Gwarancja / rękojmia na pęknięcia ścian spowodowane osiadaniem budynku - Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
anonim

Re: Gwarancja / rękojmia na pęknięcia ścian spowodowane osiadaniem budynku - Orlińskiego

Postautor: anonim » 09 sty 2018, 11:46

adi pisze:Mnie także spawa nurtuje. Ale po pierwsze, jakiś czas temu zmieniły się przepisy i nie mamy już dwóch lat rękojmi na mieszkanie, ale pięć, więc z punktu widzenia klientów dewelopera, jest znacznie lepiej. Teoretycznie, jeśli coś naprawiasz na własną rękę, to zawsze mogą ci powiedzieć, że coś źle zostało wykonane i przez to wada się pogłębia, choć jeśli zaszpachlujesz szparę, a ona nadal wychodzi, to chyba taki argument upada. Jeśli chodzi o wynajęcie zewnętrznej firmy do naprawy, to raczej bym na to nie liczył, bo to chyba ostateczność, gdyby ewidentnej usterki nie chcieli naprawić i swoich praw dochodziłoby się przed sądem. Natomiast nadzór nad wykonywaniem naprawy przez ekipę przysłaną przez dewelopera, pewnie możesz sprawować, choć chyba raczej tylko symboliczny.

Ja np. mam w jednym miejscu sporę pęknięcie na ścianie, na razie tego nie ruszam, bo chyba jeszcze się pogłębia, a bez sensu lepić coś, bo za chwilę znów wyjdzie. Robiło się często tak, że wzywało się do naprawy usterek przed wygaśnięciem rękojmi, gdzie zgłaszało się hurtowo wszystko, choć to o tyle kiepskie się wydaje, że jak coś źle naprawią, nie usunął wadu itp., to już kolejny raz pewnie nie przyjdą. Na szczęście teraz nie ma dwóch lat, a pięć, więc jest znacznie więcej czasu. Ja moje pęknięcie (i co tam jeszcze wyjdzie) pewnie zgłoszę mniej więcej po 1,5 roku i zobaczymy czy naprawią i jak. Ale pewnie zachodu będzie z tym niemało :)

Poniżej informacja dotycząca pozwu zbiorowego; między innym dotyczącego pęknięcia ścian i napraw z tym związanych (a dokładnie odmowy naprawy i pokrycia materiału wierzchniego: farba, płytki itd.)

mik

Re: Gwarancja / rękojmia na pęknięcia ścian spowodowane osiadaniem budynku - Orlińskiego

Postautor: mik » 09 sty 2018, 11:59

anonim pisze:Takie stanowisko jest nie spójne z prawem: rękojmi i gwarancji.

To napraw teraz a za rok znowu Ci ściany pękną. I co wtedy? Oczywiście zgłoś rękojmie ale też żyj w ciągłym remoncie i pyle.

Osiadanie budynków i pękanie ścian jest naturalnym procesem. Ten blok trochę waży więc będzie osiadał mimo przygotowania gruntu pod niego.

nadka

Postautor: nadka » 09 sty 2018, 13:57

mik pisze:To napraw teraz a za rok znowu Ci ściany pękną. I co wtedy? Oczywiście zgłoś rękojmie ale też żyj w ciągłym remoncie i pyle.

Osiadanie budynków i pękanie ścian jest naturalnym procesem. Ten blok trochę waży więc będzie osiadał mimo przygotowania gruntu pod niego.

Ale ja chciałabym naprawić pęknięcie przed upływem 2 roku (przecież jeszcze niedawno tyle było rękojmi na mieszkania), zwłaszcza takie, które już się nie pogłębia. A chcę to zrobić, bo mam zamiar w tym miejscu zrobić zabudowę i chcę to poprawić wcześniej, zanim ją zrobię. Jeśli znów za nią pęknie, to trudno, jest szansa że nie, a później już raczej tego nie dam rady naprawić.

mik

Postautor: mik » 09 sty 2018, 18:53

Masz 5 lat rękojmi.
umowazdeweloperem.pl/okres-rekojmi-za-wady-mieszkania-i-budynku-3-czy-5-lat

nadka

Postautor: nadka » 09 sty 2018, 22:40

mik pisze:Masz 5 lat rękojmi.

