adi pisze:Mnie także spawa nurtuje. Ale po pierwsze, jakiś czas temu zmieniły się przepisy i nie mamy już dwóch lat rękojmi na mieszkanie, ale pięć, więc z punktu widzenia klientów dewelopera, jest znacznie lepiej. Teoretycznie, jeśli coś naprawiasz na własną rękę, to zawsze mogą ci powiedzieć, że coś źle zostało wykonane i przez to wada się pogłębia, choć jeśli zaszpachlujesz szparę, a ona nadal wychodzi, to chyba taki argument upada. Jeśli chodzi o wynajęcie zewnętrznej firmy do naprawy, to raczej bym na to nie liczył, bo to chyba ostateczność, gdyby ewidentnej usterki nie chcieli naprawić i swoich praw dochodziłoby się przed sądem. Natomiast nadzór nad wykonywaniem naprawy przez ekipę przysłaną przez dewelopera, pewnie możesz sprawować, choć chyba raczej tylko symboliczny.
Ja np. mam w jednym miejscu sporę pęknięcie na ścianie, na razie tego nie ruszam, bo chyba jeszcze się pogłębia, a bez sensu lepić coś, bo za chwilę znów wyjdzie. Robiło się często tak, że wzywało się do naprawy usterek przed wygaśnięciem rękojmi, gdzie zgłaszało się hurtowo wszystko, choć to o tyle kiepskie się wydaje, że jak coś źle naprawią, nie usunął wadu itp., to już kolejny raz pewnie nie przyjdą. Na szczęście teraz nie ma dwóch lat, a pięć, więc jest znacznie więcej czasu. Ja moje pęknięcie (i co tam jeszcze wyjdzie) pewnie zgłoszę mniej więcej po 1,5 roku i zobaczymy czy naprawią i jak. Ale pewnie zachodu będzie z tym niemało
Poniżej informacja dotycząca pozwu zbiorowego; między innym dotyczącego pęknięcia ścian i napraw z tym związanych (a dokładnie odmowy naprawy i pokrycia materiału wierzchniego: farba, płytki itd.)