mike_ pisze:jasiek pisze:Nie jest mi wszystko jedno, ale wiem jacy są ludzie. Ja akurat należę do osób, które szanują sąsiadów i otoczenie w którym mieszkają, ale nie dajmy się zwariować. Masz pytać wspólnotę o montaż anteny satelitarnej, może i dobrze że nie ma samowolki ale ludzie mają podejście takie jakie mają że wszystko szpeci, kolor anteny nie taki itd, Dla mnie to już przesada. Nie uważam, żeby antena satelitarna była tu problemem. Rozsądnie zamontowana klimatyzacja też jest ok, sąsiad w klatce obok ma na elewacji ale zasypiając co wieczór nie myślę o tym, że ona tam wisi i szpeci wygląd bloku. Wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Na tak duzym osiedlu i tak nie uplinujesz ludzi więc szkoda sobie szarpać nerwy
Właśnie o to chodzi, że jednak jak każdy sobie zamontuje klimę/antenę, to jednak szpeci wygląd tego bloku, poza tym chyba pozostają kwestie związane z gwarancją dewelopera na tę elewację.
Nie chodzi o szarpanie sobie i komuś nerwów ale spokojne przypominanie co można, a czego nie można robić.
Jeśli każdy będzie się stosował do tych podstawowych zasad to życie na tym wielkim osiedlu będzie znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze.
Wydaje mi się, że ludzie po prostu nie myślą o tym, że robiąc coś takiego bez zgody narażają wszystkich mieszkańców bloku na to, że w razie problemów deweloper może odmówić gwarancyjnych napraw z uwagi wlasnie na takie samowolki. Myślę, że też nie zdają sobie sprawy, że robią na złość głównie samym sobie, ponieważ w takim przypadku mogą zostać pociągnięci przez wspólnotę do odpowiedzialności za takie problemy, jak i pewnie obciążeni kosztami napraw, których przez ich ingerencje w elewacje deweloper nie zechce zrobić w ramach gwarancji.