Śmieci / wysypisko śmiec na osiedlu pod blokiem Orlińskiego 1
Śmieci / wysypisko śmiec na osiedlu pod blokiem Orlińskiego 1
Ktoś może wie skąd się nagle wzięło dzikie wysypisko przy Rossmanie/Lewiatanie? Czyżby pomimo usunięcia kontenerów, część mieszkańców nadal nie miała dostępu do pomieszczeń z koszami (problem poruszony na ostatnim zebraniu)? A może po prostu właściciele niektórych mieszkań nie przekazali kluczy master ekipom remontowym? Z drugiej strony budynku, naprzeciwko Żabki, również ktoś poustawiał pełne worki, oparte o kosz wiszący przy wejściu do klatki. W innym wątku sugerowałem zostawienie kontenerów jeszcze na kilka miesięcy, by nie utonąć w śmieciach, jak widać - zaczęło się. Oby tylko koszty sprzątania tego syfu nie przewyższyły tych kilkunastu/kilkudziesięciu zaoszczędzonych złotych. Mimo wszystko mam nadzieję, że jest jakieś racjonalne wytłumaczenie powstawania tych śmieciowych kupek i problem zostanie wkrótce rozwiązany. 

Re: Śmieci / wysypisko śmiec na osiedlu pod blokiem Orlińskiego 1
Ja widzę jedną odpowiedź na to pytanie.
Kontenery zostały zabrane w poniedziałek rano, a informacje na drzwiach o tym, że zostaną one zlikwidowane pojawiły się dopiero wczoraj. Myślę więc, że większość tych śmieci ludzie zostawili jeszcze w poniedziałek kiedy nie wiedzieli, że nowe kontenery nie zostaną już dowiezione. Mam przynajmniej taką nadzieję i sytuacja z dzikim wysypiskiem nie będzie trwała długo.
Kontenery zostały zabrane w poniedziałek rano, a informacje na drzwiach o tym, że zostaną one zlikwidowane pojawiły się dopiero wczoraj. Myślę więc, że większość tych śmieci ludzie zostawili jeszcze w poniedziałek kiedy nie wiedzieli, że nowe kontenery nie zostaną już dowiezione. Mam przynajmniej taką nadzieję i sytuacja z dzikim wysypiskiem nie będzie trwała długo.
Żeby szczury się nie zalęgły
kasiekk pisze:Kontenery zostały zabrane w poniedziałek rano, a informacje na drzwiach o tym, że zostaną one zlikwidowane pojawiły się dopiero wczoraj.
W takiej sytuacji powinna zainterweniować administracja i należałoby to zgłosić, gdyż płaciliśmy za kontenery do dnia 30.04, zabranie ich rano jest niezgodne z naliczoną opłatą. Skoro administracja tego nie dopilnowała powinna teraz zająć się usunięciem wyrzuconych an dziko śmieci.
gapek pisze: Skoro administracja tego nie dopilnowała powinna teraz zająć się usunięciem wyrzuconych an dziko śmieci.
Zajęli się już tym panowie z ochrony.
kasiekk pisze:Zajęli się już tym panowie z ochrony.
Super, zatem szczurów nie będzie

kasiekk pisze:gapek pisze: Skoro administracja tego nie dopilnowała powinna teraz zająć się usunięciem wyrzuconych an dziko śmieci.
Jeśli Panowie z ochrony faktycznie uprzątnęli tę hałdę to brawa dla nich. Wychodząc dziś na spacer zauważyłem, że jest czyściutko. Natomiast wracając ze spaceru uwagę mą przykuło to ...

"Śmieci - the great comeback"

Niestety chyba ochrona będzie musiała przećwiczyć jeszcze działania zapobiegawcze.

-
Fedaykin pisze:kasiekk pisze:gapek pisze: Skoro administracja tego nie dopilnowała powinna teraz zająć się usunięciem wyrzuconych an dziko śmieci.
Jeśli Panowie z ochrony faktycznie uprzątnęli tę hałdę to brawa dla nich. Wychodząc dziś na spacer zauważyłem, że jest czyściutko. Natomiast wracając ze spaceru uwagę mą przykuło to ...
"Śmieci - the great comeback"
Niestety chyba ochrona będzie musiała przećwiczyć jeszcze działania zapobiegawcze.
Widać mamy sąsiadów analfabetów lub "debili" którzy nie potrafią czytać informacji wywieszonych przez wspólnotę.
Fakt sama organizacja likwidacji kontenera z dniem 30.04 fatalna, informacja wywieszona 30.04 kontener zlikwidowany 30.04 słabo...
Zostaje wzajemne dyscyplinowanie sąsiadów żeby nie robili slamsów z Orlińskiego, i wyrzucali śmieci we właściwe miejsca. MOże wydrukować od siebie dodatkową informację najlepiej w kilku językach że kontenera nie ma już i nie będzie a śmieci wyrzucamy do śmietników przy klatkach A,D i E a śmietniki otwieramy kluczem "master"
Witam
Czyli jak zrezygnowaliśmy z kontenerów to czynsz będzie niższy ? Nie dostałem żadnej wiadomości na ten temat meilowo. O tym, że kontenera nie będzie od początku maja też szczerze mówiąc nie wiedziałem ... Albo jestem kompletnie niedoinformowany, albo jest jakiś problem na linii administracja - mieszkańcy w zakresie polityki informacyjnej
Pozdrawiam
Czyli jak zrezygnowaliśmy z kontenerów to czynsz będzie niższy ? Nie dostałem żadnej wiadomości na ten temat meilowo. O tym, że kontenera nie będzie od początku maja też szczerze mówiąc nie wiedziałem ... Albo jestem kompletnie niedoinformowany, albo jest jakiś problem na linii administracja - mieszkańcy w zakresie polityki informacyjnej

Pozdrawiam
andrew pisze:Witam
Pozdrawiam
W moim przypadku była informacja w skrzynce na listy o zmianie sposobu naliczania opłat (jakiś tydzień/dwa temu). Odpadła opłata za kontenery na gruz (45zł), jednocześnie pojawiła się opłata za wywóz nieczystości stałych (28,94zł/os). Jeśli ktoś mieszka sam, to zapłaci trochę mniej. Dwa razy dostałem również listę uchwał do uzupełnienia, więc pod tym względem nie jest źle. Gorzej z informowaniem o pewnych sprawach z wyprzedzeniem (wspomniana już likwidacja kontenerów).
Edit:
Informacja jest również dostępna na zzn/tumieszkamy.
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”