Budimex wykańcza nowe mieszkania na Orlińskiego 4 w Czyżynach

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sunder

Re: Budimex wykańcza nowe mieszkania na Orlińskiego 4 w Czyżynach

Postautor: sunder » 16 lis 2015, 21:39

Co za debile wrzucic skrzynki na otwierajace sie drzwi, wystajace 10cm od sciany. Czasami mam wrazenie ze w tym budimexie pracuja tepaki :shock:

Mozna rozwiazac problem, mozna... wystarczy pomyslec.

Obrazek

wojtekf

Postautor: wojtekf » 16 lis 2015, 23:03

Proponuję sprawdzić w przepisach na jakiej maksymalnie wysokości może być skrzynka z bezpiecznikami a potem dopiero komentować. :shock:

gucio

Postautor: gucio » 17 lis 2015, 1:04

Widze ze juz ktos robil z tego problem zatem przedstawiam odpowiedz .... Co nie jest zabronione jest dozwolone.... tyle w temacie...

"""witam serdecznie...
chciałem się dowiedzieć, czy wysokość umieszczenia bezpiecznikowej tablicy mieszkaniowej w lokalu mieszkalnym w domu wielorodzinnym (mieszkanie w bloku) jest określone jakimiś normami
kiedyś był temat gdzie ŚP Pan Krystyn wskazywał na wysokość głównego wyłącznika 185 cm od podłoża, ale niestety nie było to podparte żadnymi nakazami czy normami
czy coś w tej kwestii się zmieniło ?
developerzy wynajmujący do prac elektrycznych duże firmy przekazują projekty gdzie TM'ki umieszczone są nad drzwiami wejściowymi...
czy to jest niezgodne z przepisami ?
jestem w konflikcie z innym elektrykiem, który zarzuca mi, że tablica musi być na wysokości 180 cm od podłoża, a montowanie jej powyżej futryny jest zakazane i stwiedził, że mnie poda do sądu pracy... (może jestem dla niego konkurencyjny)
z tego co pamiętam, takich zakazów nie ma, ale jednak wolę się spytać, bo czasami można przeoczyć tłumaczenie i wejście w życie europejskiej normy
pozdrawiam....
Rozmawiałem z projektantem, a ten powołując się na jakąś normę (wymienił, ale w toku rozmowy nie zapamiętałem numeru i oznaczenia) stwierdził, że ten drugi elektryk nie posiada żadnych argumentów, bo zaopatrzenie projektu czy projektów w odpowiednią interpretację odnośnie spraw dyskusyjnych rozwiązuje sprawę. wszystko jest tak przedstawione i skonstruowane , że jakikolwiek nadzór budowlany nie ma się do czego przyczepić i tu projektant powzdychał, bo ma to dwie strony medalu.. podobno jest jakaś norma dotycząca isntalacji gazowych, której interpretacja jest strasznie ambiwalentna...
w każdym razie ja nie muszę się martwić o nic, lokale mają swoje cechy według których optymalizuje się rozmieszczenie rozdzielnic, instalacji, zaworów itp i projektant zadzwonił do tego elektryka... a dzisiaj nie usłyszałem ani słowa krytyki ze strony tegoż elektryka.. ale za to widziałem jego zaciśnięte usta i gula ....""""""

sunder

Postautor: sunder » 17 lis 2015, 14:34

Skrzynka powinna byc w miejscu, gdzie nie bedzie przeszkadzac, nad drzwiami czy kolo nich ale wyzej (wszystko jet zgodne z przepisami). Tak samo skrzynka z przylaczami do kablowki, internetu. W obecnym mieszkaniu na Azorach mam ja w scianie z drzwiczkami. Jest to o tyle wygodne ze wstawilem przed nia szafe, w dykcie od szafy z tylu zrobilem sobie dostep do skrzynki, zeby nie musiec rozbierac szafy w przypadku dostania sie glebiej.

Wszystko da sie zrobic ale trzeba myslec.... A tu jak patrze na odbiory wszystko jest robione na pałe... Fakt, bo zgodnie z przepisami ale byle latwiej, taniej, prosciej, byle by sie nie narobic, miec spokoj. A pozniej niech sie martwi nabywca, niech robi w scianach dziury chowa rury w lazience, kombinuje ze skrzynkami, czy rozwala działówki i robi wlasną rzeźbe na mieszkaniu.

To nie jest moje pierwsze mieszkanie ktore kupilem, ale niestety tutaj widze najwieksza fuszere i brak podejscia do klienta. Nazwalbym to totalna samowolka zgodna z prawem. Drzwi na O1 moze beda gerdy, a moze i nie. Moze beda mialy gorny zamek, a moze i trzeba bedzie doplacic 500zl za dorobienie. Judasz moze tez bedzie a moze i kolejne 200zl trzeba bedzie doplacic. Powinni sie uczyć od niektorych developerow, ktorzy przy zakupie mieszkania potrafia dokladnie opisac co bedzie, jakie firmy biora pod uwage i standard wyposazenia, chocby drzwi.

D89

Postautor: D89 » 17 lis 2015, 21:18

Nie oszukujmy się te mieszkania są budowane "po taniości" i dlatego je kupiliśmy. Ja z góry zakładałem że Wersalu nie będzie.

Feelip

Postautor: Feelip » 17 lis 2015, 21:22

A co macie w projektach branzowych? Skrzynka narysowana natynkowo czy wtopiona w sciane? (u mnie chyba 2)

wojtekf

Postautor: wojtekf » 18 lis 2015, 0:42

Pokazana jest natynkowo i mi osobiście nie przeszkadza jej wysokość, nawet lepiej że będzie do niej łatwy dostęp.

maks

Postautor: maks » 18 lis 2015, 1:36

U mnie na planie jest że w tynku ma być schowana, konkretnie w ścianie od łazienki. Ciekawe czy nie będzie wystawać, bo ta ściana to chyba z tych bloczków gipsowych co mają 8 cm, no chyba że w łazience mają być grubsze ścianki działowe, hmm...

kasiczekk

Postautor: kasiczekk » 18 lis 2015, 10:55

Ludzie błagam opanujcie sie, doszukujecie sie dziury w całym, piszecie o fuszerkach, taniosci, ze judasza nie ma.... naprawde?

sunder

Postautor: sunder » 18 lis 2015, 11:04

U mnie chyba na scianie jak na projekcie

Obrazek

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”