Ja wiem, ale bez sensu mieszkać 5 lat w mieszkaniu, które nie jest wykończone, spękane... Wcześniej rękojmia była krótsza i deweloperzy robili poprawki szybciej. No mniejsza z tym, wspominałam, że chcę zrobić zabudowę na ścianie, która popękała, więc zanim się za to zabiorę, wolałabym, żeby spawa została poprawiona. Tym bardziej, że pęknięcie już nie postępuje od dosyć dawna, więc powinno być dobrze, po jego załataniu.

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 10 sty 2018, 17:33

mik pisze:Masz 5 lat rękojmi.
umowazdeweloperem.pl/okres-rekojmi-za-wady-mieszkania-i-budynku-3-czy-5-lat

ok czyli przepisy zmieniły się 25 grudnia 2014.
Moje pytanie jest następujące: jeżeli ktoś podpisał umowę deweloperska przed ta data, a odebrał mieszkanie po tej dacie
ma 3 czy 5 lat rękojmi?

nadka

Postautor: nadka » 10 sty 2018, 17:54

Ręki sobie nie dam uciąć, ale z tego co się orientuję, to faktycznym momentem sprzedaży mieszkania, jest dopiero podpisanie umowy przeniesienia własności (aktu notarialnego), a nie data podpisania umowy deweloperskiej. Czyli chyba raczej też będzie miał 5 lat rękojmi na mieszkanie, mimo podpisania umowy deweloperskiej przez wejściem w życie nowych przepisów.

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 11 sty 2018, 18:15

stanowisko Budimexu:

"Szanowny Panie,

nasze zobowiązania w zakresie rękojmi są rozstrzygane przepisami Kodeksu Cywilnego oraz ustawy o prawach konsumenta.

Zmiana przepisów m.in. w zakresie czasu trwania rękojmi została ogłoszona w grudniu 2014 r. i dotyczy umów podpisanych po tym terminie.

My przez umowę rozumiemy umowę deweloperską, ponieważ ustawowo to ona tworzy relację pomiędzy klientem a nami. Dlatego 5 letnia rękojmia ma zastosowanie wyłącznie do umów deweloperskich, które zostały zawarte po wejściu w życie nowych przepisów."

oczywiście przy luce jaka zrobili osły w sejmie ciągnie do siebie :(

mik

Postautor: mik » 11 sty 2018, 18:20

Babeczka w podlinkowanym tekście też wspomina o tej luce w pierwszym komentarzu.
Chyba musisz szukać orzeczeń sądów, najlepiej NSA.

Przy umowie deweloperskiej okres pomiędzy zawarciem umowy deweloperskiej a umową przyrzeczoną jest długi z uwagi na fakt, iż dotyczy nieruchomości, która jeszcze nie istnieje, a dopiero ma zostać wybudowana. Strony umowy, a więc deweloper i kupujący, na podstawie tej umowy zobowiązują się, że w przyszłości zawrą umowę, na mocy której dojdzie do wyodrębnienia lokalu i przeniesienia jego własności na klienta kupującego.

morizon.pl/blog/odbior-mieszkania-i-przeniesienie-wlasnosci
Najpierw nabywcy dokonują odbioru mieszkania od dewelopera, sprawdzając jego wykonanie i starannie porównując zgodność z projektem i schematami instalacji. Tuż po tym następuje przeniesienie własności – podpisanie umowy sprzedaży i uzyskanie przez przyszłych mieszkańców pełnych praw do lokalu.

Wychodziłoby na to, że właściwa umowa sprzedaży to akt przeniesienia własności.

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 11 sty 2018, 18:57

no tak, ale pierwsze sprawy prawdopodobnie zaczną się pojawiać po dacie grudzień 2017

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”