Śmieci / wysypisko śmiec na osiedlu pod blokiem Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Fedaykin

Śmieci / wysypisko śmiec na osiedlu pod blokiem Orlińskiego 1

Postautor: Fedaykin » 02 maja 2018, 1:27

Ktoś może wie skąd się nagle wzięło dzikie wysypisko przy Rossmanie/Lewiatanie? Czyżby pomimo usunięcia kontenerów, część mieszkańców nadal nie miała dostępu do pomieszczeń z koszami (problem poruszony na ostatnim zebraniu)? A może po prostu właściciele niektórych mieszkań nie przekazali kluczy master ekipom remontowym? Z drugiej strony budynku, naprzeciwko Żabki, również ktoś poustawiał pełne worki, oparte o kosz wiszący przy wejściu do klatki. W innym wątku sugerowałem zostawienie kontenerów jeszcze na kilka miesięcy, by nie utonąć w śmieciach, jak widać - zaczęło się. Oby tylko koszty sprzątania tego syfu nie przewyższyły tych kilkunastu/kilkudziesięciu zaoszczędzonych złotych. Mimo wszystko mam nadzieję, że jest jakieś racjonalne wytłumaczenie powstawania tych śmieciowych kupek i problem zostanie wkrótce rozwiązany. :roll:

kasiekk

Re: Śmieci / wysypisko śmiec na osiedlu pod blokiem Orlińskiego 1

Postautor: kasiekk » 02 maja 2018, 11:09

Ja widzę jedną odpowiedź na to pytanie.
Kontenery zostały zabrane w poniedziałek rano, a informacje na drzwiach o tym, że zostaną one zlikwidowane pojawiły się dopiero wczoraj. Myślę więc, że większość tych śmieci ludzie zostawili jeszcze w poniedziałek kiedy nie wiedzieli, że nowe kontenery nie zostaną już dowiezione. Mam przynajmniej taką nadzieję i sytuacja z dzikim wysypiskiem nie będzie trwała długo.

dzin

Postautor: dzin » 02 maja 2018, 12:43

Żeby szczury się nie zalęgły

gapek

Postautor: gapek » 02 maja 2018, 14:52

kasiekk pisze:Kontenery zostały zabrane w poniedziałek rano, a informacje na drzwiach o tym, że zostaną one zlikwidowane pojawiły się dopiero wczoraj.

W takiej sytuacji powinna zainterweniować administracja i należałoby to zgłosić, gdyż płaciliśmy za kontenery do dnia 30.04, zabranie ich rano jest niezgodne z naliczoną opłatą. Skoro administracja tego nie dopilnowała powinna teraz zająć się usunięciem wyrzuconych an dziko śmieci.

kasiekk

Postautor: kasiekk » 02 maja 2018, 15:10

gapek pisze: Skoro administracja tego nie dopilnowała powinna teraz zająć się usunięciem wyrzuconych an dziko śmieci.

Zajęli się już tym panowie z ochrony.

gapek

Postautor: gapek » 02 maja 2018, 15:39

kasiekk pisze:Zajęli się już tym panowie z ochrony.

Super, zatem szczurów nie będzie ;)

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 02 maja 2018, 19:37

kasiekk pisze:
gapek pisze: Skoro administracja tego nie dopilnowała powinna teraz zająć się usunięciem wyrzuconych an dziko śmieci.

Jeśli Panowie z ochrony faktycznie uprzątnęli tę hałdę to brawa dla nich. Wychodząc dziś na spacer zauważyłem, że jest czyściutko. Natomiast wracając ze spaceru uwagę mą przykuło to ...

Obrazek

"Śmieci - the great comeback" :mrgreen:
Niestety chyba ochrona będzie musiała przećwiczyć jeszcze działania zapobiegawcze. :(

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 02 maja 2018, 21:11

Fedaykin pisze:
kasiekk pisze:

Jeśli Panowie z ochrony faktycznie uprzątnęli tę hałdę to brawa dla nich. Wychodząc dziś na spacer zauważyłem, że jest czyściutko. Natomiast wracając ze spaceru uwagę mą przykuło to ...

Obrazek

"Śmieci - the great comeback" :mrgreen:
Niestety chyba ochrona będzie musiała przećwiczyć jeszcze działania zapobiegawcze. :(

Widać mamy sąsiadów analfabetów lub "debili" którzy nie potrafią czytać informacji wywieszonych przez wspólnotę.
Fakt sama organizacja likwidacji kontenera z dniem 30.04 fatalna, informacja wywieszona 30.04 kontener zlikwidowany 30.04 słabo...

Zostaje wzajemne dyscyplinowanie sąsiadów żeby nie robili slamsów z Orlińskiego, i wyrzucali śmieci we właściwe miejsca. MOże wydrukować od siebie dodatkową informację najlepiej w kilku językach że kontenera nie ma już i nie będzie a śmieci wyrzucamy do śmietników przy klatkach A,D i E a śmietniki otwieramy kluczem "master"

andrew

Postautor: andrew » 03 maja 2018, 12:07

Witam
Czyli jak zrezygnowaliśmy z kontenerów to czynsz będzie niższy ? Nie dostałem żadnej wiadomości na ten temat meilowo. O tym, że kontenera nie będzie od początku maja też szczerze mówiąc nie wiedziałem ... Albo jestem kompletnie niedoinformowany, albo jest jakiś problem na linii administracja - mieszkańcy w zakresie polityki informacyjnej :)
Pozdrawiam

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 03 maja 2018, 13:00

andrew pisze:Witam
Czyli jak zrezygnowaliśmy z kontenerów to czynsz będzie niższy ? Nie dostałem żadnej wiadomości na ten temat meilowo. O tym, że kontenera nie będzie od początku maja też szczerze mówiąc nie wiedziałem ... Albo jestem kompletnie niedoinformowany, albo jest jakiś problem na linii administracja - mieszkańcy w zakresie polityki informacyjnej :)
Pozdrawiam

W moim przypadku była informacja w skrzynce na listy o zmianie sposobu naliczania opłat (jakiś tydzień/dwa temu). Odpadła opłata za kontenery na gruz (45zł), jednocześnie pojawiła się opłata za wywóz nieczystości stałych (28,94zł/os). Jeśli ktoś mieszka sam, to zapłaci trochę mniej. Dwa razy dostałem również listę uchwał do uzupełnienia, więc pod tym względem nie jest źle. Gorzej z informowaniem o pewnych sprawach z wyprzedzeniem (wspomniana już likwidacja kontenerów).

Edit:
Informacja jest również dostępna na zzn/tumieszkamy.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”