Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
aamm

Re: Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 1

Postautor: aamm » 15 lut 2016, 12:23

Dlaczego większość z użytkowników cały czas pisze o "robotach zabezpieczających"? Moim zdaniem Budimex nie wykonuje żadnych robót zabezpieczających tylko w dalszym ciągu realizuje inwestycję. Prawdopodobnie Budimex nie dostał jeszcze postanowienia o wstrzymaniu robót z PINB, więc nie ma powodów żeby przestał budować. Dopiero po takim postanowieniu roboty muszą być wstrzymane do czasu uzyskania decyzji PINB zatwierdzającej projekt zamienny i pozwalającej na wznowienie robót budowlanych (kilka miesięcy, a nie 65 dni jak większość uważa). Wtedy może by mowa o robotach zabezpieczających, które określi kierownik budowy i raczej to nie będzie wznoszenie kolejnych kondygnacji.

Staś

Postautor: Staś » 15 lut 2016, 12:26

A Ty kim jesteś, ze tak komentujesz? Zależy Ci na wstrzymaniu budowy i opóźnieniu? Gdybyś kupił mieszkanie w O. 1, to raczej nie pisałbyś tego. Może jesteś z konkurencji? Przecież budynek tak , czy siak zostanie ukończony, więc po co generować opóźnienie?

Adam

Postautor: Adam » 15 lut 2016, 17:03

Staś pisze:A Ty kim jesteś, ze tak komentujesz? Zależy Ci na wstrzymaniu budowy i opóźnieniu? Gdybyś kupił mieszkanie w O. 1, to raczej nie pisałbyś tego. Może jesteś z konkurencji? Przecież budynek tak , czy siak zostanie ukończony, więc po co generować opóźnienie?

Widzę, że jesteś zwolennikiem teorii spiskowych.
Z tego co się orientuje aamm może mieć dużo racji, niestety.

gucio

Postautor: gucio » 15 lut 2016, 17:43

Zadna bryla budynku nie bedzie zmieniana ........... tylko pare metrow scianek dzialowych wuburza srodku i to tylko w kilku mieszkaniach (gdzie wszystkich jest prawie 300) , nie jest to zaden powod do wstrzymywania robot , nie dosc ze sa opoznieni w pracy to im nie przeszkadzajcie i niech robia swoje bo ja nie zamierzam czekac kolejne kilka miesiecy pozniej na oddanie tego wielkiego molocha :-)
Temat uwazam za zamkniety i niech juz nikt tego nie komentuje bo to i tak nic nie da. Szykujcie sobie plany na wyposazenie i wystoj mieszkan a nie zajmujce sie duperelami ....... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

aamm

Postautor: aamm » 15 lut 2016, 19:07

To że bryła budynku się nie zmieniła, nie znaczy że Budimex nie zrobił zmian, które wymagają wstrzymania robót. Zmian lokalizacji budynku na działce jest zmianą istotną wg Prawa budowlanego i Budimex musi mieć nowy zatwierdzony projekt budowlany (nie dotyczy to niestety tylko kilku ścianek działowych, ale musi to być kompletny projekt). Prawo budowlane w każdym przypadku, gdy została wykonana zmiana istotna przewiduje wstrzymanie robót budowlanych, niezależnie od tego jaka to jest inwestycja.
ps. Poza tym nie jestem z żadnej konkurencji tylko znam prawo. Mam też kupione mieszkanie na O1.

Staś

Postautor: Staś » 15 lut 2016, 20:03

Budują , to chyba dobrze dla kupujących? Więc nie rozumiem sensu twoich dociekań. Może wolą płacić kary za prowadzenie prac budowlanych , niż mieć opóźnienie? Ich budowa, ich pieniądze, a w interesie kupujących jest dostać mieszkania w terminie, co mam nadzieję się stanie. Nowe pozwolenie i tak dostaną, mam nadzieję w ciągu najbliższego miesiąca.

Emi

Postautor: Emi » 15 lut 2016, 21:08

Staś pisze:Budują , to chyba dobrze dla kupujących? Więc nie rozumiem sensu twoich dociekań. Może wolą płacić kary za prowadzenie prac budowlanych , niż mieć opóźnienie? Ich budowa, ich pieniądze, a w interesie kupujących jest dostać mieszkania w terminie, co mam nadzieję się stanie. Nowe pozwolenie i tak dostaną, mam nadzieję w ciągu najbliższego miesiąca.

To nie Hollywood ani Bollywood wiec nie ma co miec zludzen, ze uzyskaja zmiane pozwolenia na budowę w miesiac. Kupilam mieszkanie na o1 i takze mi zalezy na czasie. Trzeba byc realista, nie marzycielem.

gucio

Postautor: gucio » 15 lut 2016, 21:13

po co to komentujecie to nie jest wasz problem tylko BX , zajmijcie sie czyms ciekawym a nie gdybaniem .....i przesztancie juz ...
Ja by chetniej zobaczyl zdjecia ze srodka a w najgorszym razie z zewnatrz z disiaj , ma ktos moze ? :D :D :D

iti

Postautor: iti » 20 lut 2016, 13:03

A tak wygląda blok Orlińskiego 1 widziany z balkonu sąsiedniej inwestycji Orlińskiego 4 :) Kawał budynku, widać, że budowa 10 piętra idzie całkiem nieźle ;) Swoją drogą wychodzi jednak na to, że ktoś będzie mógł zaglądać na balkony od strony zachodniej kończonego właśnie bloku... Ale jakoś trzeba będzie to przeżyć ;)

Obrazek

Nowy

Postautor: Nowy » 10 mar 2016, 16:40

A Budimex chyba wrzucił na stronię ostatnio zdjęcia mające nieco uspokoić przyszłych mieszkańców Orlińskiego 1 - zobaczcie jak robota wre ;) A więcej fotek na stronie firmy oczywiście :)

Obrazek

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”