Montaż klimatyzacji z jednostką zewnętrzną w bloku - Orlińskiego / Avia

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
michalxg

Re: Montaż klimatyzacji z jednostką zewnętrzną w bloku - Orlińskiego / Avia

Postautor: michalxg » 17 mar 2017, 15:04

mike_ pisze:
jasiek pisze:Nie jest mi wszystko jedno, ale wiem jacy są ludzie. Ja akurat należę do osób, które szanują sąsiadów i otoczenie w którym mieszkają, ale nie dajmy się zwariować. Masz pytać wspólnotę o montaż anteny satelitarnej, może i dobrze że nie ma samowolki ale ludzie mają podejście takie jakie mają że wszystko szpeci, kolor anteny nie taki itd, Dla mnie to już przesada. Nie uważam, żeby antena satelitarna była tu problemem. Rozsądnie zamontowana klimatyzacja też jest ok, sąsiad w klatce obok ma na elewacji ale zasypiając co wieczór nie myślę o tym, że ona tam wisi i szpeci wygląd bloku. Wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Na tak duzym osiedlu i tak nie uplinujesz ludzi więc szkoda sobie szarpać nerwy :D

Właśnie o to chodzi, że jednak jak każdy sobie zamontuje klimę/antenę, to jednak szpeci wygląd tego bloku, poza tym chyba pozostają kwestie związane z gwarancją dewelopera na tę elewację.
Nie chodzi o szarpanie sobie i komuś nerwów ale spokojne przypominanie co można, a czego nie można robić.
Jeśli każdy będzie się stosował do tych podstawowych zasad to życie na tym wielkim osiedlu będzie znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze. ;)

Wydaje mi się, że ludzie po prostu nie myślą o tym, że robiąc coś takiego bez zgody narażają wszystkich mieszkańców bloku na to, że w razie problemów deweloper może odmówić gwarancyjnych napraw z uwagi wlasnie na takie samowolki. Myślę, że też nie zdają sobie sprawy, że robią na złość głównie samym sobie, ponieważ w takim przypadku mogą zostać pociągnięci przez wspólnotę do odpowiedzialności za takie problemy, jak i pewnie obciążeni kosztami napraw, których przez ich ingerencje w elewacje deweloper nie zechce zrobić w ramach gwarancji.

usia

Postautor: usia » 17 mar 2017, 15:36

Wystaczy zgoda zarządcy.

Tommy

Postautor: Tommy » 17 mar 2017, 17:38

Mam nadzieję, że zarządca wydaje decyzje odmowne!

ragandbones

Postautor: ragandbones » 19 mar 2017, 12:33

Tommy pisze:Mam nadzieję, że zarządca wydaje decyzje odmowne!

Pies ogrodnika, Ciebie nie stac to inni tez nie moga miec za dobrze, nie? ;)

usia

Postautor: usia » 19 mar 2017, 12:38

ragandbones pisze:

W punkt ! :mrgreen: :twisted:

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 19 mar 2017, 14:23

usia pisze:
ragandbones pisze:

W punkt ! :mrgreen: :twisted:

Ja tak samo jestem na nie. Nic nic na elewacji. Ktoś chce niech sobie postawi na balkonie.
Nie że pies ogrodnika. Bo pewnie z czasem tak samo będę miał.

heheszek

Postautor: heheszek » 20 mar 2017, 8:44

ragandbones pisze:

Ten sam problem z miejscami parkingowymi... Ludzie kupić nie chcieli bo "drogo" ale stawać na chodniku będą bo wygoda musi być...

newkind

Postautor: newkind » 20 mar 2017, 10:50

Co do klimatyzacji - na elewacji - brak zgody. Co innego na własnym balkonie/loggi tak, żeby nie wystawało poza obrys budynku. Jak ktoś chce poświęcić część swojego balkonu/loggi to proszę bardzo.

Prazmok666

Postautor: Prazmok666 » 26 mar 2017, 13:01

Sam zamontowałem klimatyzację z jednostką zewnętrzną w mieszkaniu i wiem, że można to zrobić bez szkody dla kogokolwiek. Przed oddaniem budynku do odbiorów (ok. 4 miesiące wcześniej), prosiłem Budimex o przesłanie wytycznych do montażu. Niestety Budimex zasłaniał się brakiem informacji od projektanta itd. Po odbiorze mieszkania skierowano mnie już do Administratora, od którego otrzymałem wytyczne: Klimatyzator nie może być montowany do części wspólnych budynku (ściany), posiadać amortyzację, aby ewentualne drgania nie wpływały na części budynku, oraz żeby ewentualny płyn ze skraplacza nie spływał po częściach wspólnych - elewacji budynku. Dodatkowo rozmawiając z inspektorem budowlanym podczas odbioru mieszkania, jakikolwiek przewiert przez ścianę musi być na odpowiedniej wysokości aby nie naruszyć izolacji - prostymi słowami, aby woda z balkonu nie przeciekała do mieszkania.

s!mon

Postautor: s!mon » 03 kwie 2017, 23:38

Jeszcze przed odbiorem dopytywałem bmx o wytyczne jeśli chodzi o montaż i przez kilka miesięcy nie mogłem się doprosić o żadne informacje... aż w końcu temat porzuciłem.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”