Miesięczny koszt utrzymania miejsca postojowego naziemnego i w garażu - Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
sand

Re: Miesięczny koszt utrzymania miejsca postojowego naziemnego i w garażu - Avia

Postautor: sand » 10 paź 2018, 10:36

mik pisze:Masz dwa mieszkania to płacisz za dwa normalnie...bo tam mieszkasz.
Z garażem razi dysproporcja. To nie auto jeździ ta windą, nie auto chodzi po chodnikach, itd. tylko jego właściciel który już za to raz zapłacił. O taką dysproporcję mi chodzi. Garaż nie zaspokaja potrzeb mieszkaniowych.

Oczywiście jak ktoś ma tylko garaż to tez płaci ale nie AŻ tyle.

Musze usiąść do aktów i przestudiować zapisy. Chodzi o dokładny obrys hali, służebności, itd.
darekodz pisze:W O10 firma zarzadzajaca przedstawila nam takie wyjasnienie wysokich oplat

To powyższe uzasadnienie z O10 jest o kant dupy bo instalację wod-kan, deszczowe, prąd, tel-kom, itd. biegną przed halę więc spokojnie Wspólnota Garażowa może przerzucić część kosztów na Wspólnotę Mieszkaniową. W garażu nie ma ani internetu, ani wody, ani ... można tak wymieniać. Skoro to nie moje instalacje to proszę mi je zabrać z mojego lokalu. Także opłaty WM->WG moga przegłosować właściciele garażu i tym samym obniżyć koszty miejsc. Kto nie ma udziałów w garażu nie ma nic do gadania.

Ma ktoś numer KW dla garażu Avia 1?

Nie ma czegoś takiego jak wspólnota garażowa:) Jest wspólnota mieszkaniowa czyli ogół właścicieli lokali w budynku. Udziałowcy hali garażowej nie mogą samodzielnie przegłosować zmiany opłat.

mik

Re: Miesięczny koszt utrzymania miejsca postojowego naziemnego i w garażu - Avia

Postautor: mik » 10 paź 2018, 10:45

A własnie, że mogą bo NIE właściciele miejsc garażowych nie mogą decydować o hali.
Jak sobie wyobrażasz, zeby ktoś decydował co się w Twoim mieszkaniu dzieje?
Wspólnota garażowa to termin umowny. Chodzi o współwłaścicieli hali. Oni, jako jedyni władni, mogą ustalić, że pobierają opłatę od wspólnoty za korzystanie z ich przestrzeni (wod-kan, co, prad, tel-kom)

Skoro jest służebność na hali to można 'opodatkować' resztę mieszkańców za wspólne instalacje i tym samym obniżyć koszty garażu. Przykład - Budimex i działka infrastrukturalna - też golą równo.
Obecna wysokość opłat to skandal. Nie blokuję chodników, nie zastawiam, nie plamię, nie przeszkadzam. Chowam auto pod ziemią i jeszcze jestem za to karany. Tylko w Polsce takie rzeczy.

sand

Postautor: sand » 10 paź 2018, 10:56

Masz udział 100% we własnym mieszkaniu? Twoim zdaniem możesz "przegłosować" uchwałę, że od jutra nie będziesz składał się na remont elewacji na "swojej" części ściany bo Tobie nie przeszkadza że jest popękana i brudna?

Jeśli faktycznie jest ustanowiona służebność to na pewno jest to służebność bezpłatna. Tak więc każdy kto kupił udział w hali garażowej, kupił go już z obciążeniem tą służebnością.

mik

Postautor: mik » 10 paź 2018, 11:20

sand pisze:Masz udział 100% we własnym mieszkaniu? Twoim zdaniem możesz "przegłosować" uchwałę, że od jutra nie będziesz składał się na remont elewacji na "swojej" części ściany bo Tobie nie przeszkadza że jest popękana i brudna?

Jeśli faktycznie jest ustanowiona służebność to na pewno jest to służebność bezpłatna. Tak więc każdy kto kupił udział w hali garażowej, kupił go już z obciążeniem tą służebnością.

We własnym mieszkaniu, tak, mam 100% udziału. W nieruchomości wspólnej już nie.
Służebność, tak, bezpłatna, ale związane z nią koszty już nie. Spójrz na fakturę i pozycję 'działka infrastrukturalna' - tam służebność jest też 'bezpłatna'.

Co do kosztów, nie mówię o przegłosowaniu, że od jutra nie płacę. Nie wiem po co piszesz takie bzdury. Ja się odniosłem do prywatnego garażu a Ty podajesz przykład elewacji, która jest wspólna i jest przedmiotem decyzji Wspólnoty.
Skoro bdx bierze kasę za działkę infrastrukturalną to pewnie i garażowcy mogą pobierać kasę za przesył przez swój lokal dóbr wspólnych, tym bardziej, że sami nie korzystają z większości tych instalacji (wyobraźmy sobie punkt widzenia osoby posiadającej TYLKO miejsce w garażu).
Sumarycznie więc ich opłaty, płacone normalnie wg udziałów, będą niższe bo obniżone o koszty dla wspólnoty. Za części wspólne płaci każdy.

Może podnieśmy opłaty za miejsca zewnętrzne. Tych parkujących też trzeba ukarać i przy okazji reszta będzie miała niższy czynsz.

