Wspólnota mieszkaniowa i zarządzanie nieruchomością

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Re: Wspólnota mieszkaniowa i zarządzanie nieruchomością

Postautor: iti » 14 wrz 2014, 15:07

Co do wody, to potwierdzam to, co napisała Kala, czyli ciepła woda z sieci miejskiej. Cenowo ma to chyba być jakoś tak, że m3 zimnej ma kosztować chyba 9 zł, a jego ogrzanie dodatkowo 12 zł. Czyli wychodzi na to, że m3 gorącej wody ma kosztować 21 zł, więc rewelacji wielkiej nie ma, ale chyba też źle nie jest. Kojarzę nowe inwestycje z kotłowniami gazowymi, gdzie za to samo mieszkańcy będą płacić 35 zł :) A, i 3 m3 zimnej i 3 m3 ciepłej wody mają być uwzględnione w czynszu, jako zaliczka.

slwk
Administrator

Postautor: slwk » 18 wrz 2014, 21:50

Wątek dotyczący zakupu miejsc postojowych przynależnych do budynku przy Orlińskiego 4 został przeniesiony do odrębnego tematu. Jeśli ktoś wie o tym więcej, to w takim razie zapraszam do podzielenia się informacjami tam.

Dota

Postautor: Dota » 29 wrz 2014, 23:07

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie bloku przy Orlińskiego - czy blok i przestrzeń dookoła będzie zamknięta dla osób z zewn.? czy raczej nie będzie ogrodzenia.

Kala

Postautor: Kala » 30 wrz 2014, 10:46

z tego co mi wiadomo to nie bedzie ogrodzenia.

iti

Postautor: iti » 30 wrz 2014, 11:12

Od początku była mowa o tym, że blok nie będzie ogrodzony, więc chyba nic się tu nie zmieniło. Jak dla mnie to w porządku, nie lubię nowych osiedli gdzie wszędzie są płoty, choć z tego co widzę, to zdania w tej materii są często podzielone.

Fiszka

Postautor: Fiszka » 04 paź 2014, 21:54

iti podzielam Twoje zdanie. Ale jeśli chodzi o bezpieczeństwo nie ma się co martwić. Bo choć nie ma ogrodzenia to przecież w bloku będzie ochrona. Stanowisko jest przewidziane w drugiej klatce. W miejscu gdzie teraz mieszkam w bloku obok niedawno oddanym do użytku też nie ma ogrodzenia, jest natomiast ochrona i nikt się nie skarży, by było niebezpiecznie. Choć co do ogrodzenia, to na mapach załączonych do Umowy Deweloperskiej jest uwzględnione ogrodzenie. Podobnie w wyżej wspomnianej Umowie też jest wzmianka o ogrodzeniu. Zatem pozostaje nam poczekać na efekt końcowy. Wówczas się okaże :)

iti

Postautor: iti » 04 paź 2014, 22:38

No jak to finalnie będzie wyglądało, to się okaże pewnie jeszcze, poza tym to do nas, mieszkańców będzie należało ostatnie zdanie co do tego, jak to zostanie zorganizowane. Co do ochrony, to mieszkałem już w kilku blokach w Krakowie, nigdzie ochrony nie było i też było bezpiecznie ;) Inna sprawa, że na "strzeżonych" osiedlach włamań i kradzieży jest chyba równie dużo, jak na niestrzeżonych, a przynajmniej tak słyszałem w opowieściach znajomych, którzy w różnych miejscach mieszkają.

maks

Postautor: maks » 05 paź 2014, 19:58

Ja tam się cieszę, że w 2 klatce będzie stanowisko ochrony, zawsze to jakaś bariera dla ew wandalizmów ;)

ATM

Postautor: ATM » 05 paź 2014, 21:33

Trzeba przyznać, że dopiero na forum dowiedzieliśmy się zarówno o przewidzianej wózkowni jak i stanowiska ochrony..nie drążyliśmy wcześniej.. :P
Rozumiem zatem, że stanowisko dla ochroniarza jest.. aczkolwiek już od zarządcy/wspólnoty zależy czy i jaka ta ochrona będzie ?! :P :D wiąże się to pewnie z dodatkowymi kosztami doliczanymi do czynszu.
Orientuję się ktoś czy w związku z ochroną w budynku i wokół będą zamontowane kamery czy ewentualny ich montaż spoczywa na wspólnocie? :P

iti

Postautor: iti » 05 paź 2014, 22:24

Myślę, że żadnych kamer nie będzie montowanych i gdyby miały być, to wspólnota musiałaby się na to zrzucić. A poza tym nie wiem czy na pewno chcę żeby ktoś nagrywał o której i z kim wracam do domu ;)

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”