Postautor: gucio » 17 lis 2015, 1:04
Widze ze juz ktos robil z tego problem zatem przedstawiam odpowiedz .... Co nie jest zabronione jest dozwolone.... tyle w temacie...
"""witam serdecznie...
chciałem się dowiedzieć, czy wysokość umieszczenia bezpiecznikowej tablicy mieszkaniowej w lokalu mieszkalnym w domu wielorodzinnym (mieszkanie w bloku) jest określone jakimiś normami
kiedyś był temat gdzie ŚP Pan Krystyn wskazywał na wysokość głównego wyłącznika 185 cm od podłoża, ale niestety nie było to podparte żadnymi nakazami czy normami
czy coś w tej kwestii się zmieniło ?
developerzy wynajmujący do prac elektrycznych duże firmy przekazują projekty gdzie TM'ki umieszczone są nad drzwiami wejściowymi...
czy to jest niezgodne z przepisami ?
jestem w konflikcie z innym elektrykiem, który zarzuca mi, że tablica musi być na wysokości 180 cm od podłoża, a montowanie jej powyżej futryny jest zakazane i stwiedził, że mnie poda do sądu pracy... (może jestem dla niego konkurencyjny)
z tego co pamiętam, takich zakazów nie ma, ale jednak wolę się spytać, bo czasami można przeoczyć tłumaczenie i wejście w życie europejskiej normy
pozdrawiam....
Rozmawiałem z projektantem, a ten powołując się na jakąś normę (wymienił, ale w toku rozmowy nie zapamiętałem numeru i oznaczenia) stwierdził, że ten drugi elektryk nie posiada żadnych argumentów, bo zaopatrzenie projektu czy projektów w odpowiednią interpretację odnośnie spraw dyskusyjnych rozwiązuje sprawę. wszystko jest tak przedstawione i skonstruowane , że jakikolwiek nadzór budowlany nie ma się do czego przyczepić i tu projektant powzdychał, bo ma to dwie strony medalu.. podobno jest jakaś norma dotycząca isntalacji gazowych, której interpretacja jest strasznie ambiwalentna...
w każdym razie ja nie muszę się martwić o nic, lokale mają swoje cechy według których optymalizuje się rozmieszczenie rozdzielnic, instalacji, zaworów itp i projektant zadzwonił do tego elektryka... a dzisiaj nie usłyszałem ani słowa krytyki ze strony tegoż elektryka.. ale za to widziałem jego zaciśnięte usta i gula ....""""""