M4334

Postautor: M4334 » 10 paź 2018, 12:13

W mojej opinii jeśli masz mieszkanie i garaż to powinieneś płacić zgodnie ze swoim udziałem w całej nieruchomości. Tak to już niestety jest że za ochronę właściciel kawalerki 30m2 płaci 1,1 zł x 30m2 = 33 zł a właściciel mieszkania 100 m2 zapłaci 110zł za miesiąc i nie kłoci się że powinien zapłacić pojedynczą stawkę o tej samej wysokości co właściciel kawalerki. Tak więc właściciel mieszkania 100m i miejsca postojowego 5m2 też powinien zapłacić za ochronę według swojego udziału 1,1 x 105m2 = 1155 zł. Oczywiście proporcje realnie są inne bo właściciel miejsca postojowego w garażu jest też właścicielem części dróg dojazdowych do swojego stanowiska i udział jest większy niż samo 5m2 powierzchni stanowiska nie mniej jednak musisz jako właściciel stanowiska uczestniczyć w proporcjonalnie większym stopniu w choćby i remoncie elewacji bo jeśli jej się nie wyremontuje to woda może się lać do mieszkań i do garażu.

Na temat obciążenia właścicieli mieszkań dodatkowymi opłatami za służebność się nie wypowiadam bo takie cuda przeprowadzisz zdaje się tylko i wyłącznie przy asyście prawnika posiadającego żyłkę do dużych emocji.

sand

Postautor: sand » 10 paź 2018, 12:34

mik pisze:
sand pisze:Masz udział 100% we własnym mieszkaniu? Twoim zdaniem możesz "przegłosować" uchwałę, że od jutra nie będziesz składał się na remont elewacji na "swojej" części ściany bo Tobie nie przeszkadza że jest popękana i brudna?

Służebność, tak, bezpłatna, ale związane z nią koszty już nie. Spójrz na fakturę i pozycję 'działka infrastrukturalna' - tam służebność jest też 'bezpłatna'.

Co do kosztów, nie mówię o przegłosowaniu, że od jutra nie płacę. Nie wiem po co piszesz takie bzdury. Ja się odniosłem do prywatnego garażu a Ty podajesz przykład elewacji, która jest wspólna i jest przedmiotem decyzji Wspólnoty.
Skoro bdx bierze kasę za działkę infrastrukturalną to pewnie i garażowcy mogą pobierać kasę za przesył przez swój lokal dóbr wspólnych, tym bardziej, że sami nie korzystają z większości tych instalacji (wyobraźmy sobie punkt widzenia osoby posiadającej TYLKO miejsce w garażu).
Sumarycznie więc ich opłaty, płacone normalnie wg udziałów, będą niższe bo obniżone o koszty dla wspólnoty. Za części wspólne płaci każdy.

Może podnieśmy opłaty za miejsca zewnętrzne. Tych parkujących też trzeba ukarać i przy okazji reszta będzie miała niższy czynsz.

@mik
Nabywając lokal mieszkalny lub udział w hali garażowej nabywasz również udział w nieruchomości wspólnej. Wraz z tym udziałem nabywasz prawa i OBOWIĄZKI stosownie do posiadanego udziału.

Posłużę się przykładem: jeden właściciel nabywa trzy lokale w budynku. W poniedziałek i wtorek mieszka w lokalu nr 1, w środę, czwartek i piątek w lokalu nr 2, w weekend w lokalu nr 3. Z windy korzysta tylko w weekend ponieważ lokale 1 i 2 są na parterze. Od zarządcy dostaje rozliczenie zgodnie z którym płaci za windę za wszystkie lokale czyli "stawkę zgodną z posiadanym udziałem" x 3. Takie jest prawo i OBOWIĄZKI.

mko13

Postautor: mko13 » 10 paź 2018, 13:55

mik pisze:

Mik brawo za głos rozsądku, za tą wypowiedź i poprzednią. Widzę, że ci co nie mają miejsca w hali garażowej chcieliby dowalic jak największe koszty żeby oni mieli mniej, a właściciele garaży, żeby płacili jak za mieszkanie. A ci bez garażu niech płacą mniej i niech sobie parkują dodatkowo gdzie popadnie: na trawniku, na przejściu itd. Tylko przypominam: takie kosmiczne początkowe koszty tylko budimex wymyślił. Kto nie wie niech popyta jakie są koszty garażu w nowych osiedlach to usłyszy 30 do 60zl.

Tommy

Postautor: Tommy » 10 paź 2018, 14:01

mko13 pisze:Tylko przypominam: takie kosmiczne początkowe koszty tylko budimex wymyślił. Kto nie wie niech popyta jakie są koszty garażu w nowych osiedlach to usłyszy 30 do 60zl.

Niekoniecznie Budimex wmyślił takie koszty. Moim zdaniem kwestia kalkulacji zależy od zarządcy - przypominam, że u nas na O3i5 stawka za miejsce jest 67 zł od początku, bez żadnych uchwał czy protestów właścicieli garażu.

darekodz

Postautor: darekodz » 10 paź 2018, 14:19

Tommy pisze:
mko13 pisze:Tylko przypominam: takie kosmiczne początkowe koszty tylko budimex wymyślił. Kto nie wie niech popyta jakie są koszty garażu w nowych osiedlach to usłyszy 30 do 60zl.

Niekoniecznie Budimex wmyślił takie koszty. Moim zdaniem kwestia kalkulacji zależy od zarządcy - przypominam, że u nas na O3i5 stawka za miejsce jest 67 zł od początku, bez żadnych uchwał czy protestów właścicieli garażu.

Czy O3 i O5 maja ochrone?

Tommy

Postautor: Tommy » 10 paź 2018, 14:23

tak, i koszt ochrony jest również wliczany do czynszu za garaż, a takiej samej stawce jak za mieszkania. U nas 62 gr/m2

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”