Światłowód czy zwykły kabel - jak doprowadzony jest internet do mieszkań - Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Bogdan

Światłowód czy zwykły kabel - jak doprowadzony jest internet do mieszkań - Avia

Postautor: Bogdan » 09 gru 2017, 15:58

Mili Państwo.
mam jedno pytanie- na Avii zasilanie internetu i tv odbywa się światłowodem czy zwykłym kablem?
pozdrawiam
Bogdan

kazlev

Re: Światłowód czy zwykły kabel - jak doprowadzony jest internet do mieszkań - Avia

Postautor: kazlev » 09 gru 2017, 18:47

Nie wiem co znaczy dla Pana "zwykły kabel" ale u mnie w skrzynce mam dwa kable które idą do skrzynki teletechnicznej. Jeden to światłowód, drugi koncentryk.

Bogdan

Re: Światłowód czy zwykły kabel - jak doprowadzony jest internet do mieszkań - Avia

Postautor: Bogdan » 09 gru 2017, 19:51

kazlev dziękuję
za zwykły kabel uważam ten miedziany
a czy w skrzynce teletechnicznej mogę je jakoś rozróżnić?
pozdrawiam
Bogdan

kazlev

Postautor: kazlev » 11 gru 2017, 0:18

W sensie czym jeden rozni sie od drugiego? Koncentryk to okragly kabel, jak do anteny satelitarnej.
Swiatlowod to cienki kabel.plastikowy skladajacy sie z dwoch przewodow

_dani

Postautor: _dani » 16 sty 2018, 19:42

Avia 1,3,7 sa w zasięgu światłowodu Orange.

skyman

Postautor: skyman » 18 sty 2018, 11:38

zdaje się, że teraz jest takie prawo, że światłowody mają być podciągane do nowych mieszkań, które się w Polsce buduje, inna sprawa, że niekoniecznie światłowód musi być podciągnięty do bloku. Ale zdziwiłbym się, gdyby nie było takiej sieci w tej okolicy, za dużo mieszkań, za dużo klientów, za dobry interes, żeby dostawcy internetu z niego zrezygnowali ;)

Spokojnie

Postautor: Spokojnie » 30 mar 2018, 13:24

Przy takiej ilości mieszkań raczej musi być do osiedla i pojedynczych bloków. Myslę, że da radę także do mieszkań.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”