teraz nie mogę.

Nie jest dla mnie odpowiedzią "jeśli akurat nie ma SM na osiedlu to mandat nie grozi" - to jest dla mnie obchodzenie problemu a nie rozwiązanie go. Nie zamierzam też zostawiać auta na awaryjnych światłach, bo nie mam problemu z autem. Pytam o prawdziwe rozwiązanie, rozwiązanie na wprowadzenie "Strefy zamieszkania". Proszę o odpowiedzi.

Może trzeba coś przebudować, zmodyfikować? Np. zmniejszyć chodniki i zrobić zatoczki pod klatką dla taksówek, kurierów, dostawców pizzy i mieszkańców z PILNOWANYM limitem 5minut? Ja zagłosuję za, chodniki na Avii są absurdalnie szerokie i nikt takich nie potrzebuje.

D89

Postautor: D89 » 15 sty 2020, 15:49

runam pisze:D89, a jak się sprawa ma z wypakowywaniem ciężkich zakupów? Np. poruszane wcześniej biurko z bagażnika. Nie każdy zamawia biurko z dostawą, niektórzy preferują je przewieźć samodzielnie. Pytam poważnie, po odpowiedz mi na to pytanie - jak to zrobić legalnie? Jeżeli dobrze rozumiem to legalnie trzeba nieść biurko z kupionego miejsca. Kilka osób ma miejsce w garażu, ale większość mieszkańców chodzi na parking przy Orlińskiego 1 lub 4.

Na Avii brak wyznaczonych miejsc na krótki np. 5 minutowy postój - to jest problem, może warto teraz się z nim zmierzyć??

runam pisze:Dla mnie to nie jest odpowiedź - jestem osobą praworządną i od początku mam miejsce parkingowe, aczkolwiek jest ono oddalone o kilkuminutowy spacer do miejsca zamieszkania.

Do niedawna - czyli gdy nie było strefy - mogłem legalnie zatrzymać się na kilka minut na chodniku pod klatką i wypakować zakupy bądź coś naprawdę ciężkiego. Następnie wracałem na swoje prywatne miejsce. Teraz nie mogę.

Nie jest dla mnie odpowiedzią "jeśli akurat nie ma SM na osiedlu to mandat nie grozi" - to jest dla mnie obchodzenie problemu a nie rozwiązanie go. Nie zamierzam też zostawiać auta na awaryjnych światłach, bo nie mam problemu z autem. Pytam o prawdziwe rozwiązanie, rozwiązanie na wprowadzenie "Strefy zamieszkania". Proszę o odpowiedzi.
Jesteś zwykłym trollem który kręci gównoburzę, a nie żadnym praworządnym obywatelem, ale nich Ci będzie.

Po pierwsze: do tej pory nie mogłeś tego zrobić - bo całe osiedle było zawalone parkującymi samochodami i nie było możliwości żeby podjechać i coś wypakować.
Po drugie: jak najbardziej możesz to zrobić legalnie - zatrzymujesz się, wyładowujesz towar z auta (to się da ogarnąć w mniej niż minutę) i odjeżdżasz, a później wracasz na piechotę i dalej taszczysz tą swoją szafę trzydrzwiową. Skoro ładunek jest tak wielki, ciężki i niewygodny że nie dasz rady przenieść go kilkaset metrów to rozumiem że i tak nie będziesz nosił go sam - więc nie ma żadnego problemu - osoba która pomaga Ci z dźwiganiem tych ciężarów może też popilnować tego drogocennego ładunku przez kilka minut (zresztą skoro jest on tak wielki i ciężki to chyba i tak nie ma ryzyka że ktoś go ukradnie?).
Po trzecie: istnieją jeszcze dodatkowe furtki w prawie takie jak "stan wyższej konieczności" oraz indywidualna ocena funkcjonariusza - w naprawdę wyjątkowych przypadkach (np. transport osoby niepełnosprawnej) nie ma potrzeby bać się mandatu.
runam pisze:Może trzeba coś przebudować, zmodyfikować? Np. zmniejszyć chodniki i zrobić zatoczki pod klatką dla taksówek, kurierów, dostawców pizzy i mieszkańców z PILNOWANYM limitem 5minut? Ja zagłosuję za, chodniki na Avii są absurdalnie szerokie i nikt takich nie potrzebuje.
Zamiast pisać głupoty zacznij od przeczytania uważanie całego tego wątku na forum. Chodniki są MINIMALNE dopuszczone warunkami technicznymi i nie można ich już zwęzić. Podobnie nie można wyznaczyć dodatkowych miejsc bo nie będą spełnione warunki techniczne dotyczące odległości od budynku. Nawet abstrahując od tego: jaki masz sposób na PILNOWANIE tego limitu 5 min?

Polecam maść na ból dupy. Dodatkowo dłuższe spacery działają uspokajająco i pomagają wyciszyć emocje ;)

Antysłoik

Postautor: Antysłoik » 15 sty 2020, 15:58

Brawo D89. Pomożemy mu wnieść ta szafę i biurko :lol: ... BTW osiedle pięknieje bez tych zlomow na każdym wolnym skrawku.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”